Sâmbătă, 5 august, când capitala era asediată de caniculă, iată că Muzeul Național al Literaturii Române s-a dovedit a fi gazda perfectă pentru Poveşti din Pădurea Muzicală: Enescu și hora razelor de soare”. Vasile Ernu ne-a propus o întâlnire cu scriitoarea Cristina Andone, autoarea cărții , „Enescu şi hora razelor de soare”, cu ilustraţii de Adriana Gheorghe, Sebastian Opriţă şi Thea Olteanu.

IMG_20170805_110958

Cu autoarea am avut ocazia să port un dialog – pe care-l puteți citi aici – pornind de la cartea care a dat miezul întâlnirii de sâmbătă. După un turneu prin toată țara, la fiecare eveniment din cadrul acestuia venind zeci de copii însoțiți de părinții lor, după un succes aproape nesperat la Bookfest 2017 – volumul s-a numărat printre cele mai vândute titluri ale Editurii Nemira -, iată că autoarea a mai găsit resurse să mai bucure alți copii și pe părinții acestora, surprinşi de căldura toridă de august în București. Și chiar a fost o întâlnire răcoroasă cu iedul Gheorghiță și prințesa Maruca, cele două principale personaje ale cărții. Și să nu uităm muzica, da, celebrele piese muzicale ale lui Enescu.

IMG_20170805_111305

Cei mici s-au lăsat repede prinși în jocul Cristinei Andone, din cel puțin două motive: Cristina are foarte multă experiență și o pregătire muzicală temeinică, ceea ce îi permite relaționarea pe alte coordonate decât cele obișnuite cu cei mici; un al doilea motiv este dat de faptul că valorile culturale autentice cuceresc întotdeauna. Să-i ajuți pe cei mici să înțeleagă muzica, să o desfaci până în cele mai mici componente, astfel încât auditoriul să se lase vrăjit de ceea ce primește pe calea undelor, iată o cale demnă de urmat de oricine își dorește să ajungă la sufletul celor mici. Pe de altă parte, apelul la elementele vizuale, inedite de aceastădată, descoperite în costumele populare autentice aduse în sala Muzeului Național al Literaturii Române i-a adus pe cei mici într-un univers extrem de diferit față de cel cotidian, cel în care-și desfășoară ei activitățile în mod obișnuit. Se mai adaugă talentul înnăscut de povestitoare al Cristinei Andone, umorul sănătos al lui Vasile Ernu și iată cum o dimineață de sâmbătă toridă s-a transformat într-un prilej de sărbătoare.

IMG_20170805_115508

Foarte bună ideea lui Vasile Ernu de a o aduce în fața celor mici pe Cristina Andone și cartea ei despre Enescu. Să nu uităm că mai e mai puțin de o lună și Bucureștiul va fi în plin Festival George Enescu. „Enescu și hora razelor de soare” face parte dintr-un proiect editorial care se întinde pe mai mulți ani, proiect dedicat educației muzicale și interdisciplinare a celor mai mici cititori, un proiect care ar trebui luat drept exemplu și multiplicat sub forma unor experiențe diverse în cât mai multe ocazii posibile. Cei mici au nevoie de astfel de deschideri, pentru că altfel nu o să reușim să-i apropiem de zona aceasta, cea a muzicii de calitate. În altă ordine de idei, „Enescu și hora razelor de soare” ne oferă un excelent prilej de a vorbi celor mici despre patriotism, valori naționale, concepte de care cei mai mulți se feresc să facă vorbire.

IMG_20170805_120846

Aștept următoarea întâlnire cu draga de Cristina Andone – știu sigur că mai are multe idei creative de transpus în proiecte dedicate celor mai mici cititori -, la fel cum aștept următoarea întâlnire cu Vasile Ernu.

Credit foto: Nona Rapotan

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura