Eloisa Cascio (Italia) – pian

 Cristina Altamura (SUA) – pian

Dirijor: Ovidiu Bălan

7 IUNIE 2024

Centrul de Cultură „George Apostu” în parteneriat cu Asociația de Concerte „SYRINX” organizează o nouă întâlnire în cadrul programului „Serile concertistice”, vineri, 7 iunie 2024, începând cu ora 17.00. Această ediție va fi marcată de concertul extraordinar al Cameratei „Syrinx”, avându-le soliste la pian pe Eloisa Cascio, din Italia, și Cristina Altamura, din SUA, prilejuit de reîntoarcerea Cristinei Altamura în România, cea care în perioada 2000-2002 a fost solist principal oaspete al Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău.

Camerata „Syrinx” îi va reuni cu această ocazie pe mulți dintre muzicienii care, în anul 2001, au participat la „Altamura Music Festival On The Green” din Catskill, SUA, unul dintre primele turnee artistice majore ale unei orchestre românești în Statele Unite.

Concertul va fi dirijat de maestrul Ovidiu Bălan, o personalitate marcantă în lumea muzicii clasice, care a fost alături de orchestră și în turneul din 2001 în SUA, și propune pentru acest concert un festival pianistic Mozart.

Ovidiu Bălan, director onorific al Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău, se bucură de recunoaștere internațională, fiind apreciat atât pentru talentul său dirijoral, cât și pentru calitățile sale de organizator și mentor.

De-a lungul impresionantei cariere, care se întinde pe parcursul mai multor decenii, a dirijat orchestre din SUA, Cuba, Italia, Germania, Franța, Olanda, Bulgaria, Iugoslavia, Rusia, Portugalia, Polonia, Ungaria. Datorită dedicării și talentului său, orchestra Filarmonicii din Bacău a participat în turnee internaționale de succes, a concertat neîntrerupt în Italia și a fost invitată în fiecare lună decembrie să susțină concerte în China.

Eloisa Cascio, profesoară de pian la Conservatorul Nicola Sala din Benevento, Italia, și-a dedicat viața studiului și interpretării pianului, având o carieră impresionantă atât ca solistă, cât și în muzică de cameră. A participat la numeroase festivaluri de prestigiu din Italia, Austria, Belgia, Franța, Germania, Spania, Statele Unite ale Americii și multe altele.

În plus față de interpretarea la pian, Eloisa a excelat și în arta clavecinului, prezentând recitaluri și concerte de Bach și Manuel De Falla. Recent, a abordat lucrări de mare dificultate, precum concertul Mendelssohn, în colaborare cu Orchestrele Filarmonice românești „Dinu Lipatti” din Satu Mare și „Mihail Jora” din Bacău și concertul Bach alături de ansambluri de renume din Praga și Paris.

Cristina Altamura, licențiată în muzică la Mannes College of Music și cu un master în interpretare la pian de la Universitatea Rutgers, New Jersey, continuă să inspire prin performanțele sale internaționale și activitatea didactică. În 2017 a fondat Legacy Arts International, un program prin care a facilitat un schimb cultural între Departamentul de Muzică al Universității Princeton și Academia de pian din Imola, Italia.

Este prezentă în mod regulat în New York ca solist și cu orchestre în săli importante precum Carnegie (Stern și Weill Hall), Lincoln Center și Steinway Hall, la festivaluri de vară precum Central Park’s Summer Stage și pe Broadway la Victory Theatre.

Acest concert reprezintă nu doar un eveniment muzical de excepție, ci și o celebrare a legăturilor culturale și artistice dintre România și comunitatea muzicală internațională. Publicul este invitat să se bucure de un program deosebit, ce promite o seară memorabilă sub semnul artei și al muzicii de calitate:

Eloisa CASCIO (pian):

A. Mozart- Concertul nr. 17 în Sol Major KV 453

Cristina  ALTAMURA (pian):

A. Mozart – Concertul nr. 23 în La Major KV 488

Biletele pot fi procurate pe platformele MYTICKET.RO, ENTERTIX.RO și de la Muzeul de Artă Contemporană „George Apostu”.

Programul cultural pentru anul 2024 al Centrului de Cultură „George Apostu” se desfăşoară sub genericul „Patrimoniu – valoare și valorizare”.

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura