Propunând-și să sprijine și să încurajeze femeile din industria filmului din România, Her Story, Her Future asigură un cadru de mentorat ce le oferă participantelor atât contextul de susținere, cât și oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile personale și profesionale și de a se conecta cu alte femei profesioniste din domeniu. Cele 7 personalități remarcabile din industrie care le vor mentora pe participante sunt: Alina Grigore, Ayten Amin, Jorė Janavičiūtė, Kawthar Younis, Tanya Kostadinova, Teodora-Kosara Popova  și Zhana Kalinova, o experimentată curatoare de film și producătoare din Bulgaria, care a lucrat la diferite festivaluri de film (Sofia International Film Festival, Berlin International Film Festival) și proiecte cinematografice diverse.

Finalitatea proiectului va fi pitch-ul internațional organizat online în data de 29 octombrie, ce pune la dispoziția participantelor și o platformă de promovare a proiectelor lor, și feedback-ul valoros și personalizat din partea unui juriu format din profesioniste de rang internațional din domeniul filmului. Câștigătoarea pitch-ului va fi recompensată cu un premiu în valoare de 1.000 euro brut.

Ne-am dorit să aflăm mai multe despre acest program de mentorat, așa s-a născut ideea interviului cu Mirona Radu, fondatoarea și producătoarea programului Her Story, Her Future.

Un program de mentorat pentru femeile din industria filmului pare un demers utopic, pe alocuri. Cât de dificilă a fost concretizarea ideii de la care s-a plecat? Cât din ceea ce s-a gândit inițial a fi acest proiect a rămas valabil? La ce s-a renunțat, ce s-a adăugat?

Având în vedere că rădăcinile acestui proiect pornesc de la experiența proprie în dezvoltarea personală și profesională, aș putea spune că a fost un proces care a durat câțiva ani de la cristalizare până la căutat finanțatori și implementare (suntem recunoscători pentru sprijinul oferit de Administrația Fondului Cultural Național, co-finanțator). Dar cred că toate lucrurile bune necesită  un anumit timp de procesare și a venit la momentul potrivit. Personal, mă îndemn să rămân flexibilă, nu reușesc întotdeauna, momentan proiectul a rămas așa cum a fost gândit inițial, dar ajută și conceptul în sine de mentorat care e fluent, adaptat nevoilor fiecărui cuplu format din participantă și mentoră.

Deși unii ar putea considera acest demers ca fiind utopic, eu cred că este nevoie de astfel de inițiative pentru a consolida comunitatea femeilor din industrie. Femeile inteligente și talentate s-au sprijinit întotdeauna, iar noi nu facem decât să oferim un cadru mai formal și structurat pentru această colaborare benefică. Așadar, în loc să privim proiectul ca pe ceva utopic, putem să-l vedem ca pe o extensie naturală a sprijinului pe care femeile l-au oferit întotdeauna unele celorlalte.

„Her Story, Her Future” e un titlu-metaforă, care face trimitere atât la istorie (istoria personală a fiecărei participante, dar și la istorie în general), precum și la viitor. Să construim perspective nu e întotdeauna la îndemâna noastră. Cum v-ați gândit să ajutați cursantele, astfel încât să le fie de folos experiența „Her Story, Her Future”?

În primul rând, am ales mentore una și una care să ofere îndrumare cu multă generozitate și să împărtășească din experiențele lor personale și profesionale. Apoi, avem sesiuni de grup moderate de un coach și psiholog menite să ofere o abordare directă pentru dezvoltarea personală. Nu în ultimul rând, avem experți de pitching care vor oferi feedback personalizat pe proiectele participantelor. Într-adevăr, Her Story, Her Future nu e doar un titlu, ci o filozofie integrată în întregul program de mentorat, încurajând participantele să-și asume propria poveste și să-și construiască viitorul cu încredere și hotărâre.

Mirona Radu – credits photo Claudia Ciocan

Echipa de traineri e pe cât de diversă, pe atât de surprinzătoare. Personalități foarte diferite care vor trebui să lucreze cu personalități la fel de diferite. Cum ați gândit programul din acest punct de vedere? Ce înseamnă mentoratul din cadrul „Her Story, Her Future”?

Procesul de potrivire a cuplurilor de mentorat nu a fost unul simplu. Am luat în considerare nu doar aspectele profesionale, ci și aspectele personale, precum personalitatea și interesele fiecărei participante. Ne-am concentrat pe găsirea de puncte comune între mentoră și participantă, astfel încât să se poată stabili conexiuni solide și relații de încredere. Și avem într-adevăr regizoare, producătoare, actrițe de succes din România, Egipt, Lituania și Bulgaria, profesioniste care provin din contexte similare României din punctul de vedere al artei și industriei cinematografice. Totuși, puterea și rezultatele finale stau în mâinile participantelor. Capacitatea lor de a dezvolta relații bazate pe respect, deschidere și sprijin reciproc va determina cât de mult vor beneficia de această experiență. În esență, programul „Her Story, Her Future” oferă un cadru pentru mentorat, dar succesul și valorificarea acestei oportunități depind în mare măsură de angajamentul, deschiderea și eforturile fiecărei participante și mentoră în parte.

La finalul programului vor exista niște produse ale proiectului „Her Story, Her Future”?

Ca orice proiect cultural are desigur are niște produse la final – mă refer la cele șapte prezentări din cadrul pitch-ului internațional, la resursele care vor fi încărcate treptat pe platforma www.HerStoryHerFuture.com, precum și altele, dar nu cred că în aceste aspecte tangibile stă marea valoare a programului, ci în dezvoltarea personală și profesională a participantelor și în relațiile pe termen lung pe care le vor construi.

Cât de greu este să fii femeie cineast și să activezi în industria de film românească?

Simplu nu este, uneori trebuie să facem eforturi suplimentare ca să fim văzute și auzite, într-un domeniu mai degrabă abordat de bărbați. Din acest punct încolo, desigur contează talentul și profesionalismul, dar am simțit de multe ori acest lucru și mi s-a confirmat în dialogurile deschise cu aplicantele care au trăit experiențe similare.

Pe de altă parte, nu înțeleg de ce ne-am victimiza. Mai degrabă apelul meu e să ne luăm cu responsabilitate viața în mâini. Suntem creatori ai propriilor vieți și cred că mai periculoase sunt barierele pe care ni le-am autoimpus cu sau fără cunoștință într-o societate profund patriarhală. Dar acum nu mai suntem copii și nu ține decât de noi să ne reglăm presiunile externe și să nu le mai acceptăm, ascultându-ne vocea proprie.

Cum va contribui proiectul „Her Story, Her Future” la promovarea celor șapte femei, beneficiarele acestuia?

Proiectul „Her Story, Her Future” are o contribuție semnificativă în ceea ce privește promovarea celor șapte femei beneficiare prin intermediul mai multor strategii bine conturate. Parteneriatele media reprezintă un canal esențial prin care informațiile despre participante și proiectele lor vor fi difuzate, conferindu-le o expunere mai amplă în industrie și în rândul publicului interesat. Suntem profund recunoscători pentru sprijinul constant oferit de către mass-media. Cu toate acestea, un element deosebit de important e reprezentat de pitch-ul internațional, unde atât profesioniste din țară, cât și din străinătate, vor fi invitate să participe. Acest pitch reprezintă nu doar o oportunitate de prezentare, ci și un mediu de interacțiune și networking, deschizând noi uși către colaborări și perspective în industrie.

Nu în ultimul rând, nu pot să nu menționez platforma oferită de Film O’Clock International Festival, celălalt proiect implementat de Creatrix Fama, producătorul acestui program de mentorat. Această asociere, care a inclus și organizarea unei conferințe online cu tema „Her Story, Her Future” în cadrul ultimei ediții a festivalului, va amplifica promovarea proiectului în cele șapte țări unde se desfășoară simultan. Așadar, „Her Story, Her Future” nu doar că le oferă participantelor o platformă de dezvoltare personală și profesională, dar și oportunități semnificative de expunere, conexiuni și dezvoltare în industria filmului. Este un demers care nu doar încurajează profesionistele să-și asume propria poveste, ci și să-și împărtășească cu încredere această poveste cu lumea, inspirând și influențând în același timp pe cei din jur.

V-ați gândit la o continuare a acestui proiect? Nu știu, să fie și o a doua ediție sau să fie urmat de sesiuni de formare cu studenții sau cu alte grupuri de profesioniști?

Da, cu siguranță ne dorim să continuăm și să extindem acest proiect în viitor. Considerăm că acest gen de mentorat și dezvoltare personală are un impact semnificativ asupra industriei cinematografice și asupra comunității de cineaste. Planificăm să deschidem proiectul la nivel internațional în edițiile următoare, pentru a oferi șanse și femeilor din alte țări să beneficieze de această oportunitate.

Scopul nostru rămâne același – să sprijinim și să încurajăm femeile din industria filmului să-și găsească vocea, să-și recunoască propria poveste, să-și dezvolte abilitățile și să-și asume rolurile pe care le merită în acest domeniu.

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura