O nouă carte pentru adolescenți pe care am citit-o „pe repede înainte” – și chiar am reușit să mă transpun, pentru câteva ore, în pielea unui adolescent care ar citi romanul lui Sally Nicholls. M-a captivat de la primele pagini și mi-a făcut plăcere să o cunosc pe Holly, cea care povestește aventura sa și a fraților ei în căutarea „comorii” pe care o mătușă neobișnuită le-a lăsat-o moștenire. Dar povestea lui Holly (și implicit cartea pe care se hotărăște să o scrie după ce lucrurile s-au așezat pe un făgaș liniștit) nu este doar despre căutarea acelei comori, chiar dacă aceasta pare a fi centrul atenției. Comoara și resursele pe care le antrenează în jurul ei vorbesc despre iubire, despre familie și despre prietenie, despre oameni buni și oameni răi, despre oameni gata oricând să-ți sară în ajutor și despre unii care le pun bețe în roate altora din lăcomie.

Holly și frații săi nu au o situație tocmai fericită în momentul în care începe aventura lor. Rămași orfani, cei trei copii trebuie să se gospodărească siguri. Greul apasă pe umerii fratelui mai mare, Jonathan, care este tutorele celor mici și care, din pricina responsabilităților mult prea mari ce i-au picat din senin pe umeri, a uitat să fie el însuși, a uitat cum este să te bucuri.

„Atunci mi-am dat seama că nu-l mai văzusem de secole pe Jonathan râzând așa. Mă obișnuisem să îl văd stânjenit, și îngrijorat, și jenat, și trist, așa că uitasem că mai demult era amuzant, și fericit, și copilăros.” (pag. 2014)

Deși este o carte pentru copii și adolescenți de la 10 ani în sus, problemele pe care le expune nu sunt chiar simple. Ca în joacă, Sally Nicholls explorează și dimensiunile tragice ale poveștii. Fiecare dintre cei trei frați este marcat de transformarea nefastă a vieților lor. Jonathan este nevoit să renunțe la facultate pentru a munci ca să îi întrețină pe cei mici. Holly nu are haine adecvate oricărei situații, așa cum au celelalte colege, și nici timp să stea cu prietenii după ore pentru că trebuie să fugă să-l ia de la școală pe Davy și să stea cu el până termină Jonathan munca. Nu-și permit un after-school. De fapt, abia își permit să plătească chiria și hrana zilnică. Davy își dorește foarte mult o bicicletă, oricât de simplă și de ponosită. Dragostea lui se răsfrânge asupra animalului său de companie, un iepure pe nume Sebastian. Iar animalele se mai și îmbolnăvesc, tratamentul costă, ei nu au bani și adulții de la Asistența Socială nu consideră animalele de companie o urgență. Cum ar putea să înțeleagă cât de important este un iepuraș pentru  un biet orfan de 6-7 ani a cărui lume s-a zdruncinat teribil o dată cu pierderea mamei? Subtil conturate dramele celor trei copii în această poveste cu aer aventurier, misterios.

Speranța renaște în momente nefericite, când mătușa lor, pe patul de moarte, îi dă lui Holly un album cu fotografii, iar apoi, la scurt timp, moare. În testament sunt menționate bijuteriile pe care i le lasă lui Holly. Doar că nimeni nu știe unde se află acele bijuterii și nici celelalte bunuri ale mătușii care, se spune, era putred de bogată. O căutare de comori în epoca modernă, când ai la dispoziție internetul și toată suita de tehnologii care s-au inventat până acum, poate fi la fel de palpitantă ca una de pe vremuri, când te puteai ghida, în cel mai fericit caz, după o hartă îngălbenită, încercând să descifrezi un cod cu propria minte. Cum altfel ar putea ieși  cei trei frați din strâmtoarea financiară în care se află? De fapt, mai bine aș zice mocirlă, pentru că le este foarte greu să facă față cheltuielilor, iar lipsurile pe care trebuie să le îndure le întunecă destul de mult copilăria.

Holly nu-și pierde speranța și, oricât de dificil ar părea ceea ce și-a propus, luptând în plus și cu scepticismul fratelui mai mare, dar și cu lipsa resurselor, continuă să meargă pe urmele comorii. Îi vin în ajutor prietenii și descoperă astfel că, fără prea multe cheltuieli, chiar fără a accepta bani de la alții, poți ajunge unde îți dorești. Unii le oferă găzduire, alții bilete de tren pe care le-au primit la rându-le cadou, și astfel, pas cu pas, călătoria celor trei frați în căutarea comorii pare mult mai ușor de întreprins. Cu puțină omenie se pot face multe. Nu e nevoie să rupi prea mult de la gură ca să ajuți. Și acesta este unul dintre mesajele pe care le transmite romanul lui Sally Nicholls.

Cu drag l-aș recomanda fetelor mele, fiind convinsă că o să le placă. Și au și ce învăța din el. Cea mică trebuie să mai crească până să aibă vârsta potrivită ca să îl înțeleagă, dar îl voi păstra pentru acel moment. Până una-alta, mi-a plăcut mie foarte mult. Scriitura este pe înțelesul copiilor, dar suficient de bogată pentru a fi gustată și de adulți. Sensibilitatea și profunzimea sunt atuurile acestei cărți, alături de acțiunea captivantă – un amestec fericit de ingrediente literare. Mă declar fan al acestei colecții Premium din Gama Imago.

1165374Editura: Gama

Gama: Imago

Colecția: Premium

Traducere: Simona Toroscai

Nr. de pagini: 240

ISBN: 9789731497242

Cartea poate fi achiziționată de pe elefant.ro, Libris.ro sau de pe site-ul editurii.

Share.

About Author

Avatar photo

Citesc de multă vreme, de pe la 4 ani, încât mă simt ca și cum aș fi citit dintotdeauna​. Dar la modul serios și intensiv citesc de 7 ani încoace și tot de atunci îmi împărtășesc impresiile despre cărțile citite pe blogul personal. Pasiunea mea a evoluat încet, dar sigur, printre cărți, printre multe cărți. Citesc cu drag ficțiune de bună calitate, biografii, memorii, cărți istorice și sunt profund marcată de prejudecăți când vine vorba despre anumite genuri la modă.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura