20160816_185954Săptămâna aceasta am participat la unul dintre atelierele organizate de Fundația Calea Victoriei – Babilon, India, Egipt, Grecia : Fascinația antichității, avându-l ca lector pe tânărul Cristian Vechiu, despre care puteți afla mai multe citind și interviul Nonei Rapotan, care, într-un fel sau altul, a fost punctul de plecare pentru mine către acest curs. Lumea antică este un domeniu interesant de studiu, astfel că m-am bucurat să pot afla mai multe despre civilizațiile Orientului din urmă cu mii de ani. Cristian Vechiu ne-a dezvăluit o sumedenie de amănunte interesante din acele vremuri străvechi și nu puține au fost cele care m-au uimit și m-au făcut să văd cu alți ochi lumea. Ca o școlăriță silitoare, mi-am luat notițe pe parcursul întâlnirilor și a fost minunat să mă simt din nou măcar ca în facultate. Îmi place ce fac oamenii aceștia acolo, la Fundație, atelierele pe teme diverse pe care le organizează reprezintă o alternativă inedită și binevenită de petrecere a timpului liber. Și chiar dacă nu prea ai timp liber, merită să îți faci pentru a participa la aceste întâlniri care te îmbogățesc atât sufletește, cât și intelectual.

20160816_190224

Cristian Vechiu are cunoștințe vaste, surprinzătoare pentru vârsta sa. Vorbește cu pasiune despre civilizațiile acestea demult apuse, ca și cum ar vorbi despre ceva actual, aflat la doi pași distanță. Cu multă siguranță străbate un domeniu imposibil de cunoscut în întregime la adevăratele dimensiuni. Antichitatea este fascinantă, iar el ne arată de unde această fascinație. Sumerienii, akkadienii și, mai apoi babilonienii, au dominat cândva același areal geografic – bazinul mesopotamian-, iar urmele culturilor lor, extrase din măruntaiele pământului, ne înfățișează o lume incredibil de avansată din punct de vedere intelectual. La fel, sau poate și mai complex, spațiul Indiei de azi a găzduit o civilizație deosebit de interesantă-civilizația din Valea Indusului, preocupată îndeosebi de cultură și tot ce are legătură cu ea.

20160816_190018Fie că vorbim de religie, și ne gândim la multiplele zeități care împletesc naivitatea cu o pătrunzătoare forță, fie că vorbim despre uimitoarele lor inovații în domenii esențiale vieții ( medicină, agricultură etc.), aceste civilizații răspândesc și azi o aură misterioasă care ne determină să ne dorim să aflăm mai mult, să le dezlegăm cumva tainele. Un mic pas îl reprezintă acest atelier la care am luat parte. Nu am reușit să bifez toate cele patru întâlniri, dar atât cât am putut, am trăit o experiență puțin spus interesantă. Nu ai cum să afli tot despre temele aflate în discuție – intervalul de timp este prea scurt. E evident faptul că nu poți cuprinde istoria bogată a Indiei, spre exemplu, în două ore. Dar esența, sâmburele poate fi plantat și, plecând de acolo cu bagajul informațional înnoit, poți întreprinde pe cont propriu cercetări mai amănunțite. Nu te vei transforma într-un istoric, nici nu este aceasta miza cursului de față. Dar pleci de acolo cu sentimentul că știi mai mult și totodată atât de puțin din ceea ce reprezintă lumea antică. Sumerienii, akkadienii, babilonienii – e suficient să le auzi numele și deja se întrevede un spațiu plin de mister. Prea puține știam despre ei înainte de a participa la acest curs. Istoria predată în școli este insuficientă și poate prea rigidă. Mi-am dorit mereu să învăț altfel. Generațiile mai tinere au, poate, alte posibilități de aprofundare a acestui domeniu. Dar pentru cei care, asemenea mie, au studiat istoria în vremuri inflexibile, un curs precum cel despre care vă povestesc reprezintă o șansă.

Poate veți spune că, în această eră dominată de tehnologie, avem la îndemână căi mai facile de a obține informații și nu neg că este așa. Într-adevăr, numeroasele documentare, paginile web de nișă sunt accesibile oricui dorește să își îmbogățească știința. Dar toate acestea nu pot egala plăcerea de a învăța în mod direct, față în față cu un lector bine pregătit, care nu are alura unui profesor, însă te surprinde prin bagajul enorm de cunoștințe. E mult mai mare stimularea într-un astfel de cadru și m-am bucurat să constat că oamenii sunt interesați de așa ceva.

Este al doilea atelier al Fundației Calea Victoriei la care particip și nu va fi ultimul.  Istoria este doar unul dintre domeniile care mă pasionează. Și chiar vorbind doar despre ea, are atâtea paliere de explorat încât s-ar putea organiza nenumărate ateliere specifice. Câteva ore rupte din prețiosul nostru timp pot fi petrecute cu folos. Să nu mai spun că însăși zona în care își are sediul Fundația Calea Victoriei reprezintă o pagină de istorie ce merită văzută. Am avut senzația că mă întorc în timp. Că evadez.

 

Share.

About Author

Avatar photo

Citesc de multă vreme, de pe la 4 ani, încât mă simt ca și cum aș fi citit dintotdeauna​. Dar la modul serios și intensiv citesc de 7 ani încoace și tot de atunci îmi împărtășesc impresiile despre cărțile citite pe blogul personal. Pasiunea mea a evoluat încet, dar sigur, printre cărți, printre multe cărți. Citesc cu drag ficțiune de bună calitate, biografii, memorii, cărți istorice și sunt profund marcată de prejudecăți când vine vorba despre anumite genuri la modă.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura