„Poate visezi”,  este o povestire SF scrisă în anii ‘80 de Izumi Suzuki, o autoare japoneză descoperită relativ recent de occident, după ce scrierile sale au fost traduse sub cupola Verso Books, în antologia dedicată autoarei cu titlul „Terminal Boredom”.

Izumi Suzuki a fost cu siguranță un om avangardist, atât în viața personală cât și prin ideile percutante ale scrierilor sale, în care se regăsesc teme mai actuale acum decât în urmă cu 50 de ani, când au văzut lumina tiparului, în Japonia. Preponderente în lucrările sale sunt ambivalența, dezamăgirea și renunțarea, care vorbesc cu elocvență despre epuizare umană iar elemente definitorii ale culturii pop persistă, ca și în universul conturat de Haruki  Murakami în romanele sale.

În „Poate visezi”, Departamentul de Control al Populației alege periodic persoane, în mod aleatoriu, pentru un experiment de criosomn ca soluție la suprapopularea planetei. Nu se știe dacă acești oameni se vor mai trezi vreodată, dar li se dă posibilitatea să-și transfere conștiința în visele altei persoane, dacă aceasta e de acord s-o „găzduiască”. Yoshiko e una dintre persoanele selectate pentru experiment și, neavând pe nimeni altcineva, își roagă prietena să-i ofere spațiu în lumea ei mentală. Relația complicată dintre cele două fete și fuziunea universurilor lor pare să declanșeze un eveniment cataclismic care provoacă haos și transformă totul într-un coșmar cu repercusiuni în realitate.

În dramatizarea Alexei Băcanu și regia Dianei Dragoș, personajele lui Izumi Suzuki sunt plasate într-un vizual futuristic de către  artista Oana Maria Pop, care semnează scenografia spectacolului.

POATE VISEZI după Izumi Suzuki

Dramatizare de Alexa Băcanu

Regia: Diana Dragoș

Scenografia: Oana Maria Pop

Lighting design: Călin Mocan

Distribuția: Anette Marka, Raluca Mara, Alina Negrău

cu participarea actorilor: Cătălin Mareș, Bianco Erdei, Andrei Stan, Andrei Gîjulete, Cristian But

și a voluntarilor Trupei Mihai Raicu: Alex Blănaru, Rareș Boldan, Traian Oșan, Gabriel Pop, Dominik Schvarchopf, Tudor Shilaghi

Foto credit: Tibor Jäger

Premiera: 20 aprilie 2024, ora 19, Sala Studio

Informații și bilete: Agenția teatrală, str. Horea nr. 6. Telefon: 0261712106 | 0786538580.

Bilete online: https://teatruldenord.biletmaster.ro/ron/PlaceInfo/2201

Share.

About Author

Avatar photo

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura