Se știe de când lumea că britanicii au cel mai savuros și subtil umor, dovadă servind literatura lor convenționalistă și artele simbolice, care poartă cu desăvârșită mândrie elegia superiorității și rafinamentului englezesc. Cert este că deseori această fină satiră este inexplicabilă publicului larg, educat, din păcate, cu raționamente a la Las Fierbinți sau Vacanța Mare.

Atunci când m-am hotărât să onorez invitația de a urmări piesa „Lettice și leușteanul” eram convinsă (și temerile mi s-au confirmat) că această comedie mă va convinge încă odată de finețea artei englezești, unde încă se râde în mănuși albe. Mare mi-a fost mirarea să am parte de o comedie ușoară, diafană cu actori foarte talentați și cu un subiect pe măsura titlului.

7cbf6b53796445d32fbeea3b47236cc36fdbca29

Mi-am croit drum încet drumul până la Centrul European Cultural și de Tineret pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”, unde pe o scenă mică, dar foarte apropiată de spectatori, și-a făcut apariția o domnișoară frumoasă, cu un păr exact ca în versurile ancestrale, ca pana corbului. Este actrița Crina Lință, în rolul domnișoarei Douffet (o femeie pasionată de istorie, teatru și bucătărie elisabetană), ghid turistic la Conacul Fustian, conac bântuit (în opinia ei).

Pusă față în față cu erorile sale mai mult sau mai puțin intenționate, domnișoara Douffet este deferită justiției, întruchiparea căreia Charlotte (Lotte) Schoen, aparent rigidul reprezentant al Consiliului Conservării și Protejării Obiectivelor Istorice ale Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, este interpretată de inegalabila Ioana Pavelescu.

2f2e32aef4a6aac66daa45c7617dbbe73e4eca25

Toată comedia este însiropată de glume ușoare, de amuzament și de ironie sănătoasă, pe alocuri însoțită de aluzii cam fără perdea, dar calitative. Silviu Biriș a fost axul central al umorului, a fost omul care s-a împărțit între două roluri secundare, dar cu care a reușit să ne cucerească definitiv inimile. Mai întâi acesta se transformă într-un majordom francez, care cu orice preț se vrea în preajma doamnei Schoen și care se visează în grațiile acesteia. Urmează apoi prestanța impecabilă în rol de avocat, cu nume preluat din dramaturgia englezească, și anume Bardolph.

Piesa Lettice și Leușteanul este despre apropiere, despre remușcări, dar și despre încrederea în propriile forțe, în noi începuturi. Deși pare a fi mascată de un total și aparent umor, lucrarea este și o meditație asupra obârșiei de unde pornim, o reamintire despre părinți și tinereți demult apuse. Diafana domnișoară Douffet și rigida doamnă Schoen sunt poli opuși, dar care se atrag irezistibil, în încercarea de a-și vindeca fie solitudinea, fie rănile demult sângerânde.

02ecbc54c6d635734f88b47a54965a10600f9207

Indubitabil, acestă comedie este verbală, ierbală, dar nu și letală, deoarece ține în priză atenția publicului, animează spiritele și dă de gândit. De ce mi se pare această piesă obligatorie pentru vizionare? În primul rând, din perspectiva susținerii teatrului de avangardă, care evident are o audiență mult mai mică decât cel clasic, iar pe de altă parte, din necesitatea de a participa la un spectacol aproape confidențial, șoptit la urechea spectatorului atent.

Dacă vă numărați printre cei, care caută echilibrul unei piese de teatru interesante, cu umor de calitate și actori talentați, atunci „Lettice și leușteanul” este o alegere mai mult decât potrivită.

 Distribuția:

Lettice Douffet – Crina Lință

Charlotte/ (Lotte) Schoen – Ioana Pavelescu

Țâfnosul /Framer/Jim Mackintosh/ Mr. Bardolph – Silviu Biriș

Regie: Geanina Hergheligiu

Pictură décor: Alina Mavru

Sound&light: Alex Bibere

Producție: Teatrul Arte dell’Anima

Durata: 1h 45’

Sursa foto: Teatrul Arte dell’Anima

Share.

About Author

Avatar photo

Juristă de profesie și om de litere prin destin. Scrisul mă ajută să reinventez lumea în care trăiesc. Nu am putut găsi un leac mai bun. Și nici o boală mai potrivită decât dependența de cărți.

Un comentariu

  1. “Atunci când m-am hotărât să onorez invitația de a urmări piesa „Lettice și leușteanul” eram convinsă (și temerile mi s-au confirmat) că această comedie mă va convinge încă odată de finețea artei englezești, unde încă se râde în mănuși albe. ”
    Multumim.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura