Încă din început, trebuie să reafirmăm că suntem grands fans ai Institutului Blecher, club de lectură, care duminică de duminică, la o oră relativ fixă :), așteaptă prieteni ai poeziei, la Tramvaiul 26, (strada Cercului nr. 6, București). Cu această ocazie, îl și felicit pe Claudiu pentru îndârjirea sa de a continua un proiect ce a ajuns deja la ediția cu numărul 140.

Personal, am perceput-o ca fiind o ediție extrem de intimă, de nostalgică, fiind evocați cu un regret sincer doi importanți poeți: Andrei Bodiu și Alexandru Mușina, pe care cei de la editura Cartier s-au decis să îi readucă în atenția publicului prin intermediul unor antologii literare, coordonate de Claudiu Komartin, respectiv de Radu Vancu, ambii prezenți la Tramvaiul 26.

imagine-1-2054x1369

Pesemne că și atmosfera, dar mai ales prietenia literară sinceră ce emana m-a și convins că seara merită să fie consemnată.

Cu lejeritatea sa poetică, Claudiu îl evoca pe Bodiu:

„ Este unul dintre scriitorii exponențiali ai ceea ce a fost numit nouăzecism, deși discuția aceasta despre «isme» pare să nu se termine niciodată. Cert e că Andrei Bodiu a făcut parte din grupul de la Brașov, una dintre cele mai clar conturate și cele mai puternice mișcări ivite după Revoluția din 1989. A contribuit alături de Simona Popescu, Caius Dobrescu, Marius Oprea într-un proiect de mare anvergură. Erau patru poeți tineri, care în 1991 debutează împreună, într-un volum colectiv – «Pauza de respirație».”

imagine-2-1369x2054

Și, de asemenea, pe Mușina:

„Până nu demult în literatura română a existat o prejudecată, care există și azi, că nu poți fi și un poet valoros și un poetician. Alexandru Mușina a dovedit, în cea mai mare măsură, că poate fi și un poet remarcabil și un gânditor al felului în care poate fi concepută poezia și că poate să îi hrănească pe alții cu tot ceea ce a acumulat în el.”

La rândul său, Radu Vancu a subliniat importanța acestui gen de antologii în care un poet selectează din opera poetică a altui poet ceea ce i se pare cel mai relevant:

„Este un gen de antologii care există de peste 80 de ani, în special în spațiul anglo-saxon și funcționează de minune, iar la noi, nu… Acest gest inițiat de Editura Cartier este, deci un gest de sincronizare, de aducere al acestui model al reeditării istoriei recente a poeziei de către poeți activi. Pe piața anglo-saxonă e cel mai dinamic gen, din istoria poeziei recente. Prima a fost cea a lui Louis Untermeyer și, după aceea, până astăzi, există zeci de asemenea publicații.”

imagine-3-2054x1318

Referindu-se la antologiile cu cele mai frumoase poeme ale anului, la care au lucrat împreună, atât Claudiu Komartin, cât și Radu Vancu, au subliniat importanța influenței lui Alexandru Mușina, acesta fiind inițiatorul unei atare abordări, care sperăm să fie de succes.

Și pentru că alegerea celor doi poeți evocați nu este întâmplătoare, am ales, la rândul nostru, acest poem de Bodiu:

Lumină galbenă

Lui Alexandru Mușina

 

Nici alaltăieri nu am crezut nici

Ieri că a murit Sandu.

 

Cobor în lumina galbenă cu

Punga albastră de gunoi. Îmi aranjez

Haina mă gândesc la privirea lui

 

Albastră metalică din care vineri curgeau

Cercuri de foc apoi

Nu i-am văzut decât ochii închiși

Dormea miercuri i-a spus Taniei că mai stă puțin

Și se ridică.

 

Dincolo de stația-n vacanță

Un copil intră în magazin

Casa lui e atât de aproape.

 

imagine-4-2054x1369

 

În fine, merită spus că am avut noroc încât Claudiu să-și amintească de un editorial semnat de Alexandru Mușina, în cadrul revistei Poesis Internațional, în iunie 2012. Selectăm neexhaustiv, dar relevant:

 

„Nu înveți să scrii poezie dacă nu ești în stare să admiri, să-i admiri pe ei, Marii Dansatori. Ei au murit, poemele lor, măiestria lor au rămas. De ce să nu te bucuri de ele? Doar pentru că te-ai născut într-o țară de la marginea Europei, ai crescut într-un regim aberant, de teroare omniprezentă? Putea fi și mai rău să nu fi auzit niciodată de ei, să trebuiască să muncești zi și noapte ca să nu mori de foame, să vânezi cu sarbacana prin jungla amazoniană… În fond, ai fost un norocos.”

 

Seara s-a încheiat cu o dezbatere – fără să fim formaliști, sic! – la fel de interesantă, generată de aducerea în discuție a cărții „Elegie pentru uman – O critică a modernității poetice de la Pound la Cărtărescu”, a lui Radu Vancu,  cel cu care Doru a intrat anterior în dialog și pentru noi, aici .

 

La Blecher, puteți merge duminica viitoare, mai multe detalii putând fi găsite pe pagina lor de Facebook. Iar dacă un astfel de proiect de antologizare vă atrage – iar noi v-am spune că merită – puteți găsi cele două antologii în librării, dar și aici: Regele dimineții – Alexandru Mușina, volum coordonat de Radu Vancu respectiv Oameni obosiți – Andrei Bodiu, volum coordonat de Claudiu Komartin.

 

 

Share.

About Author

Avatar photo

"It's late you go on home / what / you go on home its late" (Faulkner) De când mă știu, am găsit în lectură o pasiune ce îmi suplinea datoria de a ajunge Acasă. Trăind în cea mai bună lume posibilă, am crezut mereu că dedicându-mă Literelor, pot să perfecționez ceva ce, aparent, scapă oricărei puteri omenești. Poate că nu obțin nimic pragmatic din aceasta, dar nici că m-aș vedea pe mine altfel. Sper ca odată cu articolele mele să împărtășesc și altora ceva din elanul vital care mă animă. Poate că nu reușesc să fiu întotdeauna obiectiv, dar nici nu contează, căci lectura nu-și propune să fie o știință, ci un hub - sic!- capabil să adune oameni cu atari așteptări comune, ce transcend imediatul, cumva limitativ. Pentru mine, lectura este trăire, iar a scrie despre aceasta, înseamnă a mă scrie pe mine însumi în trăire, de aici și legătura emoțională foarte puternică pe care o leg cu operele la care țin; sper ca și cei ce mă citesc să resimtă, la rândul lor, ceva din această experiență.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura