Unele evenimente ale vieții pot trasa o graniță de netrecut între înainte și după. Înainte, Ethan era plin de viață, dornic de aventură și-și petrecea mare parte din timp cu cea mai bună prietenă a sa, Kacey. Până într-o zi din care nimic nu a mai putut fi la fel. Copiii, de regulă, sunt mult mai receptivi la schimbare, dar atunci când amintirile năvălesc, dureroase, iar sentimentul de vinovăție este mult prea copleșitor, lucrurile nu mai sunt atât de simple și nu este suficient să schimbi peisajul ca să depășești hăul sufletesc ce ți se cască în față. Ethan nu mai poate fi cum a fost și-și dorește ca anumite lucruri să nu se fi întâmplat. Povara sa pare mult prea mare pentru umerii săi și, fără să vrea, își trage toată familia în acest labirint emoțional, în care mult prea multe lucruri îi sunt ascunse, iar despre cele pe care el le ascunde îi vine greu să vorbească. Până când o întâlnește pe Coralee, a cărei vitalitate îl scoate într-o oarecare măsură din propriul abis. Însă și ea are propriile taine, nici viața sa nu a fost tocmai fericită. Doar că ea a găsit o cale încât să poată depăși durerile cu zâmbetul pe buze și cu multă exuberanță – poveștile, cu cât mai captivante și amuzante, cu atât mai bine.

Cartea aceasta, în pofida poveștii emoționante, dureroase, reușește să țină cititorul în suspans, căci procesul maturizării și al iertării de sine este presărat cu multe peripeții și întâmplări palpitante. Trebuie să recunosc că nu am intuit pe parcurs prea multe, suspansul este bine construit, încât, chiar dacă este o carte pentru copii, reușește să uimească și adulții prin conținutul narativ. Cum nu știam dacă autoarea folosește sau nu fantasticul, lucru care nu ar fi fost exclus într-o astfel de poveste, m-am lăsat luată de val și mi-am făcut felurite scenarii pornind de la aspectele ce atingeau această sferă. Însă la fel de multe scenarii mi-am făcut și în legătură cu povestea lui Ethan sau a lui Coralee. Piesele de puzzle pot fi aranjate în diverse feluri până ce primești indiciile necesare potrivirii lor corecte. Și asta te ține în priză, calitate necesară unei cărți pentru copii. Mesajul de fond este însă foarte puternic și complex, povestea lui Ethan, dar și poveștile celorlalte personaje abundă în lecții de viață și ating teme importante, dificile. Cum gestionăm suferința pe care o aduce pierderea definitivă a cuiva drag, cum depășim vinovăția, cum acceptăm greșelile, ale noastre sau ale altora? Nu este deloc ușor, dar întotdeauna, dacă ne permitem, putem găsi vindecarea prin… vă las să aflați singuri sau să intuiți acel ingredient secret.

Ethan, cel care am fost este un roman care merită atenția cititorilor, fie ei copii sau adulți. Avem nevoie de astfel de povești pline de speranță, care să ne arate cât de important este să avem voință în depășirea traumelor și a suferinței aferente. Vă invit să faceți cunoștință cu Ethan și să-i fiți alături în tulburătoarea sa poveste despre puterea iubirii și a prieteniei în dificilul demeres al iertării de sine.

Ethan, cel care am fost de Ali Standish

Editura: Corint Junior

Colecția: Smart Age

Traducerea: Iuliana Dumitru

Anul apariției: 2020

Nr. de pagini: 384

ISBN: 9786067937060

Cartea poate fi cumpărată de aici.

Share.

About Author

Avatar photo

Citesc de multă vreme, de pe la 4 ani, încât mă simt ca și cum aș fi citit dintotdeauna​. Dar la modul serios și intensiv citesc de 7 ani încoace și tot de atunci îmi împărtășesc impresiile despre cărțile citite pe blogul personal. Pasiunea mea a evoluat încet, dar sigur, printre cărți, printre multe cărți. Citesc cu drag ficțiune de bună calitate, biografii, memorii, cărți istorice și sunt profund marcată de prejudecăți când vine vorba despre anumite genuri la modă.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura