UPDATE

“Imaginea preferata a adolescentului intr-un roman este cea creionata de Alessandro Baricco, in „Emaus” pentru ca, departe de a simboliza personaje ideale, Baricco ne înfățișează adolescentul secolului XXI, frământat de o multitudine de gânduri, de trăiri. Dintre aceștia, cel mai grăitor este Sfântul, cel care era dedicat credinței si care, pe măsura ce descoperă vraja iubirii, dar si dificultățile lumii reale, se îndepărtează de vocația sa. Este un roman al maturizării prin primele experiențe senzuale, dar si prin descoperirea anumitor aspecte ale vieții adulte.”

Aşa a scris Alexandra Irimia, pe care am ales-o drept câştigătoare a concursului David Mitchell. Felicitări, Alexandra! Vei primi un email, la care te rugăm să răspunzi cu datele cerute (pentru expedierea premiului).

………………………………………………………………………………………

Descoperă literatura lui David Mitchell, unul dintre cei mai apreciaţi scriitori contemporani! Humanitas Fiction şi Bookhub.ro te invită la concurs!

Câştigă un pachet format din „Atlasul norilor” şi „Omul de ianuarie”, cele două romane semnate de David Mitchell şi publicate în colecţia Raftul Denisei la Editura Humanitas Fiction.

Dacă în „Atlasul norilor”, David Mitchell combină aventura pură, pasiunea nabokoviană pentru puzzle şi fina analiză psihologică cu un dozaj inteligent de speculaţii filozofice şi ştiinţifice, în tradiţia lui Aldous Huxley şi Philip K. Dick, în „Omul de ianuarie”, Mitchell creează unul dintre cei mai inteligenți, îndrăzneți și amuzanți tineri naratori care s-au născut vreodată din paginile unui roman, Jason Taylor.

Spune care este adolescentul tău preferat din literatură şi ai şansa de a intra în posesia celor două cărţi. După ce vei citi „Omul de ianuarie”, îţi vei putea compara eroul cu Jason Taylor. 🙂 Şi sigur vei avea doi preferaţi.

“În persoana lui Jason, Mitchell a făurit un susţinător înflăcărat al sensibilităţii şi profunzimii spiritului, pentru care scrisul a devenit refugiu şi încântare.” – a scris Victor Morosoff, în cronica sa despre „Omul de ianuarie”

În Omul de ianuarie, vocea lui Jason Taylor, un băiat de treisprezece ani din cel mai liniștit sat din Worcestershire, este la fel de puternică precum cea a lui Holden Caulfield din romanul De veghe în lanul de secară. La începutul anilor ’80, în Anglia încă bântuită de spectrul Războiului Rece, maturizarea lui Jason se petrece sub auspiciile întâmplărilor dramatice care pun stăpânire pe întreaga lume – e totodată vremea recesiunii lui Margaret Thatcher, a muzicii celor de la Duran Duran, a taberelor de țigani nomazi ajunși și în satul Black Swan Green –, o lume șocantă, greu de înțeles pentru un adolescent. Dar adevăratul război este pentru Jason cel de acasă, din mijlocul familiei pe cale să se destrame, și de la școală, unde luptele dintre băieți sunt dure și lasă urme adânci asupra unei firi contemplative și sensibile ca a celui care publică versuri sub pseudonim. De la prima dezamăgire trăită când fata de care se îndrăgostește, Dawn Madden, îi întoarce spatele, și de la culpa morală resimțită când provoacă, fără intenție, un accident grav, Jason e prins într-o serie de întâmplări care sfârșesc prin a-i schimba definitiv perspectiva asupra lucrurilor și chiar viața.

 

atlasul-norilor_1_fullsizeRoman distins cu British Book Literary Fiction Award şi nominalizat la Booker Prize, Nebula Award şi Arthur C. Clarke Award, Atlasul norilor a fost ecranizat în 2012, cu Tom Hanks, Halle Berry, Susan Sarandon, Ben Whishaw şi Hugh Grant în rolurile principale.

Un vizionar postmodern, un maestru al stilurilor şi genurilor literare, David Mitchell combină aventura pură, pasiunea nabokoviană pentru puzzle şi fina analiză psihologică cu un dozaj inteligent de speculaţii filozofice şi ştiinţifice, în tradiţia lui Aldous Huxley, Italo Calvino, Umberto Eco şi Philip K. Dick. Rezultatul este o strălucită ficţiune originală, care ne dezvăluie cum, oricând şi oriunde, voinţa de putere naşte monştri, dar şi cum sufletele oamenilor străbat timpul asemenea unor nori care plutesc pe cer.

 

Aşadar, trebuie să comentezi la acest articol, menţionând adolescentul tău preferat din literatură, cu o succintă justificare pentru alegerea ta. Comentariul trebuie să fie validat în perioada 22 – 29 ianuarie 2016 / ora 10.00. Câştigătorul va primi câte un exemplar din cele două cărţi scrise de David Mitchell. Succes!

Share.

About Author

49 de comentarii

  1. Adolescentul meu favorit a fost si este adolescentul miop al lui Eliade. Mi-am dorit intotdeauna sa ii seman, sa am curiozitatea lui si puterea de munca, dedicatia si iubirea pentru cunoastere.

  2. Vîjan Mădălina on

    Adolescenta mea preferată, dacă poate fi considerată adolescentă, este Anne Frank din “Jurnalul Annei Frank”.

  3. Grigore Bajenaru din “Cismigiu et Comp”. Foarte amuzant si nostalgic in acelasi timp, de citit la orice varsta, rememoreaza anii liceului.

  4. Cristina Mercori on

    Adolescentul Eliade din “Romanul adolescentului miop” este preferatul meu. Pentru ca e imaginea unei personalitati care se construieste cu rabdare si vointa, cu lecturi multe si planificate intr-o conjunctura in care nu era inteles de profesorii sai si nici foarte tolerat de colegi. Era un adolescent lucid si pragmatic.

  5. Holden Caulfield, „De veghe în lanul de secară”. A influențat cu frământările lui generația lui James Dean, rebelul fără cauză.

  6. Adolescentul Meu Preferat Este Charlie Din Jurnalul Unui Adolescent Timid De Stephen Chbosky. Nu Mai Tin Bine Minte, Dar Stiu Ca Mi-a Placut Tare Mult Cartea Si Am Ramas Impresionata De Povestea Lui.

  7. Golea Lacramioara on

    Cand am inceput sa citesc ,, Romanul adolescentului miop ” , m-am gandit ca o sa ma plictisesc ingrozitor, insa situatia a fost complet diferita. Mi-au placut duritatea si seriozitatea pe care o avea in comportament personajul Eliade. Se indoia pana si de puritatea dragostei, ceea ce fac si eu. Faptul ca m-am regasit in personaj , a facut ca aceasta sa devina preferatul meu. In realitate, sunt subiectiva si ma aleg pe mine in varianta masculina.

  8. Adolescenta mea preferată este Briony din romanul “Ispăşire” al lui Ian McEwan. Era un spirit liber, neînţeles şi creativ, care încă descoperea lumea în momentul în care acel eveniment nefericit s-a întâmplat.

  9. Ailenei Ana Maria on

    Anne Frank este preferata mea. Citind jurnalul ei am observat cum a trecut de la o copila la o adolescenta ce a fost nevoita sa se maturizeze prea repede pentru varsta ei.

  10. Ramona Raican on

    Mirona, din “Cartea Mironei”, de Cella Serghi, pentru faptul ca are puterea de a-si urma visul.

  11. Cartile Cellei Serghi si totodata personajele sale feminine, in care simt ca descopar cate o reflexie a personalitatii scriitoarei m-au facut sa aleg o Diana Slavu, o Ilinca sau o Mirona ca adolescente-protagoniste preferate. Admir farmecul si carisma Dianei din “Panza de paianjem”, spiritul sau considerat mult prea non-conformist pentru societatea romaneasca interbelica, capacitatea ei de a absorbi toate experientele pe care viata i le scoate in cale, de a fi prezenta in propria sa viata (lucru care mi se pare ca penduleaza de la comun la extraordinar in zilele noastre grabite). In definitiv, ea isi tese si in acelasi timp isi dezleaga panza de paianjen, metafora a existentei umane,facandu-ne partasi si indemnandu-ne sa constientizam mai mult si mai des la conditia noastra.

  12. Cu siguranta e Liesel din Hotul de Carti. Desi de la toti adolescentii lui Markus Zusak ai cate o lectie de invatat, Liesel te cucereste cu povestea ei. Daca ea nu te face sa vrei sa citesti mai mult, nimeni nu o va face.

  13. MIHAELA GRIGORAS on

    Danut Deleanu – La Medeleni. Este prezentata transformarea sa dintr-un copil linistit, timid, retras, interiorizat, intr-un adolescent usor impulsiv, cu trairi puternice, apoi intr-un barbat tanar care isi implineste iubirea. Este un adolescent sensibil, normal, prezentat intr-o evolutie fireasca si pozitiva.

  14. Simona Stavăr on

    Eu una voi vorbi despre un personaj despre care nu se poate afirma neaparat ca ar fi ajuns deja la stadiul adolescentei, dar care, pe parcursul romanului, desi se afla de-abia in pragul acestei perioade din viata ei, evolueaza extrem de repede: Liesel Meminger din “Hotul de carti”. Asa cum insasi “naratoarea” romanului, moartea, o prezinta, Liesel este, mai presus de orice, o supravietuitoare, un copil, de altfel, care trece peste mai multe intamplari absolut oribile, pe parcursul primilor ani din viata sa, dar care reueste sa tina capul sus. Lasand la o parte faptul ca am plans de mai multe ori in timp ce am citit acest roman, care m-a marcat in cel mai profund mod, Liesel, fetita care la inceputul romanului nu are mai mult de noua ani, m-a impresionat prin absolut fiecare fapta a sa. Nu a existat vreo secunda, in care sa nu o admir pentru inocenta si curiozitatea ei de copil, pentru dorinta ei de a invata cat mai multe si pentru curajul cu care se angreneaza in luptele de tot soiul – lupta cu ea insasi, lupta cu cei care o jignesc, lupta pentru binele celor dragi si lupta pentru cartile atat de mult dorite, furate cu atat de mult drag si citite de atat de multe ori, acestea toate putand fi numite impreuna o lupta pentru supravietuire in adevaratul sens al cuvantului. Ajunge numai sa ne intrebam de cate ori am fi cazut noi, de cate ori am fi renuntat la viata, daca am fi trecut prin ce a trecut ea, ca se ne dam seama cat de jos ne situam fata de ea, pentru ca Liesel, in ciuda tuturor situatiilor pe care a trebuit sa le infrunte, nu si-a pierdut niciodata demnitatea, taria si, mai presus de toate, sentimentul puternic de iubire, pe care o poarta oamenilor din jurul ei, fara sa arate in mod excesiv acest lucru, ci, mai degraba, prin faptul ca ii accepta asa cum sunt si ca incearca din rasputeri sa-i ajute chiar si in momentele in care nu are aceasta posibilitate. Asadar, acestea sunt motivele pentru care Liesel Meminger este personajul meu preferat si probabil isi va pastra acest statut multa vreme de acum incolo.

  15. Andreea Maria Sandulescu on

    Adolescentul lui Dostoievski, un visator naiv care avea o idee… Ca si mine!

  16. Arkady Makarovich Dolgoruky din Adolescentul. Un roman mai slăbuț scris de Dostoievski dar care mie mi-a plăcut.

  17. Andreea-Cristina Dragan on

    Adolescenta mea preferata este America Singer, pentru ca m-am regasit atat de mult in gandurile ei si, chiar daca eu as fi luat alte decizii daca as fi fost in locul ei, nu pot sa ignor faptul ca o ador si ca are si partile ei bune, care le eclipseaza pe cele negative.

  18. Alexandra S. on

    Jerry Renault din “Razboiul ciocolatei” (“Chocolate War”) – cel mai mult m-a impresionat la acest adolescent, aparent obisnuit, faptul ca incearca sa se opuna standardelor si presiunilor impuse de o institutie de invatamant in care fiecare elev este influentat si determinat sa se comporte intr-un anumit fel. Bineinteles ca acest lucru atrage anumite consecinte si ajunge in postura de a-si pune la indoiala propria judecata, avand serioase procese de constiinta, precum: “indraznesc sa tulbur universul?”, la care raspunde foarte simplu: “da”.

    Octavian Paler afirma ca: “cine s-a ridicat impotriva tacerii a riscat totdeauna sa se faca tacere in jurul lui” si cred ca acesta este cazul si in romanul de fata. Chiar fiind constient fata de repercusiunile pe care le pot avea actiunile lui, Jerry isi mentine opinia si continua sa sfideze normele pana la capat.

    Cu siguranta nu este usor sa te abati de la mentalitatea colectiva si sa-ti mentii propriile opinii si idei, iar faptul ca un simplu adolescent a reusit sa nu se conformeze regulilor impuse de un anumit colectiv si sa gandeasca pentru sine, merita de apreciat.

  19. Oana Barabas on

    Nu as putea alege doar un adolescent favorit. Mi-a placut mult de Olguta din romanul “La Medeleni”, de Diana din ” Panza de paianjen” a Cellei Serghi, de Huckleberry Finn al lui Mark Twain, si de Ciresari (dintre care i-am preferat pe Victor, Maria si Tic), din romanul cu acelasi nume al lui Constantin Chirita.

    • Oana Barabas on

      De Olguta si Diana mi-a placut pentru ca sunt doua caractere puternice care lupta pentru principiile si iubirea lor, de Huckleberry Finn pentru spiritul de aventura si libertate si pentru umorul lui, iar de Ciresari pentru ca sunt tot ce mi-am dorit eu sa fiu la trecerea din copilarie in adolescenta. Pe toate aceste personaje le-am citit in copilarie sau adolescenta, le-am iubit, si de atunci le port in suflet.

  20. LChiar daca nu poate fi considerat tanar, Nica din “Amintiri din copilarie” , intotdeauna ma face sa cred ca am avut cea mai grozava copilarie.

  21. Destul de greu să aleg un singur personaj preferat, însă cred că o sa zic Hermione, din seria “Harry Potter”. Este seria de cărți care mi-a deschis apetitul pentru lectură, iar Hemione este tipul fetei inteligente, dar feminine în același timp, drept pentru care mă face să o plac atât de mult.
    Mulțumim pentru concurs!

  22. Adolescentul miop al lui Eliade, pentru războiul declarat lumii și lui însuși, pentru fragilitatea și frumusețea spiritului veșnic tânăr.

  23. Olguta din “La Medeleni’ -i lui Ionel Teodoreanu… pentru ca e curajoasa, sincera, rebela si il iubeste cu delicatete pe mos Gheorghe; pentru ca e atat de frumoasa ca Om incat si autorul ei s-a speriat si nu a stiut cum s-o duca in viata, lasand-o sa ramana pentru noi, cititorii, vesnic adolescenta… pentru ca mereu am sperat sa existe si Olgute reale, care sa infrunte orice prejudecata fara temeri si sa-si apropie oamenii asa cum se apropie lebedele unele de altele, cu gratie!

  24. Alexandra Irimia on

    Imaginea preferata a adolescentului intr-un roman este cea creionata de Alessandro Baricco, in “Emaus” pentru ca, departe de a simboliza personaje ideale, Baricco ne înfățișează adolescentul secolului XXI, frământat de o multitudine de gânduri, de trăiri. Dintre aceștia, cel mai grăitor este Sfântul, cel care era dedicat credinței si care, pe măsura ce descoperă vraja iubirii, dar si dificultățile lumii reale, se îndepărtează de vocația sa. Este un roman al maturizării prin primele experiențe senzuale, dar si prin descoperirea anumitor aspecte ale vieții adulte.

  25. catalina Soare Hull on

    Olguta din “La Medeleni”, mi-a insotit adolescenta impreuna cu alti adolescenti literari.

  26. Mihaela Tocilescu on

    Mi-am petrecut adolescenta dorindu-mi sa fiu Olguta din “La Medeleni” si nu copila timida care eram…

  27. Gheorghe Cîrstian on

    Holden Caulfield, „De veghe în lanul de secară”. Pentru că nu răspunde direct întrebărilor noastre despre adolescenți: le face planete de mirare, accesibile în tot acest timp.

  28. Valentin Alex on

    Karl Rossmann din ” America” lui F Kafka, regret ca n-a fost terminata cartea, dar personajul este construit genial! Recomand!

  29. ioana alexandra on

    nu am un singur adolescent preferat din literatura, mi-au placut foarte mult cei din “Cuore” de Edmondo de Amicis (desi erau foarte tineri, multi dintre ei erau maturi in gandire si aveau responsabiliati de adult), cei din “Ciresarii” – in special mi-au placut Ursu si Lucia, cei din “La Medeleni” sau personajul “Singur pe lume” a lui Hector Malot.

  30. Florescu Andreea on

    Personajul adolescentin preferat este Ralph din “Imparatul mustelor”. Imi place si este de admirat pentru ca reuseste sa-si depaseasca varsta prin comportament si gandire, organizandu-i pe ceilati baieti atunci cand totul risca sa se transforme in haos, insufla respect si autoritate prin ratiunea de care da dovada in situatiile limita, nu prin frica, este stapan pe sine si, nu in ultimul rand, scoate ce e mai bun din ceilalti. Calculat, cerebral si foarte matur pentru varsta lui, acestea sunt doar cateva din calitatile cu care Ralph m-a cucerit definitiv! Ma inspira si pe mine sa fiu mai curajoasa si mai sigura de propriile forte 🙂

  31. Adolescenta pe care o admir este Katniss Everdeen din Jocurile Foamei. Are toate calitatile care arata ca va deveni un adult valoros, care va lua decizii corecte si va stii cum sa actioneze bazat pe experienta anterioara. Este o adolescenta atipica, dar si faptul ca traieste intr-o societate distopica o obliga sa fie asa.

  32. Oana Ungureanu on

    Am citit in cei cativa ani de cand m-am declarat cititoare in serie destule carti cu protagonisti adolescenti, insa poate prea putini dintre ei asa de bine individualizati incat sa imi ramana in minte si in suflet. Desi nu cel mai exemplar din punct de vedere comportamental si psihologic, insa de un umor si simt autoironic deosebit, Holden Caufield imi vine si acum primul in minte. Am citit cartea ceva mai tarziu decat mi se recomandase dar sunt fericita ca a fost asa. Povestea e cu atat mai amuzanta pentru ca as fi vrut sa pun mana pe ea la un moment dat, insa am fost solicitata sa o imprumut unui coleg care nici pana in ziua de azi nu mi-a mai inapoiat-o. Astfel am tot amanat povestea lui Holden pana in momentul cand am hotarat ca sunt destul de lucida incat sa o pot parcurge. Cum am mai spus, nu e nici pe departe cel mai exemplar adolescent, ba din contra. Dar iata ca putem invata si din “asa nu”.

    • cosmina marginean on

      mi-am trait adolescenta incercand sa fiu ca ea, dar sperand puternic ca nu voi avea in final aceeasi soarta. Olguta a insemnat romantism, curaj, demnitate luciditate. Am fost tanara intr-o vreme cand aceste atribute contau, ba chiar erau apreciate. O parte din ceea ce am devenit azi se datoreaza si lui Ionel Teodoreanu si ii multumesc.

  33. Irina Turcanu on

    Olga Deleanu din La medeleni! Poznasa si sensibila, caracterul Olgutel este perfect surprins in expresia “drac ingeresc” pe care o folosea tatai ei pentru a o descrie. 🙂

  34. Streche Nicolae Florentin on

    Adolescentul meu preferat a fost, este si va ramane “Micul Print”, pentru forta si sensibilitatea trairilor sale, si mai ales, pentru intelepciunea fictionala, si totusi reala care ghideaza vietile multora dintre noi.

  35. Cu siguranta adolescenta preferata este Liesel din Hotul de carti, de Markus Zusak. Romanul este unul dintre cele mai frumoase carti pe care le-am citit vreodata, iar Liesel este extraordinara, un personaj atat de fascinant si atat de frumos creat de autor, incat tot timpul cat am citit cartea am simtit ca este o persoana reala, a carei viata se desfasoara in fata mea si ca mi-ar placea sa o cunosc.

  36. Adolescentul lui Eliade din „Romanul adolescentului miop”, pentru ca ma regasesc atat de bine in personalitatea lui.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura