Teatrul Dramatic „Fani Tardini” invită publicul la spectacolele programate la sfârșitul acestei săptămâni.

Joi, 18 aprilie, ora 19.00, Sala Studio, se va juca spectacolul de licență al Promoției 2024 a Facultății de Arte din cadrul Universității „Dunărea de Jos” Galați, Clasa conf.univ.dr. Florin Toma: ULTIMA ZI DE ȘCOALĂ! de Chiara Boscaro și Marco di Stefano, traducere conf.univ.dr. Ioana Visalon.

Ultima zi de școală” reprezintă textul care stă la baza spectacolului de licență al anului trei, promoția 2024, Facultatea de Arte din Galați, un text scris foarte bine, o dramă care are partituri actoricești extrem de ofertante și extrem de dificile în același timp, mai ales pentru niște actori aflați la început de carieră.

Spectacolul este o coproducție Universitatea „Dunărea de Jos” Galați (Facultatea de Arte) – Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați, 2024, realizată în cadrul programului managerial INTER care vizează interdisciplinaritatea prin realizarea de proiecte și evenimente în parteneriat sau în regim de coproducții

 

„Studenții mei mi-au propus să lucrăm acest text și îi felicit pentru alegerea pe care au făcut-o, având în vedere cele întâmplate, de curând, la școala „Nicolae Titulescu” din București. Cred că acest spectacol abordează teme extrem de actuale și de interes pentru tinerii de astăzi. Vorbește nu numai despre putere, despre dezechilibrul balanței puterii, dar și despre ce înseamnă consimțământ, ce înseamnă curiozitate, la o vârstă problematică, când ispitele și alegerile se suprapun de foarte multe ori și îi aduc pe tineri în situația în care sunt puși să plătească un preț foarte scump pentru un moment de neatenție sau poate pentru un moment pe care l-au tratat cu naivitate considerând că lor nu li se poate întâmpla nimic grav.” – a declarant regizorul spectacolului, conf.univ.dr. Florin Toma

Iată cine sunt actorii din distribuție: Marius Avramescu, Dorina Iuliana Necula, Darie Laurențiu Gabriel, Cristian Gheorghiu, Valentina Iumen

Regia și scenografia: conf.univ. Florin Toma, asistent regie Asist.univ.drd. Paul Nedelcuta; Regia tehnică: Gigel Busuioc; Lumini: Marian Tarazi; Proiecție: Teodor Besoiu; Sunet: Dan Nedelescu; Recuzită: Carmen Frunză

Dramă | +14 ani | 1 h 15 min | Sala Studio (public pe gradene)

ULTIMA ZI DE SCOALA – foto Tudor Neacsu 

Vineri, 19 aprilie, ora 18.00, Sala Studio, Teatrul Dramatic „Fani Tardini” prezintă în spectacolul UN LOC BUN DE MUNCĂ, o monodramă scrisă de tânărul Laurențiu Bobeică, actor la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați. Spectacolul abordează teme actuale precum depresia, divorțul, abandonul familial, nevoia de statut social, nevoia de apartenență la un grup, teme care trezesc în publicul privitor empatie.

Acest spectacol a ieșit singur la suprafață. Târziu am înțeles că nu e neapărat despre mine. E despre toți oamenii care regăsesc în viața lor, acele situații expuse de mine. M-am gândit că acesta poate fi modul în care pot aduce o întrebare în psihologia colectivă și ne vom putea cunoaște mai bine la finalul zilei, unii pe alții sau măcar pe noi înșine..– Laurențiu Bobeică, regizorul spectacolului

Un loc bun de muncă

Monodrama lui Laurențiu Bobeică are momente de interacțiune cu spectatorii care îi ajută pe aceștia să pătrundă în universul creat de dramaturg, iar acest tip de spectacol oferă o senzație de încredere între actor și spectator.

Un loc bun de munca e un spectacol cald si luminos despre maturizare. E un spectacol despre fuga si regasirea de sine. O poveste despre pierdere si despre dragoste care devine a tuturor celor care au crescut intr-o lume in care lipsurile materiale au fost obstacole in calea adevaratelor intrebari despre viata. Un loc bun de munca e un loc bun de a te intalni cu propriul copil uitat undeva in timp.” – Radu Horghidan, coordonator proiect 

În distribuție, actorul Laurențiu Bobeică (Laurențiu – tânărul)

Genul spectacolului: Monodramă | 1 h și 20 min | Sala Studio (public pe gradene)

Duminică, 21 aprilie, ora 19.00, pe scena Teatrului Dramatic „Fani Tardini” se va juca O NOAPTE FURTUNOASĂ, de Ion Luca Caragiale, Regia și scenografia: conf.univ.dr. Radu Horghidan, asistență regie: asist.univ.drd. Oana Mogoș.

O coproducție Universitatea „Dunărea de Jos” Galați (Facultatea de Arte) – Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați, 2022

În distribuție: Mihai Păun ( Jupân Dumitrache ), Laurențiu Bobeică ( Nae Ipingescu ), Maria Niță ( Veta ), Mihaela Grosu/ Dorina Iuliana Necula ( Zița ), Ionuț Strat ( Spiridon ), Andrei Ardeleanu/ Robert Bîclea ( Chiriac ), Nică Bargan ( Rică Venturiano ).

O NOAPTE FURTUNOASĂeste un spectacol studențesc care își propune să fie nu doar un studiu practic menit să dezvolte abilitățile actoricești ale studenților actori, ci și un prilej de joacă-experiment care să stimuleze creativitatea și ludicul. Caragiale ne-a pus la dispoziție o frumoasă ocazie de a ne descătușa energiile artistice, piesa fiind plină de tensiune, pericol și umor. La acest spectacol am încercat să oferim o nuanță de specificitate abordării actoricești imaginându-ne că acțiunea se petrece undeva în Moldova. Astfel, toate personajele vorbesc cu accent. Ne-a plăcut tuturor această direcție, care nu numai că ne-a oferit valențe noi de înțelegere a situațiilor, dar ne-a și conectat cu un tip de poftă de joc specific moldovenească. În alte linii, am rămas fideli textului original, păstrând satira, umorul și ironia lui Caragiale.” – conf.univ.dr. RADU HORGHIDAN, regizorul spectacolului și conducătorul de an.

O noapte furtunoasă

Genul spectacolului: Comedie, durata: 1 h ȘI 30 min.

Biletele la spectacole pot fi cumpărate online de pe bilete.fanitardini.ro sau de la Agenția Teatrală din Domnească 59. Informații și rezervări: 0758 049 850.

Programul de spectacole al Teatrului Dramatic „Fani Tardini” în lunile aprilie și mai poate fi consultat pe fanitardini.ro/program.

Share.

About Author

Avatar photo

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura