Ea: Irina Berindei (1873 -1954) fiica generalului Anton Berindei (1838 – 1899) și a Mariei Brăiloiu (născută Lahovary).

El: Louis Pierre Blanc (1860 – 1903), arhitect.

1892

29 octombrie/10 noiembrie 1892, vineri [joi]seara, București

Am impresia că sunt pe cale să mă îndrăgostesc. Îmi place domnul Blanc, e deştept, foarte manierat, ceea ce-mi place totdeauna, şi pe urmă nu ştiu ce are, dar îmi place; nu mi-a făcut pic de curte, dar asta nu dovedeşte nimic. Şi zău, dacă vrea să se căsătorească cu mine, n-am să zic nu. (…)

Ce repede a trecut serata de ieri, și m-am și distrat! Dacă ăsta ar putea fi un început ori măcar de-aș putea să-l întâlnesc pe domnul Blanc în societate,dar nu-l văd nicăieri. Poate o să vină la căsătoria Viorichii, ar fi o șansă.

2/14 noiembrie 1892, București

(…) Aseară am fost la căsătoria Viorichii, nici urmă de domnul Blanc, în schimb alt admirator, domnul C, un soldățoi care-și rotește ochii de crap amorezat și care nu se prezintă. E tâmpit? Cleo mi-a vorbit de asta, am spus în fața mamei că n-aș vrea să-l cunosc, dar nu-i nimic dacă m-a plăcut; m-a plăcut imediat și, sincer vorbind, am pretenții mai mari. (…)

Dacă domnul B. s-ar îndrăgosti de mine, e adevărat că nu m-aș supăra. Aseară am avut o conversașie foarte amuzantă cu Maria Brăiloiu, totuși nu-i pot spune că-mi place Blanc, asta îmi rănește amorul propriu și mândria, sunt extrem de mândră; încă un defect, am destule.

10/22 noiembrie

Marioara s-a măritat. După biserică am fost la Maria Brăiloiu, unde l-am văzut pe domnul B., din păcate am rămas foarte puțin. (…)

12/24 noiembrie 1892

L-am văzut și sper să-l revăd. M-am distrat la Marie cum nu pot să spun.

17/29 noiembrie

A murit subit bătrânul Marghiloman, asta mă doare. N-am chef să scriu. Costică scandează versuri latinești și asta mă împiedică să refletez convenabil, mă distrage. Vine Grünfeld, de-aș putea să merg la concerul lui, mi-e teamă că nu. E de ajuns să-mi placă un lucru ca să nu-l am. Duminică am făcut muzică cu domnișoara Borănescu, la Maria Brăiloiu, desigur, l-am văzut pe domnul B., asta mi-a făcut plăcere și aș da orice să-l văd îndrăgostit de mine. Dar mă tem că nu se va întâmpla așa. Am impresia că nu m-am născut într-o zodie bună. Uneori viața mi se pare atât de neinteresantă. (…)

18/30 noiembrie

A venit în vizită, dar eu nu eram acasă. L-a primit mama.

8/20 decembrie

Domnul B. a plecat, nu se întoarce decât la jumătatea lui ianuarie.

1893

6/18 februarie 1893

N-am scris de mai bine de o lună, dar am alergat pe la baluri și nu m-am gândit la jurnal. Săptămâna asta l-am văzut de trei ori pe domnul B., cu care tot orașul mă mărită. E foarte neplăcut.

30 martie/11 aprilie

Bine, asta e, mă iubește și vrea să mă ia de nevastă, dar mi-e frică să nu facă părinții mei greutăți; eu l-aș lua din tot sufletul, ține la mine, e o garanție de fericire, și apoi îmi place cum nu pot să spun. Poate am să-l văd sâmbătă seara la Sarah Bernhardt.

24 mai/5 iunie

Am prevăzut ce avea să se întâmple: mai întâi, acum o lună, refuzul categoric al tatei, sper că-și va schimba gândul. Și cu asta, ce belea pe capul meu! Doamne ce n-aș da imediat să-l iau de bărbat! Și apoi, așa m-am săturat de casă și de bârfe! Nu l-am văzut de trei săptămâni, acum opt zile am făcut 21 de ani. Ce bine mă simt să mă simt majoră! Elisa a fost foarte stângace, iar eu prea încrezătoare. Totuși se inventează mult în țara asta, sunt dezgustată.

2/14 iunie

(…)

Astă-seară avem concert; numai de-ar veni și el. Această nehotărâre mă exasperează, să știu o dată pentru totdeauna: da sau nu! (…)

22 iunie/4 iulie

L-am văzut de patru ori, patru zile la rând, asta e! Bietul om a fost la Elisa și Elisa i-a sus să aibă răbdare până-n toamnă. De fapt, e adevărat că mă iubește sincer. E mai bine să începi căssătoria cu afecțiunea soțului decât cu indiferență de o parte și de alta. (…)

7/19 august 93, Beoca

(…) ce n-aș da să am toamna în spate și iarna în fața mea. Vreau să mă mărit și să-l iau pe el, nupe altul. Iată că am spus-o!

1897

13/25 martie 1897, București

Sunt obosită de viață, căsătoria e o instituție caraghioasă, e sclavia veșnică a femeii. E plicticos ca o plesnitoare.

download-1Extrase din Irina Procopiu – Pagini de jurnal (1891-1950), Editura Polirom, 2016, volum ce se va lansa miercuri, 26 octombrie, de la ora 19:00, în Sala Galeria Artelor, Cercul Militar Naţional. Eveniment organizat de Fundația Calea Victoriei.

 

Share.

About Author

Avatar photo

Născut în 1969, cu un master specializarea construcții civile din cadrul Universității Tehnice de Construcții București absolvit în 1998. Pasionat de București, fotografie, literatură. Rubrica se vrea a fi o invitație virtuală/vizuală prin Bucureștiul de altădată.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura