La Editura Polirom se află în curs de apariție a doua ediție a lucrării lui A. J. P. Taylor, Originile celui de-al doilea război mondial. Este, cu siguranță, cea mai controversată lucrare  a istoricului britanic, care încearcă cel puțin să nuanțeze dorința irezistibilă de război cu Vestul cu care au fost creditați naziștii și Hitler. Bineînțeles, nu se pune problema aducerii în discuție a caracterului profund criminal al regimului nazist, exportat în teritoriile ocupate și culminând cu oribilul Holocaust, un genocid fără precedent în istorie. Cheia perioadei cuprinsă între 1933 și 1939 este, în viziunea autorului, reprezentată de întrebarea dacă Hitler și-a propus în mod deliberat să înceapă un război, în timp ce vinovăția pentru izbucnirea conflictului nu ar trebui să mai cadă exclusiv pe seama Germaniei. Indiferent dacă suntem de acord sau nu cu concluziile lui A. J. P. Taylor, cartea este una incitantă și relevantă pentru a înțelege una dintre cele mai complicate perioade din istoria umanității.

*

Din nefericire, în contextul în care se află acum în desfășurare un conflict în Europa pe care nimeni nu îl credea posibil, putem încerca să înțeleg mai bine resorturile și mecanismele pe care le comportă acest fapt recurent în istorie. Aceste lucru este posibil prin intermediul cărții Războiul. Cum ne-au modelat conflictele, apărută la Editura Trei, scrisă de istoricul Margaret MacMillan, care a analizat anterior cu competență primul război mondial și Pacea de la Versailles. Lucrarea ne poartă prin întreaga istorie, din Antichitate până în zilele noastre și încearcă să prezinte războiul sub multiplele sale aspecte: cauze, modalități de înfăptuire, combatanți, situația civililor, evoluția spre războiul modern sau memoria ca depozit colectiv al conflictelor. Este o lucrare densă, dar care poate fi citită cu ușurință de publicul larg, fără cunoștințe specializate de istorie, punctată de interesante remarci sau de numeroase elemente anecdotice. Războiul a fost întotdeauna un fenomen distructiv, cu consecințe teribile, care a afectat profund oamenii mai mult decât orice altceva, fie că vorbim de foamete, molime sau crize economice. Cu toate acestea, a fost omniprezent de-a lungul istoriei și continuă să influențeze tragic destine și să zguduie conștiințele.

*

În 2019, la Editura Polirom, a apărut cartea lui Tom Nichols, profesor de securitate națională la US Naval War College și profesor asociat la Harvard Extension School, Sfârșitul competenței. Discreditarea experților și campania împotriva cunoașterii tradiționale, o analiză lucidă asupra unui viciu structural al lumii moderne, care poate avea consecințe nefaste pe termen lung. De curând, tot la Editura Polirom, a apărut o nouă lucrare a acestui autor, Cel mai mare dușman al nostru. Atacul din interior asupra democrației moderne, care își propune să analizeze pericolul ascensiunii mișcărilor antidemocratice și iliberale, din ce în ce mai active. Este, cu siguranță, o carte de referință, iar subiectul merită multă atenție și reflecție din partea tuturor celor care doresc să prezerve avantajele incontestabile ale societăților democratice, așa cum le-am cunoscut.

Share.

About Author

Istoric, pasionat de avatarurile istoriografiei românești și evoluția ideologiilor politice, dar mai presus de toate, de lectură în general, singura capabilă de a îmi menține spiritul critic conștient și de a îmi induce optimismul fără de care lumea ar părea atât de sumbră.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura