Asociația Editorilor din România (AER) salută, împreună cu Federația Editorilor Europeni (FEP), adoptarea de către Parlamentul European, cu o majoritate covârșitoare, a Legii privind Inteligența Artificială (IA). Uniunea Europeană are acum reguli care vor fi un model pentru restul lumii.

Legea Inteligenţei Artificiale reamintește principiile de bază, dar fundamentale, pe care companiile de IA trebuie să le respecte. Acestea trebuie să respecte legislația UE privind drepturile de autor și să se asigure de acest lucru în mod activ, chiar dacă sistemul de Inteligență Artificială a fost elaborat în afara Europei. De asemenea, vor trebui să fie transparente cu privire la datele utilizate în procesul de instruire a Inteligenţei Artificiale, care, după cum recunosc chiar ele, se bazează pe utilizarea conținutului protejat de drepturi de autor.

Transparența este esențială pentru ca editorii să fie siguri că nu au fost utilizate ilegal cărțile pe care ei le produc, pentru instruirea unui sistem de Inteligenţă Artificială. Aceasta va completa obligațiile existente în domeniul drepturilor de autor, care permit titularilor de drepturi să își rezerve drepturile pentru utilizarea lucrărilor lor în aria minării de text şi date (TDM) și va sprijini dezvoltarea unui sistem de licențiere.

Dezvoltarea rapidă a Inteligenţei Artificiale se bazează pe utilizarea ilegală a operelor protejate prin drepturi de autor, pe absența remuneraţiei pentru deţinătorii de drepturi și pe lipsa de transparență. Implementarea inteligenței artificiale generative a destabilizat deja piața, invadând-o cu conținut produs de inteligența artificială, adesea fără a preveni consumatorii.

Comisia Europeană trebuie acum să se asigure că titularii de drepturi își au locul legitim în discuțiile esențiale care vor avea loc pentru a pregăti implementarea Legii Inteligenţei Artificiale. Companiile de IA nu pot fi singurele care să elaboreze recomandări oficiale ce vor afecta sectoarele noastre, iar informațiile pe care trebuie să le furnizeze cu privire la datele lor de formare trebuie să sprijine cu adevărat titularii de drepturi și să se potrivească nevoilor noastre.

Ricardo Franco Levi, președintele FEP, a declarat:

Inteligența Artificială ca tehnologie are un mare potențial, inclusiv pentru industria noastră, dar păcatul său originar nu putea fi trecut cu vederea, iar UE s-a asigurat acum că acesta poate fi remediat. Abuzurile companiilor de IA au fost documentate amplu; era timpul să le reamintim că tehnologia și inovația trebuie să fie întotdeauna compatibile cu drepturile celorlalți și să le respecte pe deplin.” 

Asociația Editorilor din România este cea mai veche asociație profesională din mediul editorial, fondată în 1991 și reunește cele mai importante edituri din România. AER este organizatorul Salonului de Carte Bookfest, care are ediții în România (Brașov, București, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Timișoara) și în Republica Moldova (Chișinău).

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura