coperta-vol-iiÎn data de 28.09.2016 la sediul O.A.R. (Ordinul Arhitecților din România), str. Pictor Arthur Verona, nr. 19 are loc lansarea  cărții Familia Bibescu – Basarab Brâncoveanu: între Paris și București scrisă de către dr. Oana Marinache, istoric de artă.

Volumul de față continuă saga de familie cu generația fiilor și fiicelor domnitorului Bibescu, purtându-ne atât în spațiul parizian, cât și pe moșiile muntene. Astfel sunt reconstituite documentar principalele istorii ale reședințelor lor urbane și rurale, un mod de viață al înaltei societăți românești și europene.

01-1

 

Lucrarea este o investigație minuțioasă a vieții, activității și realizărilor constructive ale membrilor familiei Bibescu-Basarab Brâncoveanu, materializată într-o monografie complexă, dedicată uneia dintre cele mai importante familii boierești muntenești din secolul al XIX-lea.

Cercetarea, dezvoltată piramidal, după schema genealogică a familiei princiare, pe parcursul a patru generații, a necesitat publicarea tezei de doctorat a Oanei Marinache în două volume de mari dimensiuni, datorită colectării unui imens material documentar și a profunzimii cu care autoarea a abordat subiectul enunțat.

 

02-1

 

Acest al doilea volum, o „saga” a descendenților familiei princiare, continuă cu a doua generaţie de prinți Bibescu, cea a fiilor domnitorului – Grigore, Nicolae, George și Alexandru – exponenți ai culturii mediului intelectual parizian (prin educație, carieră militară, reședințe și acte de societate). Frații Bibescu vor trăi atât la Paris (în urma abdicării și exilului tatălui lor) cât și la București, adoptând din cutumele franțuzești, din standardele de reprezentare pentru construirea de reședinţe somptuoase, de tip «hôtel particulier», inspirate de stilurile istoriciste.

 

03-1

 

Cartea de față este structurată pe șapte mari capitole: Paris, Bucuresci, Moșii, Filipescu, Brâncovenii, Surorile, Martha, din care ultimul este cel mai consistent și bogat capitol și datorită Marthei Bibescu, care a lăsat posterității documente iconografice și surse literare, care să releve indirect un cult al personalității sale de excepție.

Prezentarea unor documente iconografice nou descoperite în fondurile de fotografii din fototeca Arhivelor Naționale și din biblioteci specializate, asigură volumului de față reputație științifică prin crearea unei solide baze bibliografice de referință pentru domeniul istoriei artei, pentru expertiza arhitecturală a construcțiilor istorice și o componentă teoretică și pedagogică pentru învăţământul de arhitectură și de artă.” (prefață de conf. dr. arh. Ruxandra Nemțeanu).

Cel de-al doilea volum din saga dedicată Familiei Bibescu – Basarab Brâncoveanu beneficiază de o finanțare nerambursabilă de la Ordinul Arhitecților din România, din Timbrul Arhitecturii 2016 și de donații din partea Asociației „Sanda si Virgil Cândea” și familiei Vergatti.

 

Evenimentul face parte din proiectul „Anul cultural Martha Bibescu 130”.

 

***

coperta-volumul-iPrimul volum, Oana Marinache – Familia Bibescu – Basarab Brâncoveanu: de la Craiova la Paris, a apărut la sfârșitul anului 2015 la Editura Centrului Cultural Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia și a fost distins cu Premiul Fundației „Magazin istoric” și al Asociației „Sanda și Virgil Cândea” în aprilie 2016.

 

 

 

 

 

 

***

 

coperta-vol-iiFamilia Bibescu – Basarab Brâncoveanu: de la Craiova la Paris/Oana Marinache;

Parteneri:
Arhivele Naționale ale României
Biblioteca Națională a României                                                         Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului

Editura Istoria Artei

Fotografie: Cristian Gache, Oana Marinache

Layout & graphic design: Cristian Gache

Duotone,  copertă cu clape

Nr. pagini: 544

ISBN 978-606-8839-03-5

 

 

Share.

About Author

Născut în 1969, cu un master specializarea construcții civile din cadrul Universității Tehnice de Construcții București absolvit în 1998. Pasionat de București, fotografie, literatură. Rubrica se vrea a fi o invitație virtuală/vizuală prin Bucureștiul de altădată.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura