Numărul de primăvară al revistei Teatrul azi, 3-4 2024 este gata pentru lectură!

Dramaturgia românească are cuvântul în accente

Ca un început pentru o explorare mai largă a dramaturgiei contemporane româneşti, rubrica accente a acestei ediţii lansează câteva direcţii de reflecţie. A doua masă rotundă din cadrul proiectului „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” s-a desfăşurat în jurul temei „dramatic vs. postdramatic”. Moderatoarea discuţiei, criticul de teatru Cristina Rusiecki, le-a invitat pe dramaturgele şi pe dramaturgii Catinca Drăgănescu, Maria Manolescu, Cosmin Teodor Pană, Peca Ştefan şi Alexandru Popa să vorbească despre abordările lor în scrierea unui text pentru scenă. Opiniile divergente din perspectiva experienţelor profesionale diferite şi trecute prin lentila propriilor preferinţe estetice au conturat (chiar şi parţial) portretul unei dramaturgii autohtone ancorate în prezent, nu doar diverse, ci şi dinamice şi îndrăzneţe, deschisă experienţelor şi dialogului cu spectatorul.

Secţiunea new generation rămâne în teritoriul dramaturgiei, unde Teodora Andreoiu îl are ca partener de dialog pe Cosmin Stănilă, nominalizat în acest an la Gala Premiilor UNITER la categoria Cel mai bun text românesc montat în premieră absolută pentru Cum s-a îndrăgostit domnul Gherase de Clara Smith (r. Doru Vatavului, Teatrul Naţional Cluj-Napoca). Și, pentru că investiţia în dezvoltarea unei dramaturgii naţionale ar trebui să fie un scop urmărit de politicile culturale naţionale, locale sau instituţionale, sunteţi aşteptaţi de Alexa Băcanu în laboratorul celei mai coerente şi longevive rezidenţe de creaţie, Drama5 (program al Reactor de creaţie şi experiment Cluj).

~

Eseul acestui număr, un text în racord cu subiectul rubricii accente, este semnat de Călin Ciobotari. Variaţiunile sale pe tema alcoolului în cunoscuta piesă cehoviană, Livada de vişini, fiind un fragment din viitorul volum intitulat Dramaturgiile alcoolului. Băutură și teatralitate. 

Controversata Hedda

Discuţiile stârnite de recenta premieră a Teatrului Naţional din Bucureşti au pus montarea lui Thomas Ostermeier, Hedda Gabler în centrul sumarului cu numărul 3-4. Aşadar, sunteţi invitaţi să vă confruntaţi propriile păreri cu cele apărute în rubrica Anatomia unui spectacol, deschisă cu un preambul al viziunii regiei asupra textelor lui Ibsen. Apoi, Tiana Alexe a invitat-o pe actriţa Raluca Aprodu să povestească din interior despre procesul de lucru la personajul său. Catinca Drăgănescu evocă impresiile amprentate pentru totdeauna de Hedda Gabler – montarea din 2005 de la Schaubühne a regizorului german. În schimb, Irina Zlotea şi Crenguţa Manea fac un salt în prezent şi scriu despre actuala producţie şi posibila sa valabilitate.

Din Danemarca până în Iliria, din trecut până în prezent şi o croazieră cât o viaţă

actualitate.RO cuprinde în această ediţie cronici despre spectacolele regizorilor Declan Donnellan, Andrei Şerban, Diego de Brea, Gavriil Pinte, Ricard Reguant, Radu Iacoban, Vlad Cristache, Daniel Simion, Mihai Gligan, Irisz Kovacs, Daniel Bucur şi Béres László. Teatrele pe care le veţi putea „vizita” cu prilejul acestui sumar sunt: Teatrul Național din Craiova, Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca, Teatrul de Stat Constanța, Teatrul „Sică Alexandrescu” din Brașov, Teatrul „Regian Maria” Oradea, Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, Teatrul de Artă din Deva, Teatrul Metropolis, Teatrul pentru Copii și Tineret Merlin din Timișoara, Teatrul Apropo, Teatrul Avangardia şi Teatrul Excelsior din Bucureşti.

Pe lângă cronicile de spectacol, puteţi descoperi şi articole despre microstagiunile organizate de Secţia Germană a Teatrului Național din Sibiu şi la Sfântu Gheorghe de Teatrul „Andrei Mureşanu”, împreună cu Teatrul „Tamási Áron” şi M Studio.

Centrul secţiunii dedicate teatrului de animație şi pentru copii este reprezintat de interviul realizat de Raluca Tulbure cu Mihai Dumitrescu, actor-mânuitor al Teatrului Ţăndărică, regizor, profesor universitar la UNATC Bucureşti şi director de programe la Radio Itsy Bitsy.

~

Celebrăm excelenţa, în compania unei personalităţi greu de egalat. Nicu Alifantis se află în atenţia revistei la sărbătorirea a 70 de ani de viaţă. La invitaţia Tianei Alexe, într-un interviu amplu, artistul vorbeşte despre valoarea întâlnirii cu celălalt, despre 50 de ani de carieră, dar şi despre turneul naţional Alifantis & Fragile Band dedicat Campaniei Naţionale „Artiștii pentru Artiști”.

Prezent globalizat

În plan internațional, Irina Wolf îl aduce pe regizorul austriac Felix Hafner în primul spotlight regizoral al acestui an, apoi face inventarul temelor de criză regăsite în stagiunea teatrelor Schauspielhaus din Graz, Burgtheater şi Volkstheater din Viena, aktionstheater ensemble din Vorarlberg. Adrian Mihalache scrie despre Isabelle Huppert, o Bérénice în viziunea lui Romeo Castellucci. Daria Ancuţa încheie rubrica internaţională cu un interviu în limba engleză. Invitata sa este Suzanne Louise Frost – specialist PR, scriitoare şi dramaturgă preocupată de zona dansului, coordonatoarea programului de rezidenţă Resolution Review 2024, în cadrul Festivalului de Dans Resolution UK.

Citim de plăcere!

Carmen Mihalache s-a oprit la raftul de teatru pentru lectura volumului Hamlet la imperativ de Olivier Py, iar Raluca Tulbure a deschis Sertarul cu amintiri, o carte tandră  semnată de actriţa Genoveva Preda. 

Copertele numărului 3-4/2024

Laurențiu Buglea semnează grafica copertelor, dedicate, în această ediţie, actorilor în roluri titulare. Pe prima copertă se află Raluca Aprodu în rolul Hedda Gabler (Teatrul Naţional Bucureşti, foto Florin Ghioca), în coperta interioară o regăsim pe Isabelle Huppert în Bérénice (Théâtre de la Ville de Paris, foto Alex Majoli), iar pe ultima coperta este Vlad Udrescu în Hamlet (Teatrul Naţional Craiova, foto Albert Dobrin).

Citiţi Teatrul azi?

Dacă doriţi să citiţi revista Teatrul azi, o puteţi găsi alături de volumele publicate de Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” pe site-ul www.teatrul-azi.ro sau puteți scrie la adresa comenzi.teatrulazi@gmail.com. Dacă preferaţi să faceţi o plimbare până la librărie, revista se află în Bucureşti la Cărtureşti (Verona şi Carusel), în Timişoara „La Două Bufniţe” şi la Craiova în magazinul specializat, situat în interiorul Teatrului Naţional „Marin Sorescu”.

Nu uitaţi să verificaţi site-ul oficial al revistei Teatrul azi pentru articole exclusive online!

*Revistă editată de UNITER prin FUNDAȚIA CULTURALĂ „CAMIL PETRESCU”. Finanțator: Ministerul Culturii.

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura