„Stat captiv”, mod de folosire: Republica Moldova, de Vitalie Ciobanu (Rotonda). Broșată, 212 pag. Preț: 39 RON/169 MDL

„Problema esențială pe care o pune cartea lui Vitalie Ciobanu este aceea că există o relație importantă între sentimentul național și democrație în ciuda faptului că experiența politică a secolului al XX-lea ne arată că naționalismul a fost funest pentru democrație. Sentimentul național, merg eu mai departe în implicațiile acestei cărți, nu este același lucru și nu trebuie văzut în același fel, cu naționalismul, cel legionar sau cel comunisto-ceaușisto-securist.
Diferența, care devine vizibilă exact în momentul în care noi am depășit istoric ambele aberații, este aceea că sentimentul național admite democrația, ba chiar se bazează pe ea, în timp ce naționalismul de ambele feluri o face imposibilă. Meritul lui Vitalie Ciobanu este că restabilește cadrul firesc în care poate, și cred că și trebuie, rediscutat sentimentul național la români, anume cadrul în care el există de fapt în toate țările occidentale și central-europene. Jena, chiar spaima de a vorbi despre acest sentiment, indică tocmai faptul că noi încă trăim, poate inconștient, sub funesta dublă moștenire a celor două naționalisme; numai reluarea discuției în modul în care o face Vitalie Ciobanu poate astfel arăta că ne-am eliberat de ambele moșteniri.” (Sorin Alexandrescu)

Fragmente, de Arthur Suciu (Cartier popular). Broșată, 312 pag. Preț: 39 RON/169 MDL

„Fragmentele lui Arthur Suciu reprezintă rodul unui exerciţiu de luciditate desfăşurat pe durata a mai bine de trei decenii. Câtă luciditate, atâta libertate pentru că, asemeni stoicilor sau moraliştilor francezi, fulguraţiile şi cristalizările din această carte îşi datorează caracterul dorinţei şi capacităţii autorului de a nu se lăsa dominat de determinările social-politice sau de discursul hegemonic. În fragmentele scrise de Arthur Suciu la 18 ani nu era loc decât de el şi de Dumnezeu sau de teme absolut importante privite drept în ochi. Între timp, în cei 32 de ani care au urmat, în textele lui Suciu şi-au făcut apariţia şi oamenii, ceilalţi: familia extinsă, colegii de liceu, umiliţii şi înfrânţii de la colţul blocului, rataţii cartierelor, politicienii, hipsterii, fauna de dubioasă efervescenţă a presei. Chiar şi o călugăriţă care sforăie în tren. Puritatea iniţială a fost fericit întinată de oboseala şi generozitatea maturităţii. Omul s-a smerit. Obiectul privirii s-a diversificat. Ceea ce înseamnă că autorul dă mai mult decât primeşte, pentru că ştie să vadă lucrurile umile, nuanţele trecute cu vederea, banalităţile strivitoare ale vieţii de zi cu zi, cărora, tuturor, le găseşte noima. Și asta pentru că le iese în întâmpinare, le cercetează, nu se împiedică în aparenta lor lipsă de valoare. Ce lipseşte la inventarul lor, pune de la el. Energia, inteligenţa şi patosul cultural care răzbat din textele tinereţii se transformă, treptat, într-o imagine despre lume. Lirismul lasă loc cartografierilor precise. E cartea unui parcurs existenţiaI reuşit, care nu şi-a ratat miza.” (Mircea PLATON)

Raw Moldova. Fotografie documentară colectivă 2012-2023 (Art). Supracopertă, legată, 128 pag. Preț: 69 RON/299 MDL

„VIAȚA FĂRĂ… MACHIAJ!

Deocamdată nu e un manifest, dar e convingerea tinerilor fotografi care și-au adunat cele mai reprezentative imagini realizate în ultimii 10 ani într-un volum colectiv întitulat RAW MOLDOVA.

Sunt 19 tineri din stânga și din dreapta Nistrului care își propun să înfrunte realitatea așa cum este, iar Gheorghe Erizanu le-a oferit șansa de a-și face publică această ambiție și de a ne convinge că nu doar fotografia „poetică” poate exprima realitățile în care trăim.

Am înțeles că grupul de inițiativă care a pornit acest proiect și a avut curajul să treacă pragul Editurii CARTIER a întrunit trei tineri cineaști, absolvenți ai AMTAP: Lucia Lupu, Andrei Moraru și Lucian Spătaru. Ei au fost și cei care și-au asumat misiunea de a prezenta publicului peripețiile prin care au trecut până au ajuns la ziua lansării.

Iar nouă, celor cărunți (subsemnatul, Vlad Druc și Lică Sainciuc) ne-a revenit doar misiunea de a le spune: „Într-un ceas bun, dragi… COLEGI!” (Mihai Poiată)

Anunțuri hazlii pentru adulți și copii (ediția a II-a), de Ionela Hadârcă. Ilustrații de Irina Dobrescu (Cartier codobelc). Tipărită cu vopsea alimentară. Legată, 64 pag. Preț: 39 RON/169 MDL. Premiul Cărturino 2024 pentru carte ilustrată pentru copii.

„Într-o zi, plimbându-mă prin parc, am observat un bilețel. L-am ridicat și am înțeles că era un ANUNȚ. Însă cu totul neobișnuit, scris cu litere strâmbe, de parcă erau ale unui copil care abia învață a scrie. Cu greu am deslușit următorul text:
„Amun viz deuzebit
Tare vreau la pezguit
Grecdă nu e nicio crimă
Cu drac, RÂMA.”
De atunci, am început să fiu atentă la orice detalii care mă înconjoară. Și… minune! am început să găsesc astfel de anunțuri PESTE TOT – unele înfipte în crengile copacilor, altele lipite pe stâlpi, altele uitate pe bănci, iar uneori, când las geamul deschis, cineva mi le aruncă direct în casă! Bănuiesc că e cioara care mă urmărește, curioasă, de pe acoperișul de vizavi. Când s-au adunat mai multe, am hotărât să le descifrez și să le public. Citindu-le, poate veți fi și voi mai atenți la erori,la culori și la melcii-călători!” (Ionela Hadârcă)

Share.

About Author

Avatar photo

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura