Inteligența inimii. Schițe pentru un portret al virtuții, Bogdan Tătaru-Cazaban, Editura Spandugino, 2021

Pentru că prea des ne întâlnim cu țâfna și prea rar ne mai gândim la soluțiile spirituale:

„Totuși, avem nevoie de virtuți pentru a ne modela umanitatea și, mai cu seamă, pentru a putea trăi împreună cu ceilalți. E ceea ce resimt mulți dintre noi nu numai când conflictele iau forme exacerbate, când pozițiile trec dincolo de limita vehemenței, când diferențele nu mai pot coexista, ci și atunci când în viața de zi cu zi dau prea des peste acreală, mitocănie, prost gust, țâfnă, impertinență.” (p. 77)

Cartea poate fi cumpărată de aici.

O muscă în Sfântul Munte, Vasilis G. Frangopulos, Editura Sophia, 2020

Pentru că, așa cum se spune la începutul acestei cărți neobișnuite, „Dumnezeu are umor”. Iată întâlnirea dintre tâmplarul Iorgos și starețul mănăstirii, la un fel de interviu de angajare:

„— Ascultă, deci, un cuvânt care nu e rod al înțelepciunii mele, ci al unui bătrân foarte luminat: Dacă vezi lucrurile cu ochii unei albine, pe toate le vei vedea ca mierea. Dacă însă le vezi cu ochi de muscă, pe toate le vei vedea murdare.

Zicând aceste cuvinte, starețul se ridică, socotind discuția încheiată. Iorgos s‑a ridicat și el

și s‑a îndreptat spre ușă. Înainte să iasă, s‑a oprit și, întorcându‑se, a zis:

Dacă pui o albină într‑un grajd, o să plece, fiindcă nu va găsi nimic de folos. Dacă pui o muscă în stup, albinele or s‑o omoare. Se va vedea ce sunt după felul în care voi pleca de aici și când voi pleca.

Când a rămas singur, bătrânul cu părul alb s‑a așezat înaintea icoanei Maicii Domnului și

cu voce frântă șopti: Împărăteasa tuturor, o muscă a intrat în Grădina ta. Tu, care alergi grabnic înaintea oricui te cheamă și împărtășești durerea noastră, a tuturor, mijlocește la Fiul tău să îl miluiască! A pierdut calea, să nu‑și piardă și sufletul!” (p. 21)

Cartea poate fi cumpărată de aici.

Și o carte de poezie a Teodorei Coman, Lucy, Tracus Arte, 2021, pentru că poezia se citește și te citește. Ai deveni, ca cititor, ușor de descifrat:

 

„n-o să aflu niciodată

cine mă caută zilnic pe net,

mă studiază până-n pixeli,

se întreabă cum oi fi în carne și oase, cum miros,

ce muzică ascult, ce-mi place să citesc,

dac-oi fi o partidă bună,

un tovarăș de încredere,

un prieten pe viață,

un om cel puțin interesant,

care să-și dea mai multă plăcere

decât importanță.” (p. 20)

Cartea poate fi cumpărată de pe site-ul editurii.

Share.

About Author

Sunt câte puţin din fiecare carte care mi-a plăcut. Raftul meu de cărţi se schimbă continuu: azi citesc şi citez din Orhan Pamuk, mâine caut ceva din Jeni Acterian. Caut cărţi pentru mine şi pentru alţii. Îmi place să spun că sunt un simplu profesor, într-un oraş de provincie, tocmai pentru că, în sinea mea, ştiu că a fi profesor nu e niciodată atât de simplu. Trebuie să ai mereu cu tine câteva cărţi bune: să ştii, în orice moment, ce carte ar putea face dintr-un adolescent un bun cititor.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura