Luna mai a fost declarată, la nivel global, Luna de Conștientizare a Sănătății Mintale. În acest context,  Teatrul Nottara, în parteneriat cu psihologul Iulia Buzan, lansează un proiect inedit, intitulat „Cu personajul la psiholog”. Această inițiativă își propune să contribuie la combaterea stigmatului asociat cu bolile mintale și promovarea unui dialog deschis și educativ despre sănătatea mintală.

Folosind situații și personaje fictive, din spectacole care se joacă la Teatrul Nottara, proiectul îndeamnă la o înțelegere mai aprofundată a unor probleme și tulburări cât se poate de reale care țin de sănătatea mintală, cu care mulți dintre noi se confruntă, sub o formă sau alta.

Iulia Buzan, Alexandra Gherman, Sorina Stefanescu – Cu personajul la psiholog – Teatrul Nottara

Au rezultat astfel patru episode de podcast ce vor fi lansate săptâmânal, în care vor fi abordate temele: criza vârstei mijlocii, tulburarea de personalitate histrionică, tulburarea de personalitate antisocială și sindromul cuibului gol.

Fiecare episode are două părți. În prima parte are loc discuția inițială, moderată de Alexandra Gherman, realizator TV, în care este explicată problematica respectivă, iar în cea de-a doua actrițele realizează momente impresionate de improvizație, răspunzând întrebărilor psihologului Iulia Buzan așa cum și-au imaginat că ar face-o personajele pe care le interpretează.

„În primul rând, doresc să felicit și să mulțumesc Teatrului Nottara pentru înțelegerea importanței conștientizării sănătății mintale și inițierii acestui proiect. Oamenii se identifică adesea cu personaje pe care le văd pe scenă sau pe ecrane. De multe ori, se ajunge la trivializarea unor afecțiuni psihologice, prin folosirea lor excesivă. Aruncăm cu „antisocialule” în stânga sau dreapta, caracterizăm orice gest atipic al unui bărbat de 40 de ani ca fiind un simptom al crizei vârstei mijlocii și minimalizăm, în schimb, impactul pe care îl poate avea asupra unei femei plecarea de acasă a copilului. Prin acest proiect, ne dorim să le vorbim privitorilor despre aceste tulburări din perspectiva specialistului, dar și să le arătăm cum se desfășoară real o ședință de terapie. Și nu în ultimul rând, să ne bucurăm de talentul minunatelor Sorina Ștefănescu, Victoria Cociaș, Luminița Erga și Catrinel Dumitrescu, cărora le mulțumesc că au acceptat să intre în acest joc.”, a declarat Iulia Buzan, psihologul implicat în proiect.

În primul episod, lansat astăzi, 8 mai 2024, tema podcastului este Criza vârstei mijlocii, pornind de la personajul Neasa interpretat de Sorina Ștefănescu în spectacolul „Orașul Luminii” de Conor McPherson, regia: Cristi Juncu.

Podcastul proiectului este disponibil pe canalele de YouTube ale Teatrului Nottara și ale psihologului Iulia Buzan, precum și pe paginile de Facebook aferente.

Pe tot parcursul lunii mai va fi lansat un nou episod, în care vor fi invitate, pe rând, actrițele Victoria Cociaș, Luminița Erga și Catrinel Dumitrescu.

Share.

About Author

Avatar photo

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura