Editura Cartea Copiilor lansează „Ziua în care a fugit Somnul” într-o nouă ediţie ilustrată de artista Ágnes Keszeg. Cartea semnată de Victoria Pătraşcu este una dintre cele mai populare cărţi pentru copii publicate vreodată de un autor român, dramatizată de-a lungul timpului în spectacole de teatru şi radiofonice şi introdusă, începând de anul acesta, într-un manual şcolar.  În plus, în urmă cu o săptămână, „Ziua în care a fugit Somnul” a fost inclusă în selecţia „Cele mai frumoase cărţi” ale anului 2017 în România.

Ziua in care a fugit Somnul - copertaDoi fraţi gemeni, Alex și Ana, își sărbătoresc ziua de naștere. Împlinesc patru ani şi, la această vârstă, nu poți să-ți pui o dorință oarecare când sufli în lumânările de pe tort. Trebuie să-ți dorești ceva foarte important! De pildă, să nu mai dormi niciodată. Gata cu somnul, cine are nevoie de el? N-ar fi nemaipomenit să te poți juca tot timpul? Însă Somnul aude dorinţa copiilor şi, furios, se hotărăşte să nu se mai întoarcă niciodată la ei.

Ziua in care a fugit Somnul (2)

Prima ediție a cărții „Ziua în care a fugit Somnul” a apărut în 2008 şi a reprezentat debutul editorial al scriitoarei Victoria Pătraşcu. „Ziua în care a fugit Somnul este primul născut. Și asta îi conferă un statut special. La anul împlinește zece ani. Este, fără îndoială, povestea în care, scriind-o, m-am cufundat pe deplin, ca într-un vis colorat, populat de ființe nemuritoare și amuzante care, ca niște mici zei, încurcă și descurcă viețile oamenilor. Mă bucur că cititorii au rezonat și au iubit povestea. Sper ca deopotrivă, copii și părinți, să se lase călăuziți pe mai departe de Somn, spre lumea dintre Lună și Carul Mare, acolo unde visele roiespc în mii și mii de culori“, subliniază Victoria Pătraşcu.

Cartea a fost dramatizată prima dată în 2009, pentru un spectacol radiofonic, la Radio România, în regia lui Mihai Lungeanu. În 2013 ea a fost redramatizată, pentru un spectacol realizat de Teatrul Momolino, în regia Antoanetei Zaharia. Spectacolul se joacă în continuare în Bucureşti şi în ţară. Anul acesta, „Ziua în care a fugit Somnul” va fi inclusă și într-un manual şcolar pentru clasa a IV-a. Mai mult, în anul 2011, „Ziua în care a fugit Somnul” a apărut într-un catalog al Institutului Cultural Român („La literatura rumana para los niños”),publicat de ICR Madrid, care cuprinde o selecţie de texte din cele mai frumoase poveşti pentru copii din România.

Ediţia „Ziua în care a fugit Somnul” realizată de editura Cartea Copiilor este îmbogăţită cu noi ilustraţii semnate de Ágnes Keszeg. Artista a lucrat cu plăcere la această carte, care îi era deja dragă: „Aveam cartea de nouă ani şi era una din preferatele mele. Nici nu puteam să-mi imaginez povestea cu alte ilustraţii, iar de când am primit propunerea de a ilustra Somnul, n-am mai deschis cartea decât la sfârşit şi am dat frâu liber imaginaţiei, încercând să las textul să mă inspire. Din acest motiv, a fost o provocare şi mai mare decât la alte cărţi ilustrate până acum. Mi-a plăcut enorm!”.

Victoria Pătraşcu are o experienţă de peste un deceniu ca redactor în presă şi televiziune, iar din 2007 se ocupă de conceperea şi susţinerea de proiecte educaţionale destinate, în mare parte, copiilor. A mai publicat la editura Cartea Copiilor volumele „Stejarul pitic, cel mai bun tătic!” (2012) şi „Ela cea fără de cuvinte” (2015). Prima carte a fost finalistă a concursului Gala„Bun de Tipar” şi, sub formă de piesă de teatru, a fost difuzată de Teatrul Naţional Radiofonic (Radio România) şi a fost selecţionată pentru International Children’s and Youth Radio Drama Festival, desfăşurat la Bratislava. Cartea “Ela cea fără de cuvinte” a fost selectată în catalogul „The White Ravens”, una dintre cele mai prestigioase selecţii de carte pentru copii. În 2016, Victoria Pătraşcu a primit Premiul de Excelență acordat de Radio Itsy Bitsy, la categoria carte pentru copii.

Ágnes Keszeg este originară din Turda şi a studiat la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca (masterat în Design vestimentar). De 11 ani creează ilustrații pentru cărți de copii și pentru reviste de modă. Are mii de desene publicate în cele 30 de cărți realizate pentru edituri din România și Ungaria și în zeci de reviste din toată lumea, din Coreea până în Mexic. În plus, a realizat mai multe colecţii de bijuterii, de eşarfe şi de păpuși din porțelan, îmbrăcate cu haine brodate de ea.

Cartea „Ziua în care a fugit Somnul” este recomandată copiilor între 3 şi 7 ani și este disponibilă pe site-ul editurii (www.carteacopiilor.ro) la prețul de 33 lei. La toate comenzile online realizate pe site, indiferent de valoare sau de cantitate, Cartea Copiilor oferă de fiecare dată o carte cadou. În această perioadă, cartea cadou este antologia „Fabule”.

Despre editura Cartea Copiilor

Cartea Copiilor, prezentă de 10 ani în peisajul editorial din România, este una dintre cele mai iubite edituri de cărți pentru copii de la noi. Cartea Copiilor publică titluri contemporane din literatura pentru copii, deopotrivă română și internațională (Victoria Pătrașcu, Iulia Iordan, Andreea Constantin, Eric Carle, Dick Bruna, Astrid Lindgren, Don Freeman, Roger Duvoisin, Elsa Beskow, Julia Donaldson, Arnold Lobel, Kazuo Iwamura, Komako Sakai etc.). Nivelul literar ridicat al textelor și valoarea ilustrațiilor, realizate de artiști profesioniști, sunt mijloacele prin care Cartea Copiilor urmărește stimularea creativității, a spiritului critic, dezvoltarea capacității de a gândi liber și formarea unei atitudini deschise și tolerante. Mai multe detalii despre cărțile editurii Cartea Copiilor sunt disponibile la www.carteacopiilor.ro.

 

 

 

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura