Cunoscută sub denumirea Palatul Societății de Asigurări Dacia, clădirea situată la intersecţia străzilor Lipscani, Smârdan (fostă str. Germană) și Stavropoleos, a fost construită între anii 1911-1912 în stil clasic vienez, inițial ca sediu al unei sucursale a Băncii Gesselschaft din Berlin, apoi, după anul 1918, statul român preluând clădirea și instituția, Banca Generală a Țării Românești.

Palatul fostei Societăți de Asigurare Dacia se află pe Lista monumentelor istorice la poz. 1305, cod L.M.I.: B-II-m-A-19021.

Holul, cu două intrări (una principală din strada Lipscani și alta secundară din strada Stavropoleos), este locul de pornire a două scări dispuse simetric, care duc la etaj. Tamburul octogonal al cupolei este bogat ornamentat cu elemente geometrice în stucaturi colorate, cu sculpturi, picturi și coloane de zidărie, a căror tencuială imită marmura.

01

©Alberto Groşescu – arcen.info; viabucuresti.ro

Pe două dintre laturile tamburului cupolei se află pictate în ulei scene din mitologia greacă. Una o înfățișează, probabil, pe zeița Fortuna, stând pe o pajiște de flori și ținând în mâna stângă cornul abundenței; lângă ea, un grațios putto. Cealaltă scenă redă o altă zeiță, Minerva, poate, întinsă pe o pajiște și privindu-se în luciul scutului său, ținut de un alt putto.

În spațiul de deasupra celor două scări care duc la etaj, se află pictată, tot în ulei, câte o scenă identică, înfățișând doi copii până la talie, restul corpului dispărând în frunzele de acant al volutelor care acoperă tot câmpul lucrărilor.

La exterior, pe cupola monumentală a clădirii se află un tambur, pe care stau în poziții degajate doi tineri, înfățișați nud, cu trupuri vânjoase. Unul dintre personaje se ține cu mâna dreaptă de tambur, iar cu mâna stângă ridicată în sus ține o coroană de lauri.[1]

02

Intrarea dinspre strada Stavropoleos are un portal renascentist pe trei niveluri încadrat de coloane și sculpturi în basorelief.

03

În dreapta și în stânga portalului, pandant, câte un personaj feminin.


04

 

 

Cel din stânga îmbrăcat într-o țesătură subțire ține în mâna stângă o ramură de palmier și privește către un băiețel văzut până la brâu, având în mâna dreaptă o seceră, simbolul avuției agricole.

05- detaliu

Detaliu

06

Cel din dreapta, ține în mâna dreaptă o torță și este privit de către o fetiță văzută până la brâu care ține în mâini, probabil, o carte.

07 - Detaliu

Detaliu

08

Intrarea de pe strada Lipscani este mai modestă, fiind destinată utilizării de către salariații băncii, dar și ea încadrată de coloane, colonete și un fronton.

09

Deasupra ferestrelor etajului întâi, într-un cadru dreptunghiular cu elemente decorative din vrejuri, sunt plasate în centrul acestora într-o nișă circulară câte un portret bust în ronde-bosse – mărime naturală, plasat pe un piedestal.

10

11

 

De asemenea, sub cornișă, deasupra ferestrelor de la etajul doi, se află câte un cartuș bogat decorat cu ghirlande, susținut de două personaje feminine cu aripile întinse.

12

Între cele două intrări, pe colțul fațadei spre strada Smârdan, la nivelul primului etaj, clădirea este decorată cu două sculpturi în mărime naturală, plasate fiecare într-o nișă adâncă încadrată de coloane având la bază elemente vegetale.

13

Ambele personaje feminine stau pe câte un jilț, într-o ținută mândră și autoritară. Sunt îmbrăcate cu câte o rochie transparentă, lăsând să se vadă foarte bine trupurile vânjoase până la talie.[2]

14

Restaurarea clădirii efectuată cu grijă în anii 1984-1985 de către arhitecţii Constantin Rulea şi Octav Dimitriu[3] ne-a lăsat aproape intactă o construcție reprezentativă a arhitecturii bucureștene de influență germană.

15

După restaurare și-a desfășurat activitatea Casa de Modă și mai multe magazine de încălțăminte.

 

[1] Petre Oprea – Itinerar inedit prin case vechi din București, Editura Sport-Turism, 1986

[2] Petre Oprea – Sculpturi decorative pe clădiri bucureștene, Editura Maiko, 2004

[3] Mariana Celac, Octavian Carabela, Marius Marcu – Lapadat – Bucureşti, ghid adnotat de arhitectură, Editura Simetria, 2009

Share.

About Author

Avatar photo

Născut în 1969, cu un master specializarea construcții civile din cadrul Universității Tehnice de Construcții București absolvit în 1998. Pasionat de București, fotografie, literatură. Rubrica se vrea a fi o invitație virtuală/vizuală prin Bucureștiul de altădată.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura