E frumos orice proiect teatral care presupune implicarea tinerilor. Cu atât mai frumoase sunt cele care se desfășoară în școală, acolo unde tinerii își petrec marea majoritatea a timpului lor. Și devin cu adevărat eficiente toate aceste demersuri dacă vin să completeze nevoile de informație și de formare ale celor cărora le sunt dedicate. Ei bine, proiectul  TEATRUL DIN MANUAL – lecturi performative în liceele bucureștene întrunește toate aceste calități, plus încă alte câteva. Teatrul Mic în colaborare cu Centrul de Teatru Educațional REPLIKA,  au reușit să aducă pe elevi mai aproape de text, să-i înțeleagă valoarea și, de ce nu, să-l iubească.

 

La prima reprezentație am lipsit motivat, am înțeles că atunci a fost Caragiale. Astăzi a fost Camil Petrescu, cu „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”. Un roman foarte drag mie, care și-a găsit adaptarea pentru o lectură perfomativă, pentru că de asta s-a ocupat Mihaela Michailov; de efectele sonore și alte mici artificii scenice s-a ocupat Radu Apostol.

Cristi Iacob, Gabriela Iacob, Claudiu Istodor, Ionuț Vișan au fost cei care au dat viață personajelor atât de îndrăgite ale romanului petrescian, scena Liceului Teoretic „Tudor Vladimirescu” însuflețindu-se pe neașteptate. Pe Cristi Iacob îl mai văzusem cu alte ocazii făcând singur ateliere de lectură cu adevărat perfomative, el oricum polarizează atenția prin simpla lui apariție, dar acum avea parteneri, ceea ce imprima o altă dinamică lecturii. Și s-a văzut asta; actorii au făcut schimburi de replici, și-au intrat foarte bine în rol, iar cei din sală au fost ochi și urechi.

Spectatorii au fost elevi de la două clase de a XII-a, o clasă de a XI-a și una de a IX-a; numai că i-aș fi vrut mai dinamici, mai activi și mai dornici să pună întrebări. Nu s-a întâmplat asta poate și pentru că activitatea a avut loc pe finalul programului lor, poate și pentru că nu li s-a spus ce vor asculta (cred –  îmi place să cred asta -, că în sală erau și copiii care au citit romanul!). Pentru că Mihaela Michailov a structurat, pe finalul întâlnirii, foarte bine coordonatele analizei romanului, plecând de la temă, trecând prin tipologia personajelor și ajungând în final, la stabilirea  contextului istoric – România și primul război mondial.

TEATRUL DIN MANUAL – lecturi performative în liceele bucureștene va reveni în luna aprilie, cu  o altă propunere (eu știu ce va fi, dar țin secret!) și, dacă nu mă înșel, cu alți actori. Liceul Teoretic Bilingv „Miguel de Cervantes” și Liceul Teoretic ”Tudor Vladimirescu” sunt beneficiarele în mod direct ale acestui proiect și, în mod sigur roadele se vor culege în curând (elevi mai bine pregătiți și cu poftă de citit/mers la teatru).

 

 ****** 

TEATRUL DIN MANUAL – lecturi performative în liceele bucureștene este un proiect de intervenție culturală conceput de Teatrul Mic în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București și Centrul de Teatru Educațional REPLIKA, prin care ne propunem să familiarizăm liceenii cu conținutul textelor care alcătuiesc programa de Bacalaureat la disciplina Limba și Literatura Română.

 

Credit foto: Bianca Cenușe

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura