Exerciții de fizicație, tehnici de lucru care trebuie stăpânite de orice aspirant la statutul de actor, exerciții de limbaj, reglarea tempo-ritmului la fața locului și sub ochii spectactorilor, cu alte cuvinte, descompunerea universului unui spectacol. Deconstrucția aceasta continuă și la vedere sinonimă cu o dezvrăjire poate să facă bine sau nu Thaliei, depinde din ce unghi vreți să judecați. Intenția lui Gigi Căciuleanu este evidentă și declarată:

„Am gândit spectacolul ca pe invenţia unei lumi de bufoni contemporani, univers care să utilizeze un limbaj de teatru coregrafic: o poetică de geometrie spaţială, o matematică de jonglerii clovneşt; Verbul – Acțiune (mişcarea dansată) în alternanţă, (şi / sau simbioză), cu Verbul – Vorbă (metafora poetică).

Reinventând şi un vocabular: o Introfugă, un Giumbușglonț, o Zvîrlucitelniță, un Titirezache, o Căzutcîșă, un Ricoșluc, un Învîrtișag, o Zburătăcitură şi câte altele…

M-am bazat pe ceea ce m-a inspirat în primul rând: tinereţea şi disponibilităţile teatral-corporale ale celor pe care i-am descoperit lucrând la pregătirea Galei Hop şi bineînţeles luând în consideraţie tema specifică pe care am impulsat-o acestei manifestări:

„DansActorul, protagonist al Teatrului Coregrafic – factor indispensabil al creaţiei teatrale de viitor.” Gigi Căciuleanu

Credit foto: Mihaela Petre

O mână de actori foarte tineri, fete și băieți, dornici să învețe și să se afirme. În spatele acestei dorințe stă putința fiecăruia de a se face remarcat: unii dau dovadă de o excelentă pregătire fizică, alții stăpânesc foarte bine mișcarea scenică, se orientează cu ușurință în spațiu și se raportează firesc la partenerii de scenă (îi caută din priviri și reușesc o comunicare firească cu aceștia), alții sunt foarte buni din punctul de vedere al rostirii scenice (e o sintagmă care mie nu-mi place, dar pe care o folosesc ad-hoc din diverse rațiuni). Alternarea momentele de grup alternate cu cele de solo sau de duo a dat dinamică întregului spectacol, fondul sonor fiind potrivit vârstei celor de pe scenă (din acest punct de vedere mi-ar fi plăcut și ceva mai provocator, care să-i provoace, să-i pună și în situații mai puțin firești).

Credit foto: Mihaela Petre

Gigi Căciuleanu împreună cu Lelia Marcu-Vladu au încercat să le pună în valoare acel ceva de care poate că nici ei nu sunt conștienți că-l posedă. Nu e neapărat un spectacol de artă, după cum nu e neapărat un spectacol în sine, ci este mai degrabă o etalare a talentului fiecăruia dintre cei 14 tineri selectați pentru Gala HOP 2019. Pe de altă parte, toți acești actori vor ține minte acest prim spectacol al lor cu Gigi Căciuleanu, tocmai pentru toate cele învățate la repetiții. Este o oportunitate de care n-ar fi avut parte dacă n-ar fi trecut prin filtrul selecției Galei HOP. Rămâne să vedem câți dintre ei vor confirma și câți se vor lăsa duși de valul entuziasmului de moment. În On the Roof o parte dintre dansactori mi s-au părut depășiți de moment, inerțiali și oarecum dominați de moment, alții mi s-au părut mult prea implicați, dornici să arate tot ceea ce știu și pot, uitând că dozarea optimă este parte din profesionalism. Dar toate acestea se reglează în timp, sunt aspecte pentru care Gigi Căciuleanu a creat special acest spectacol. Dintre fete, Nadina Cîmpianu a fost cea care mi-a atras atenția de la primele ei mișcări pe scenă și din felul cum se joacă cu cuvintele, iar dintre băieți i-am remarcat pe George Olar și Nicolae Dumitru.

On the roof este cu dansactori tineri, aflați la început de carieră, menit să-i aducă în lumina reflectoarelor.  Să le urmărim evoluția și să le fim buni ghizi în alegerile profesionale.

On the Roof (teatru coregrafic – TNB)

Un spectacol de Gigi Căciuleanu

Asistent coregrafie: Lelia Marcu – Vladu

Muzica: Paul Ilea / Sensor

Texte, desene: Gigi Căciuleanu

DansActori:
Adela Mihai, Adrian Loghin, Alexandra Oişte, Alin Potop, Andrei Atabay, Andrei Ianuş, George Olar, Ioana Beatrice Tănasă, Mara Pogângeanu, Maria Panainte, Mihai Vasilescu, Nadina Cîmpianu, Nicolae Dumitru, Theodora Sandu.

Spectacolul este produs de TNB, prin Centrul de Cercetare și Creație Teatrală „Ion Sava”, în parteneriat cu UNITER, Fundația Art Production / Gigi Căciuleanu „Ad Hop” Company, cu sprijinul JTI, în cadrul Programului 9G la TNB.

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura