În 1964 musicalul My Fair Lady, cu o Audrey Hepburn ravisantă în rolul Elizei Doolittle, crea o avalanșă de reacții pozitive și comportamente surprinzătoare din partea publicului american de pe tot mapamondul. Secvențele muzicale ușor de fredonat, muzicalitatea replicilor, jocurile de cuvinte savuroase au contribuit la un succes greu de închipuit de către Alan Jay Lerner și Frederick Loewe, iar musicalul se joacă și la în prezent peste tot cu același succes. Ideea unui Pygmalion îndrăgostit de propria operă/creație e veche de când lumea, dar George Bernard Shaw o reînvie în 1913 într-o manieră relaxată, atractivă, comică, deși subiectul propriu-zis te pune pe gânduri, iar spectatorul avizat își va reaminti celebrul dicton „ai grijă ce îți dorești, că s-ar putea să și primești”.

În debutul stagiunii 2023 – 2024 a trupei Harag György a Teatrului de Nord Satu Mare, celebrul Andrei Șerban propune premiera My Fair Lady, un proiect ambițios, provocator, pe care îl asociezi cu mari scene ale lumii. Pariul de a juca un musical care implică foarte multe resurse umane, materiale, de timp și spațiu într-un oraș de provincie a fost unul câștigător, deși echipa a simțit de multe ori că se află pe marginea prăpastiei. Ne încântă faptul că toți cei invitați la celebrarea celor 70 de ani de existență ai Trupei Harag György a Teatrului de Nord din Satu Mare, au avut privilegiul de a se bucura de un spectacol unic prin culoare, muzicalitate, măiestrie regizorală, rezultat al unei munci de echipă și colaborare cu Filarmonica Dinu Lipatti din Satu Mare. Faimoasele partituri pe care generații la rând le-au fredonat au fost cântate live, ceea ce, până la urmă, este o lecție despre profesionalism și plăcerea de a juca. Meritul lui Andrei Șerban este că a păstrat linia clasică, consacrată, după rețeta  americană de succes a musicalurilor (gen artistic pe care Broadway-ul îl cultivă atât de bine), nemodificând secvențele și trăsăturile personajelor, dar (ca orice artist) și-a permis o mică ajustare/adnotare: regina Transilvaniei este vedeta balului, iar o glumă despre relațiile dintre majoritatea română și minoritarii etnici maghiari stârnește râsul publicului involuntar. Dramatismul crește secvență cu secvență, jocul de scenă și coregrafia susțin partitura, chiar dacă uneori pare că unii dansatori sunt ușor stângaci. Decorurile aduc relația profesor – ucenic în secolul XXI, coloanele albe și jocul de lumini dinamic fragmentează spațiul și timpul, subliniază neputința, entuziasmul, dar și epuizarea Elizei, deruta, naivitatea și stângăciile profesorului Higgins (rol construit atent de  Gál Tibor Bodea)Nikolett Kovacs duce cu bine la capăt partitura vocală, schimbă cu destulă ușurință registrul, de la o simplă florăreasă de cartier, lipsită de educație, la o doamnă aristocrată, iar experiența transpare în toate gesturile doamnei Higgins întruchipată de   Kati Méhes.

Subiectul este mai actual ca oricând: deși pariul cu colonelul Pickering este câștigat, nici Eliza, nici profesorul Higgins, nici colonelul Pickering nu sunt învingători. Într-o lume a mesajelor motivaționale, a seminariilor și conferințelor despre dezvoltare personală, într-o lume a „influencer-ilor”, relația mentor – discipol rămâne neschimbată și presupune o multitudine de responsabilități pentru cele două părți. Ambii își asumă, mai mult sau mai puțin conștient, riscuri și se străduie să ia în calcul cât mai multe variabile. Transformarea Elizei te bucură, dar te și pune pe gânduri: oare scopul chiar scuză mijloacele? După ce îți atingi scopul cu orice preț, ce urmează? Din perspectiva lui Andrei Șerban răspunsul este individual: Eliza, Higgins sau Pickering te pot ajuta, dar nu pot decide în locul tău.

MY FAIR LADY

de  Frederick Loewe – Alan Jay Lenrner

Musical

Spectacol realizat în colaborare cu Filarmonica de Stat Dinu Lipatti Satu Mare

Traducător: Baráthy György

Regizor: ANDREI ŞERBAN inv.DANIELA DIMA inv.
Decorul: IRINA MOSCU inv.
Costumele: CS. KISS ZSUZSANNA inv.
Dramaturg: DANIELA DIMA inv.BESSENYEI GEDŐ ISTVÁN
Traducător: BARÁTHY GYÖRGY
Román fordítás: DANIELA DIMA inv.TAMÁS ÁGNESinv.
Dirijor: NOVÁK ȘTEFAN inv.
Coregraf: BODOR JOHANNA inv.
Consultant muzical: MANFRÉDI ANNAMÁRIA
Koreográfus munkatársa: BORDÁS ATTILA inv.
Colaborator muzical: BAKK-DÁVID LÁSZLÓ
Light design: CRISTIAN NICULESCU
Corepetitor: MANFRÉDI ANNAMÁRIABALASKÓ BALÁZS
Dramaturg asszisztense: BALOGH ÁDÁM e.h.TAMÁS ÁGNES
Asistent costume: SZABÓ ANNA
Sufleor: VARGA KATALIN
Regizor tehnic: SZABÓ RITTA
Asistent de regie: BALOGH ÁDÁM e.h.TAMÁS ÁGNES
Premieră: 28. 09. 2023.

DISTRIBUŢIE

Eliza Doolittle: BUDIZSA EVELYNKOVÁCS NIKOLETT
Henry Higgins: BODEA GÁL TIBOR
Pickering ezredes: FRUMEN GERGŐORBÁN ZSOLT
Alfréd P. Doolittle: RAPPERT-VENCZ GÁBOR
Mrs. Higgins: MÉHES KATI
Freddy Eynsford-Hill: ERDEI MÁTÉSZABÓ JÁNOS SZILÁRD
Mrs. Eynsford-Hill: LÁSZLÓ ZITA
Mrs. Pearce: KERESZTES ÁGNES
Harry: POSZET NÁNDOR
Jammie: PÉTER ATTILA ZSOLT
1. Cockney: PÉTER ATTILA ZSOLT
2. Cockney: ERDEI MÁTÉSZABÓ JÁNOS SZILÁRD
3. Cockney: FRUMEN GERGŐORBÁN ZSOLT
Kárpáthy Zoltán prof., szakállas magyar, Henry Higgins volt tanítványa : GAÁL GYULA
Kocsmáros: GAÁL GYULA
Járókelő: GAÁL GYULA
Lord Boxington, Mrs. Higgins barátja, az ascoti derby nyugalmazott látogatója: GÁL ÁGNES
Transzilvánia királynője, szépséges: RAPPERT-VENCZ STELLA
Mrs. Hopkins: LACZKÓ TEKLA
Mrs. Higgins komornája: BOGÁR BARBARA
Kikiáltó: PÉTER ATTILA ZSOLT
Görög diplomata: KOVÁCS ÉVA
Virágáruslány: VONHÁZ INGRID
Szobalány: LÁSZLÓ ZITAGÁL ÁGNESRAPPERT-VENCZ STELLALACZKÓ TEKLABOGÁR BARBARASOSOVICZA ANNA
Szereplő: BUDIZSA EVELYNKOVÁCS NIKOLETTERDEI MÁTÉSZABÓ JÁNOS SZILÁRDFRUMEN GERGŐORBÁN ZSOLTBOGÁR BARBARAGAÁL GYULAGÁL ÁGNESKERESZTES ÁGNESKOVÁCS ÉVALACZKÓ TEKLALÁSZLÓ ZITAPÉTER ATTILA ZSOLTPOSZET NÁNDORRAPPERT-VENCZ STELLASOSOVICZA ANNA
Táncos: GRAZ DENISAKENGYE ÁDÁMKISPÁL NÁNDORSZILÁGYI JANKAVONHÁZ ERIKVONHÁZ INGRID

Share.

About Author

Avatar photo

Am citit dintotdeauna aproape orice îmi cădea în mână, de la SF-uri la romane de dragoste, ce să mai spun despre cărțile de aventuri și romanele polițiste din copilărie. Astăzi citesc cu predilecție memorii, jurnale, cărți dedicate istoriei orale și, în general, tot ceea ce este despre destine umane.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura