Seria de evenimente culturale din Timișoara a atras un număr record de vizitatori, veniți din România și din întreaga lume. Expoziția-eveniment „Adrian Ghenie: The Impossible body/ Corpul imposibil” a atras foarte mulți vizitatori de la vernisajul din luna aprilie până acum. Cererea publicului de a vedea lucrările lui Adrian Ghenie i-a determinat pe organizatori, Fundația Art Encounters, să prelungească această expoziție până pe 9 iulie.

„Datorită numărului mare de vizitatori am decis să extindem expoziția și să continuăm programul dinamic de mediere care o însoțește. Este o bucurie pentru noi să vedem că seria de desene și de picturi create special de Adrian Ghenie pentru expoziția de la Timișoara a atras atât de mulți iubitori de artă. La fiecare tur ghidat au participat peste 50 de persoane, iar săptămânal au existat vizite din afara orașului, în special a școlilor și facultăților din România”, a declarat Diana Marincu, curatoarea expoziției și directoarea artistică a Fundației Art Encounters.

Vernisajul expozitiei “Corpul Imposibil” de Adrian Ghenie, organizata de Fundatia Art Encounters la Pavilionul ISHO din Timisoara, Joi 20 Aprilie 2023. ©Cornel Putan

Expoziția-eveniment „Adrian Ghenie: The Impossible body/ Corpul imposibil” este organizată de Fundația Art Encounters, având ca partener principal  Banca Transilvania și ISHO, cu sprijinul Catena și EY România.

Expoziția reflectă experiențele personale ale artistului din perioada pandemică, iar privitorii s-au regăsit în scenele care deconstruiesc figura umană într-un nou hibrid corporal, între anatomie, tehnologie și conectivitate. Această tematică se referă și la perioada pandemiei, care a schimbat relația omului cu universul său casnic și intim, complicând interacțiunile umane și fragmentând perspectivele pe care le avem despre spațiul personal și spațiul public. Percepțiile au fost ghidate de interacțiunea omului cu tehnologia, cu social-media, cu dispozitivele de comunicare, care au devenit „ferestrele” spre exterior.

Adrian Ghenie a surprins în expoziția „Corpul imposibil” aceste modificări ale limbajului corporal în omul contemporan prin noile posturi și gesturi influențate de interacțiunea cu dispozitivele pe care le mânuiește, de la laptop-uri, telecomanda televizorului sau telefoane mobile. În seria de lucrări prezentate acum de Ghenie, tumultul care înconjoară corpul pare a personifica una dintre observațiile extrem de pertinente ale artistului – în ziua de azi nu mai suntem niciodată singuri, chiar și atunci când ne izolăm. Accesul necontenit la tehnologie și mediul digital ne face, în mod potențial, cel puțin, să fim conectați permanent și legați la o rețea colectivă, deși tot mai solitari.

Vizitatorii sunt așteptați, în continuare la Pavilionul ISHO, între orele  12.0020.00, de miercuri până duminică. Accesul rămâne gratuit până la închiderea expoziției, pe 9 iulie.

***

Adrian Ghenie s-a născut în 1977 la Baia Mare și trăiește actualmente la Berlin. Melanjul de abstract și realism al lucrărilor sale generează adesea picturi profund tulburătoare, cu tematici istorice și culturale. Adrian Ghenie este o personalitate ajunsă la o deplină maturitate a exprimării sale artistice. A expus în mari instituții de artă ale lumii, printre care: Accademia di Francia a Roma – Villa Medici, Roma; Centro de Arte Contemporáneo (CAC) Málaga; Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg; Museum of Contemporary Art (MCA), Denver; Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.), Ghent; Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC), București; Tate Liverpool. În 2015 a reprezentat România la Bienala de Artă de la Veneția cu proiectul Darwin’s Room.

Fundatia Art Encounters, promotor și organizator al Bienalei Art Encounters, este activă din 2015 ca inițiativă culturală privată care are ca scop facilitarea și sprijinirea artei contemporane din România. Misiunea sa este de a stimula dialogul, învățarea, cercetarea și experimentarea, oferind un model instituțional adaptat nevoilor contextului local, dar implicat în mod egal în contribuția la scena artistică internațională.

Fundația își desfășoară activitatea pe următoarele axe principale: organizarea Bienalei Art Encounters de la Timișoara și programul expozițional organizat în spațiul permanent al acesteia din oraș sau în alte locuri; promovarea educației și dezvoltarea publicului prin programe publice; dezvoltarea unei serii calitative de rezidențe artistice și curatoriale

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura