Sâmbătă, 1 aprilie 2017, pe scena Sălii Radio din București, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Asociația Help Autism, cu sprijinul Kaufland România, în parteneriat cu Centrul InfoEuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Radio România, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Național George Enescu, Gala Societății Civile și Floria.ro, a organizat cea de-a IV-a ediție a evenimentului „SUFLET ÎN CULORI”, concert caritabil în beneficiul copiilor cu autism.

Ediția de anul acesta a evenimentului anual „Suflet în culori” a fost una inedită, datorită formulei muzicale propusă să susțină concertul. Trio Huillet este un trio mai puțin cunoscut la noi, deși are în componența sa pe Clara Cernat, o violonistă talentată, tonică și entuziastă, a fost eleva maestrului Ștefan Gheorghiu, reușește să cucerească auditoriul încă de la primele note. Are o personalitate bine conturată și nu o spun după o primă audiție: am ascultat-o pentru prima oară anul trecut, când a fost invitată la Serata muzicală din cadrul proiectului OPERA FANtastica (susținută la Palatul Cotroceni – Salonul Cerchez), dedicată integral Leontinei Văduva; am audiat-o și în seara zilei de 31 martie, când a cântat alături de soțul ei. De fiecare dată a fost plină de aplomb, perfect adaptată momentului, sigură pe ea și pe partitură, năvalnică când trebuie și pasională când partitura i-o cerea. Dar în formula de trio a demonstrat că poate fi o excelentă parteneră de scenă, ascultându-și colegii și intrând în acel ritm atât de necesar pentru ca muzica să încânte cu adevărat publicul.

17635444_1103404246438009_7037841082576367159_o

Soțul Clarei Cernat, Thierry Huillet, este un compozitor de muzică extrem, extrem de talentat, a intrat în Conservatorul de la Paris pe când avea doar 15 ani, iar cariera de pianist și compozitor construită ulterior a demonstrat că n-a fost doar o simplă întâmplare acest debut timpuriu al studiilor de specialitate. Cu umor sănătos și cu o deschidere către inovație, a cucerit sala nu doar prin atitudini, ci prin limba română vorbită cu atât de mult farmec (și corect, să nu uit!). Al treilea membru al Trio-ului Huillet este un tânăr de doar 21 de ani, clarinetistul Gari Cayuelas-Krasznai, cu origini spaniole și maghiare. La 17 ani a câștigat Premiul Extraordinar pentru Muzică al Comunității din Madrid, moment de început al unei cariere muzicale internaționale ce se anunță a fi de durată și încununată cu multe succese. Aseară a fost elementul de echilibru între personalitatea năvalnică a Clarei Cernat și dispoziția spre ludic a lui Thierry Huillet. Vădit emoționat, a stăpânit partitura și a reușit să dea niște accente speciale întregii seri, mai cu seamă la ultima piesă a serii, cea scrisă de Thierry.

17637052_1103425416435892_4729748019342573366_o (1)

Programul serii a fost unul superb, excelent alese bucățile muzicale. S-a început cu Mozart, care cucerește instant publicul (cu condiția să fie bine cântat), Kegelstatt trio K.498. A urmat Berlioz, „Un bal” din Simfonia Fantastică, o transcripție pentru vioară și pian realizată special de Thierry Huillet pentru această seară și care a cucerit prin originalitatea orchestrației, dar și prin forța Clarei Cernat. Programul a fost completat cu cele 5 piese din ciclul de „Opt piese” op.83 de Max Bruch. Mie, personal, mi-a plăcut cel mai mult melodia românească și nocturna. Seara s-a încheiat cu „Crisis” pentru clarinet, violă și pian, scrisă de Thierry Huillet, în două părți și o excelentă meditație asupra crizelor din viața noastră. O compoziție atent prelucrată, care a pus în evidență toate cele trei instrumente, dar și valoarea trio-ului.

17635368_1103448726433561_1412601551807734893_o

Din păcate Sala Radio n-a fost plină ochi, dar spectatorii s-au dovedit a fi pasionați, cunoscători și iubitori de muzică bună. Nu pot să nu remarc ținuta organizatorului întregului eveniment, Mihai Stan, cel care a reușit și de această dată să împace exigențele muzicienilor cu ale spectatorilor și să dea astfel lumii un nou act cultural de cea mai bună calitate. Sunt sigură că evenimentul de aseară a contribuit la o mai bună cunoaștere a componenților Trio-ului Huillet de către melomanii români și cred că ar trebui să-l considerăm ca fiind un prim concert dintr-o lungă serie de concerte ținute pe scenele din România.

Sursa foto: pagina de facebook Ana Birchall

Share.

About Author

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura