În pragul vacanței de iarnă a acestui an școlar, proiectul „Drăganu descoperă lumea citind!”, implementat de Asociația De Basm în parteneriat cu Școala Gimnazială ”George Marinescu” din comuna Drăganu și susținut de OMV Petrom a ajuns la final.

Timp de patru luni, în perioada septembrie-decembrie 2023, peste 100 de elevi ai Școlii Gimnaziale „George Marinescu” din comuna Drăganu, județul Argeș, și profesorii lor s-au bucurat, în cadrul a șase ateliere creative, de întâlnirea cu echipa scriitoarelor De Basm – Asociația Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți. Copiii au interacționat cu emoție și bucurie cu patru cunoscute autoare de literatură pentru copii și o ilustratoare – Adina Rosetti, Iulia Iordan, Carmen Tiderle, Victoria Pătrașcu și Cristina Cazacu – și cu poveștile scrise și ilustrate de acestea.

În cadrul întâlnirilor, elevii au ascultat fragmente în lectura autoarelor, au săpat după înțelesuri, au dezbătut teme și idei desprinse din cărțile citite, au pus întrebări, au găsit răspunsuri și au avut ocazia să își folosească dezinhibat, într-un context prietenos și informal, inteligența și creativitatea.

„A fost o bucurie întâlnirea cu copiii curioși de la școala din Drăganu! Împreună am făcut cunoștință cu personajele din basme, am inventat o rețetă magică, am aflat că inspirația se poate găsi oriunde, chiar în lucrurile cele mai mărunte, și că prințesele din zilele noastre știu să găsească soluții ingenioase.”– a declarat scriitoarea Adina Rosetti.

„Întâlnirile noastre cu copiii sunt calde, gălăgioase, vesele, intense, revelatoare. Întâlnirea mea cu copiii din Drăganu a avut toate aceste calități la un loc. Literatura contemporană a devenit în timpul atelierului un mecanism de pus curiozitatea la treabă și de răscolit ordinea obișnuită a lucrurilor. Literatura este binevenită peste tot atunci când avem cheia potrivită pentru a-i deschide ușa.” – a adăugat scriitoarea Iulia Iordan.

„Pentru mine, întâlnirea cu copiii, sau întâlnirea copiilor cu ceea ce scriu, e magică. Drăganu nu s-a lăsat mai prejos. A fost fantastic!!” – a concluzionat scriitoarea Carmen Tiderle.

În paralel cu atelierele elevilor, 15 profesori au avut ocazia să povestească împreună cu scriitoarea Iulia Iordan despre cele mai importante probleme ale școlii și ale accesului copiilor din mediul rural la cărți și la poveștile copilăriei, precum și despre cum pot fi găsite soluții creative prin care lectura poate deveni o constantă în viața de zi cu zi a acestor copii. Celepatru întâlniri cu profesorii s-au desfășurat atât fizic cât și online, cu acces liber, fapt care a deschis calea de dialog și către cadre didactice din județul Teleorman.

Profesorii s-au arătat interesați de felul în care cărțile pot deveni atractive pentru copii și își doresc în marea lor majoritate continuarea acestui proiect sau proiecte similare la care să ia parte.

Iată ce ne declară scriitoarea Iulia Iordan despre această experiență:

„În 2023 De Basm a mai crescut un pic, atât cât să ajungă și la catedră. Ceea ce am testat în ultimii ani în Caravanele De Basm am început să dăm mai departe către cei care își petrec aproape tot timpul alături de copii, adică profesorii. Am aflat astfel nu doar despre nevoile copiilor, ci și despre cele ale profesorilor. Ne dorim să continuăm întâlnirile de acest fel și în 2024 pentru că doar așa vom avea un impact mai mare în comunitățile în care ajungem. Întâlnirile dintre literatura contemporană și școală aduc beneficii pentru toți cei implicați, profesori, copii, scriitori deoarece învățarea este un schimb permanent între noi.”

„Experiența trăită în cadrul acestui proiect a fost una inedită. Elevii noștri au descoperit povești fermecătoare, captivante și s-au apropiat mai mult de lectură alături de scriitoarele invitate, iar jocurile și activitățile creative propuse au completat această experiență de neuitat, atât pentru ei, cât și pentru profesorii lor. În urma acestui proiect, școala a beneficiat și de o donație generoasă de cărți noi pentru a le susține și de acum înainte interesul și bucuria de a citi.”, declară directoarea școlii, prof. Aura Constantinescu.

Din dorința de a facilita accesul copiilor la povești noi și interesante, 700 de cărți din literatura contemporană, română și universală, au fost donate prin acest proiect și cu sprijinul prietenilor de la ARCCA – Asociația Română a Creatorilor Culturali și Artiștilor, școlilor din comuna Drăganu și din orașul Videle. Ele vor deschide tot atâtea ferestre către lume și vor pune oglinzi în mâinile copiilor curioși. Asta pentru că, așa cum spune scriitoarea Victoria Pătrașcu:

„Nu contează dacă ești mare sau mic, slab sau gras, vorbăreț sau tăcut. Cartea te va purta prin teritorii #de basm, acolo unde doar imaginația îți va fi de folos. Și câte aventuri vei avea! Vei călări cai fermecați, vei întâlni roboți, fantome și balauri, te vei lupta cu dragoni, zombi și năpârci și vei descoperi cele mai de preț comori: cuvintele potrivite. Când le vei avea pe buze și în vârful creionului, vei ști cum să le așezi în povești. Atunci, ca prin farmec, lumea ta va deveni mai mare și mai colorată, iar tu te vei transforma într-un ucenic vrăjitor-povestitor. Iar ăsta nu va însemna sfârșitul, ci doar începutul unei alte povești.

_________________________________________________________________________

Din 2019, OMV Petrom susține modulul „Descoperă lumea citind!”. Acesta a fost inițiat de Asociația CSR Mindset, sub umbrela Fanbook, la Școala Gimnazială „Scurtu Mare” din județul Teleorman. În următorii 3 ani proiectul s-a extins către alte 3 școli – Școala Gimnazială nr. 1 Poeni, Școala Gimnazială Videle nr. 1 și Școala Gimnazială Videle nr. 2. Principalele rezultate au fost: 3 biblioteci școlare reamenajate prietenos, 1.870 de cărți noi donate, peste 160 de elevi implicați, 47 de ateliere pentru elevi și profesori, 18 întâlniri cu autori români contemporani.

În anul 2023 proiectul a fost continuat de „De Basm – Asociația scriitorilor pentru copii și adolescenți” la Școala Gimnazială „George Marinescu” din comuna Drăganu, județul Argeș și a însemnat: 700 de cărți noi donate (din care 315 cărți au fost donate de ARCCA – Asociația Română a Creatorilor Culturali și Artiștilor), 100 de elevi implicați, 15 profesori, 10 ateliere pentru elevi și profesori, 4 scriitoare și o ilustratoare invitate.

„De Basm” – Asociația scriitorilor pentru copii și adolescenți este o organizație profesională înființată în anul 2018, care are ca principal scop promovarea literaturii române contemporane pentru copii și tineret, susținerea creatorilor și facilitarea accesului copiilor din mediile defavorizate la cărți și povești. De la crearea sa, „De Basm” a crescut constant atât ca număr de membri, cât și ca impact.

În cei cinci ani care s-au scurs de la înființare, datorită numeroaselor proiecte derulate, mai multe mii de copii și tineri din România au avut posibilitatea să se întâlnească cu scriitorii preferați și cu operele acestora în biblioteci, școli, muzee, cămine culturale sau la târguri de carte și festivaluri. Indiferent de anvergura proiectelor în care au fost implicați, scriitorii Asociației De Basm au căutat cu fiecare ocazie să demonstreze că literatura pentru copii nu reprezintă un gen minor, ci unul care își are locul său binemeritat în cadrul marii literaturi.

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura