Centrul de Cultură “George Apostu” vă invită să participați joi, 6 iulie 2017, ora 15.00, la sediul instituției, la conferința de presă prilejuită de lansarea oficială a programului de rezidențe artistice de sculptură “Albastru”, ce se va derula pe parcursul a trei ani, 2017-2019, cu participarea unor sculptori români și străini.

Programul de Rezidențe artistice de sculptură “Albastru” are ca principal scop constituirea unei colecții valoroase de sculptură contemporană în lemn ce vizează reorganizarea și amenajarea spațiului expozițional „Muzeul în aer liber” al Centrului de Cultură „George Apostu”, un important monument de for public.

Dintre culori, albastrul este cea mai adâncă, căci privirea pătrunde fără a întâlni niciun obstacol. Albastrul este cea mai imaterială dintre culori. În general, natura nu înfățișează albastrul decât alcătuit din transparență, adică un vid acumulat, vid al aerului, al apei, vid al cristalului sau al diamantului. Vidul este precis, pur și rece.

La ediția de anul acesta, ce se desfășoară în perioada 3-21 iulie 2017, vor participa: Maxim Dumitraș (România), Nedim Hadziahmetovic (Serbia) și Krasimir Metodiev (Bulgaria). Artiștii rezidenți vor descoperi spațiul cultural local și regional și vor lua parte la întâlniri, vizite, mese rotunde, conferințe de presă etc.

afisLucrările artiștilor vor aduce un plus de valoare patrimoniului instituției și „Muzeului în aer liber” (Grădina cu statui), prin reamenajarea unuia dintre spaţiile acoperite ale Pavilionului Central, ca veritabil spațiu de vizitare, descoperire și contemplare a artei sculpturale a unor artiști importanți, care, asemenea lui George Apostu, și-au pus amprenta personală în spațiul multora dintre simpozioanele la care au participat în întreaga lume.

Invitații Centrului de Cultură „George Apostu” din rezidență vor aborda concepte stilistice originale, înscrise în demersul artistic personal. Curatorul programului este Maxim Dumitraș, managerul Muzeului de Artă Comparată Sîngeorz-Băi din cadrul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.

Închiderea  rezidenței, în data de 21 iulie 2017, ora 17.00, va fi un moment dedicat întâlnirii artiștilor cu publicul larg, iubitor de artă, și prezentării proiectului de reamenajare a spațiului „Muzeul în aer liber”, realizat de tineri arhitecți.

***

Maxim Dumitraș s-a născut la 27 Septembrie 1958, în Sîngeorz -Băi. A studiat la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, membru al Asociaţiei Internaţionale a Artiştilor din Paris, Franţa (A.I.A.P.) și fondatorul Muzeului de Artă Comparată de la Sângeorz-Băi.

Maxim Dumitraş este, rând pe rând, sculptor, pictor, fotograf, cercetător şi curator.

Prima expoziţie personală a lui Maxim Dumitraş se petrece în anul 1976 la Sângeorz-Băi, urmând să expună anual atât în ţară, cât şi în Letonia, Elveţia, Ungaria, Franţa, Germania, Olanda şi Belgia. Printre expoziţiile de grup alături de alte nume mari ale sculpturii autohtone, se numără cele din Bucureşti, Târgu Mureş, Cluj Napoca, Arad, Reşiţa, Baia Mare, Chişinău.

Începând cu anul 1978, Maxim Dumitraş organizează simpozioanele de la Sângeorz-Băi, la care este atât gazdă, cât şi participant. Pe lângă acestea, Maxim Dumitraș a participat şi participă în continuare în fiecare an la simpozioane de sculptură din întreaga lume (Spania, Grecia, Turcia, Germania, Franţa, Bulgaria, Republica Moldova, Rusia), cu lucrări în marmură, piatră şi lemn.

Nedim Hadziahmetovic s-a născut la 22 ianuarie 1970, în Negotin / Iugoslavia (Serbia). A absolvit în 1997 Universitatea de Arte din Belgrad , Departamentul de sculptură. Din anul 2002 este membru al Asociației sculptorilor maghiari.

În calitate de artist profesionist, a lucrat într-o gamă largă de discipline vizuale precum  sculptură, sculptură aplicată, grafică, ilustrație și pictură, animație și design.

Este prezent cu sculpturi monumentale în Germania, Rusia, Ungaria, Danemarca, Turcia, Serbia, Bulgaria, Egipt, Spania, Republica Coreea, India, Slovenia.

Krasimir Metodiev s-a născut pe 7 ianuarie 1989, în Bulgaria. Între 2009 și 2014 a studiat la Universitatea “St. Cyril and St. Methodius” din Veliko Târnovo, Facultatea de Arte Plastice, secția sculptură.

Între 2011-2012 a studiat la Universitatea Națională de Arte din București, în programul Erasmus. Din anul 2015 este doctorand la catedra de sculptură a Universității “St. Cyril and St. Methodius ” din Veliko Târnovo. Este Membru al Uniunii Artiștilor Bulgari din 2016.

A participat la simpozioane de sculptură în lemn, piatră, ceramică, în Bulgaria și Coreea.

 

Share.

About Author

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura