Marele Ernest Becker spunea în prefața „Birth and Death of Meaning” că nu are rost să scrii, dacă nu ai să spui ceva cu adevărat important. Tot acesta spunea că mintea omului este un labirint perfect, iar unul din cele mai complicate din viața omului este maturizarea. De modul în care copilul devine adult și mecanismele care stau în spatele Omului Mare, s-au preocupat cam toți filosofii, psihiatrii și scriitorii de la Freud încoace. Majoritatea cercetătorilor au sugerat că atitudinile și comportamentele adolescenților sunt influențate de colegii lor, cu toate acestea se cunosc încă prea puține despre cum interacțiunile individuale și de grup influențează viața adultă a acestora

Dr. Mitch Prinstein, în cartea sa Popular vine cu o rețetă simplă și un răspuns simplu – viața adultă a fiecăruia dintre noi este afectată mai mult decât am crede de popularitatea noastră din școală. Or, fiecare dintre noi, vrea în primul rând să fie popular, sau mai bine zis, se străduiește să acumuleze capital social. Popularitatea poate fi atinsă prin practici destructive sau bazate pe acumularea de statut, sau, din contra, pe practici constructive, bazate pe dezvoltarea relațiilor inter-umane, adică prietenie.

„Popularitatea … împarte oamenii. Definește oamenii. Cu toate acestea, o tratăm în general ca o relicvă a trecutului – ca ceva care a fost o dată, dar că, din fericire, nu mai există.”

„Nivelul de popularitate pe care l-ați experimentat în copilărie și adolescență încă vă afectează astăzi în moduri pe care nici nu le puteți realiza… psihologii studiază popularitatea și modul în care aceleași concepte pot fi folosite la vârsta adultă pentru a avea mai mult succes la locul de muncă, pentru a deveni părinți mai buni și pentru a avea o viață mai fericită.”

Structurată în trei părți, cartea oferă o incursiune populară în tipurile de popularitate, modurile în care acestea ne pot schimba viața și soluții și recomandări despre cum să facem cea mai bună alegere. Pe alocuri, autorului îi reușește să atragă atenția, pe bună dreptate, asupra dramei adolescenței, a cum structura socială a comunității este precursor al relațiilor pe care adolescentul le va avea la maturitate.

Abordarea de „meniu fast-food” a cărții își are însă lacunele sale. Enumerarea la kilogram a testelor venite să sprijine ipoteza că toți suntem la fel și de fapt, superficiali și dorim să fim observați, sau cel puțin, vrem să facem parte din grup, nu este una foarte convingătoare. Rămân actuale întrebările despre cum autoritatea nu întotdeauna aduce popularitate șiinvers, deși autorul le- pus pe ambele în aceeași comandă. Cum anumite comportamente sunt de fapt, măști ale traumelor din copilărie, popularitatea, efect și nu cauză, mecanism dar nu rezultat.

Merită menționată încercarea autorului de a arăta efectele popularității asupra organismului uman, deși probabil acesta a vrut mai degrabă să arate care sunt efectele fiziologice pe termen scurt sau mediu ale emoțiilor trăite într-o situație sau alta. La fel, sunt interesante trucurile propuse părinților pentru a supraviețui adolescenței odraslelor și noului idol al rețelelor sociale.

All in one, este o lectură agreabilă, răspunde la cel puțin o întrebare și anume, că pentru a nu repeta scenariile din liceu, sau familie, ar fi bine să ne ducem la psiholog, îndată ce facem suficienți bani pentru asta. Poate chiar la Dr. MitchPrinstein, ale cărui seminare despre psihologia copiilor și adolescenților sunt fascinante.

Popular. Puterea atractivității într-o lume obsedată de statut de Dr. Mitch Prinstein

Editura: Publica

Colecția: Științe sociale

Traducerea: Iulia Bertea

Anul apariției: 2018

Nr. de pagini: 288

ISBN: 978-606-722-308-8

Share.

About Author

Avatar photo

Prima victimă a viselor mele a fost cartea de franceză de clasa a VII-a. Pe ultima pagină a ei îmi scrisesem pentru a doua oară planul vieții și ce vreau să devin. Voiam să am o slujbă bine plătită, unde să pot citi mult, să scriu la fel de mult și să apar din când în când la televizor. Acum sunt consultant pe finanțe și management public, citesc multă literatură de specialitate, scriu rapoarte și da, apar la TV. Între timp, sunt o avidă consumatoare de carte, deși profan în tainele stilului, tehnicilor și numelor ilustre. Și poate din acest motiv, absorb cu atâta aviditate orice rând de Montesquieu, Dumas, Hugo. Sunt omul cu trei biserici: istoria, filosofia și romanele de dragoste. M-am smerit cu Churchill, i-am plâns pe Romeo si Julieta cu Shakespeare și m-am trezit cu fruntea senina după două nopți nedormite cu Yalom. Între timp, economistului din mine îi trebuie parteneri pentru grijile nedisciplinate, iar literatura de specialitate sau cea de popularizare a științei, poate fi fascinantă. Ea explică frumos viața oamenilor în cifre.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura