În perioada 5-7 octombrie, Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) împreună cu Romanian Music Society in Japan (日本ルーマニア音楽協会) organizează un turneu de muzică clasică în 3 orașe din România, în cadrul celei de a XIX-a ediții Romanian International Music Competition.

După prima etapă a concursului desfășurată între 22 – 26 septembrie la Minato-ku Takanawa din orașul Tokyo, în care muzicieni din toată lumea au concurat la categoriile canto, instrumente cu coarde, de suflat, percuție, pian, precum și ansambluri, a venit rândul artiștilor japonezi să încânte publicul românesc.

Printre artiștii care vor interpreta în cadrul turneului se numără câștigătorii concursului The Romanian International Music Competition and The Romanian International Junior Music Competition, Izuru Hara și Silvana Chu, care vor fi acompaniați la pian de Clementina Ciucu Ristea. De asemenea, pe scenă va urca și violonista Andreea Nistor, absolventă a Colegiului Național de Muzică „George Enescu” și recent admisă la secția de vioară a Academiei Regale de Muzică din Londra, membră a grupului Enescu Young Strings.

„De partenerii din Japonia ne leagă o prietenie de lungă durată. Pentru noi, muzica este un limbaj universal, care transcende barierele de limbă. Ne bucurăm să continuăm tradiția acestui proiect inițiat cu 19 ani în urmă și să reluăm turneul din România după o pauză de aproape 4 ani, în care totuși am rămas conectați la valorile noastre comune: iubirea pentru muzică și scenă.” – Sebastian Gheorghiu, Manager Cultural și Membru în Consiliul Director UCIMR

Turneul cuprinde recitaluri:

5 octombrie, orele 18:00 – Centrul Cultural Apollonia, Brașov

6 octombrie, orele 19:00 – Centrul Cutural Arcuș, Sfântu Gheorghe

7 octombrie, orele 19:00 – Sala Mică a Ateneului Român, București

Despre artiști

Izuru Hara s-a născut în Japonia în 2013. A început să studieze pianul la vârsta de cinci ani. A câștigat premiul de bronz la a VI-a ediție a Concursului Muzical Junior Akasaka, divizia A-3, în 2023. În prezent, studiază sub îndrumarea lui Kyoko Ogawa. Este în clasa a IV-a la școala primară și recent a început să cocheteze cu jazz-ul. În anul 2020 a susținut un concert de toamnă, interpretând la a XXI-a ediție a Poveștii Pianului Tuturor. A avut calificări regionale pentru Concursul Burgmuller. În anul 2021, a participat la Finala regională a celui de-al 40-lea Concurs Clasic Junior din Japonia, Concertul de primăvară, Concursul de Pian PTNA, clasa A1, ediția a 45-a. În anul 2022, a susținut un recital la Concertul de primăvară, precum și la a XXIII-a ediție a Poveștii Pianului Tuturor. În anul 2023, a susținut un recital la Concertul de ștafetă pentru pian Stanway. În același an a fost premiat cu Medalia de Bronz la a VI-a ediție a Concursului Muzical Junior Akasaka, divizia A-3, și a interpretat la a XXIV-a ediție a Poveștii Pianului Tuturor.

Silvana Chu

Mezzo-soprana Silvana Chu a absolvit masteratul în muzică la Manhattan School of Music. Doamna Chu a fost câștigătoarea premiului al III-lea al New Jersey Alliance of Performing Artists. În 2018, Silvana Chu a fost câștigătoarea premiului I și a premiului special în divizia vocală la The Romanian International Music Competition in Japan. În 2019, a cântat la Tokyo Bunka Kaikan și la Takanawa Ward Center Hall. În același an, a susținut un recital vocal solo la Ambasada României din Tokyo. A primit premiul „Expoire” pentru ambele categorii, Art Song și Musical, la Concursul Internațional de Muzică din Osaka din 2019. În timpul pandemiei, a interpretat rolul „A doua doamnă” într-o producție virtuală de operă „Flautul fermecat” împreună cu The Lighthouse Opera Company din New York City. A susținut un recital vocal virtual în Hong Kong când toate spectacolele live au fost anulate din cauza Omicron. Silvana Chu a avut, de asemenea, premiera unei reprezentații live a operei recent scrise The Threshold of Brightness de compozitoarea iraniană Niloufar Nourbakhsh cu Beth Morrison Projects la National Sawdust din New York City. În 2023, doamna Chu a avut premiera unei opere italiene „Furiosus”, recent scrise de compozitorul italian Roberto Scarcella Perino la Merkin Hall Lincoln Center. Ea a cântat, de asemenea, ca solistă alto în Bach-St. Mark Passion la St. Peter’s Church din New York City. La invitația compozitorului George M. Atwell, Silvana Chu a interpretat o producție video a compoziției recent scrise, Mass for the Future. În toamnă, ea va cânta ca solistă mezzo în Requiem-ul lui Maurice Duruflé la St. Peter’s Church din New York City. A fost prezentată ca solistă mezzo în Coronation Mass a lui Mozart la Lincoln Center Avery Fisher Hall și în Choral Fantasy a lui Beethoven la Carnegie Hall. Rolurile sale de operă includ „Suzuki” în Madama Butterfly, „Mary” în Der Fliegende Holländer, „Abbess and Monitor” în Suor Angelica, „Giovanna” în Rigoletto, “Orlofsky” în Die Fledermaus, „Cherubino” în Nunta lui Figaro, precum și „Gertrude” în Romeo și Julieta de Gounod.

Despre UCIMR

Fondată în anul 1995, la inițiativa prim-violistului Filarmonicii bucureștene, Ștefan Gheorghiu, Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România este o organizație nonprofit de utilitate publică, care de aproape 3 decenii contribuie la dezvoltarea și răspândirea muzicii clasice, atât pe plan național, cât și internațional. UCIMR susține arta interpretativă, de la soliști, coriști și instrumentiști până la dansatori sau balerini, prin inițierea și implementarea de proiecte culturale menite să faciliteze schimbul de experiență și promovarea artiștilor în medii cât mai diverse. Misiunea UCIMR este dezvoltarea peisajului cultural românesc prin promovarea valorilor artistice autentice. Asociația creează oportunități de afirmare dedicate tinerilor artiști, dar susține și activitatea artiștilor pensionari.

Despre Romanian Music Society in Japan (日本ルーマニア音楽協会)

A fost înființată în decembrie 2005, cu sprijinul Ambasadei României în Japonia, cu scopul de a promova cultura est-europeană a României prin muzică și de a aprofunda prietenia și schimbul cultural între Japonia și România.

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura