În cel de al treilea episod al podcastului TEATRUL (DE) AZI produs de Fundația Culturală „Camil Petrescu”, directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici îl are ca partener de dialog pe regizorul și dramaturgul Andrei Măjeri.

Episoadele seriei pot fi urmărite pe canalul oficial de YouTube al Fundației Culturale „Camil Petrescu”.

*

Andrei Măjeri este absolvent al programelor de studii de licență și masterat, regie de teatru, în cadrul UBB Facultatea de Teatru și Film din Cluj-Napoca. De asemenea, este doctor în Teatru și artele spectacolului la aceeași universitate, cu lucrarea Teatralitatea endemică a grupurilor segregate. Anatomia colectivității și psihologia corpului comun. Din 2021 este regizor angajat al Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani. Este interesat de dramaturgia contemporană cu accente pe textul românesc și spaniol, dar și pe partituri clasice. Spectacolele sale aduc în discuție problema războiului, a condiției artistului, a migrației, sexualității, feminismului și accente pe tragedia greacă. A colaborat cu numeroase instituții de spectacole de stat, din: Cluj-Napoca, București, Craiova, Baia-Mare, Turda, Târgu-Jiu; și organizații independente: Reactor de creație și experiment, Apollo111, Casa Kerim. Debutează în străinătate cu spectacolul „Splepa mrlja” (Pata Oarbă) de Cosmin Stănilă și Ionuț Sociu la Teatrul Național Sârb din Novi Sad în 2022.

Dintre spectacolele montate amintim: „Individual compus” pe un text propriu, „Nunta însângerată” de F.G. Lorca, „Medea’s Boys” după Euripide, „Meșterul Manole” de Lucian Blaga, „Las Meninas” de Ernesto Anaya, „Bună seara, domnule Wilde” de Eugen Mirea și Henry Mălineanu, „Toate lucrurile pe care le-a luat Alois” de Cosmin Stănilă și „Agamemnon”, „Grădinărit Uman” și „Moartea și reîncarnarea într-un cowboy”, toate trei texte ale dramaturgului columbiano-mexican Rodrigo García.

Câteva dintre textele dramatice scrise de acesta sunt: „Dingo Dogs”, „Amplexus” și „Spoiler Alert”. Cu textul „GOD OF THE GAPS” câștigă în 2023 premiul I la Concursul Național de Dramaturgie, organizat de filiala București-Dramaturgie a Uniunii Scriitorilor din România și de Muzeul Național al Literaturii Române.

Cele mai noi spectacole sunt „Zeițe de categoria B” de Alexandra Felseghi, co-producție Teatrelli București, Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Teatrul „Regina Maria” Oradea și Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani și „Cine l-a ucis pe tata?”, dramatizare de Mihaela Michailov, după romanul omonim de Édouard Louis, la Teatrul Metropolis București, spectacol ce i-a adus o nominalizate la categoria Cea mai bună regie la cea de a XXII-a ediție a Galei Premiilor UNITER.

*

Despre ce l-a dus pe regizorul Andrei Măjeri spre scris, despre dinamica din interiorul echipelor de creație, despre relația regizorului cu partitura dramatică, despre relația cu propriul parcurs regizoral, despre teama clasicizării formelor și a stilului și despre origini și spații culturale personale, puteți afla în acest al treilea episod al podcastului, disponibil pe canalul oficial de YouTube al Fundației Culturale „Camil Petrescu” (@FundatiaCulturalaC.PetrescuTEA):

LINK: https://www.youtube.com/watch?v=tb7UER5EqHk

Vă mulțumim pentru că ne urmăriți!

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura