În data de 08. 02. 2018, începând cu ora 18.30 a avut loc la librăria Seneca Anticafe (Str. Arhitect Ion Mincu, nr.1, București), lansarea cărții „Terapia prin râs”, a autorului israelian Lenny Ravich, apărută la Editura Herald, la finele anului trecut.

Invitați să ia cuvântul spre a elucida celor prezenți cum se poate face terapie prin râs, au fost: doamna Monica Adriana Dinulescu, psiholog clinician, psihoterapeut, trainer, fondator „Centrul de Terapie pin Râs Mandarin”, actorul Nae Alexandru de la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” din București și Marius Vornicescu, terapeut, specializat în terapii alternative de tip yoga și reiki. Discuția a fost moderată de Sorin Lucaci, din partea Editurii Herald.

27901825_2018650494819035_35396443_o

După obișnuitul început ce a constat în prezentarea generală a invitaților, care nici aceasta nu a fost tocmai una clasică, întrucât fiecare invitat a primit invitația de a se prezenta pe sine, Sorin Lucaci a redat, pentru o mai eficientă introducere în temă, un fragment din debutul cărții lui Lenny Ravich, considerat edificator pentru stabilirea parametrilor în care trebuie citită această vastă lucrare academică:

Umorul și optimismul, ca mod de viață, sunt călătorii spirituale. Nu ai nevoie decât de trei lucruri pentru a urca la bord:

Unu: să fi câștigat Marea Cursă a Spermatozoizilor.

Doi: să fi fost născut la o vârstă fragedă.

Trei: să fi citit această carte.

Pe primele două le-ai realizat cu succes. Felicitări!”

Și așa s-a realizat prima șarjă de râs zdravăn, sincer și sănătos din timpul alocat acestei ședințe de terapie prin râs. Așadar, primele roade ale terapiei s-au făcut simțite.

27906392_2018650724819012_823453967_o

Apoi cuvântul a fost acordat doamnei Monica Dinulescu, care ne-a teleportat pe toți în sala de tratament de la Centrul de Terapie prin Râs Mandarin. În sensul că ne-a ridicat de pe scaune și a exemplificat pe noi elemente din ședințele de terapie. Așa se face că fiecare dintre cei prezenți s-a ales cu un masaj de relaxare în zona cervicală realizat cu simț de răspundere de vecinul de scaun. Cam așa s-a realizat destinderea fizică a celor prezenți în sală. Iar pentru destinderea psihică, doamna psihoterapeut a recurs la un alt truc. Ne-a inclus pe unii dintre noi într-o mică dezbatere ad-hoc despre motivele de fericire și de nefericire cu care identificăm. Așa am aflat că sursele de fericire nu țin nicidecum de bani sau poziție socială, ci ele își au izvorul în lucrurile simple: în joaca cu copiii, în joaca cu animalul de companie, în statul la taifas cu Dumnezeu, sau mersul desculț prin iarbă; iar sursele de nefericire sunt cât se poate de anoste și de cele mai multe ori din rândul celor pe care nu le prea putem schimba: aglomerația din trafic, oamenii needucați sau mult prea agitați. Iar spre finalul terapiei, spre a realiza și destinderea noastră sufletească, aceasta ne-a îndemnat pe toți să facem baloane de săpun, ajutându-ne astfel să ne conectăm cu copilul nostru interior, al fiecăruia în parte. A fost o experiență mai mult decât interesantă, a fost de-a dreptul benefică. Mai pe scurt, terapia doamnei Monica Dinulescu a reușit din plin.

27946635_2018650444819040_2093304708_o

A fost apoi rândul actorului Nae Alexandru să ne facă să râdem dezvăluindu-ne o serie de momente comice desfășurate în spatele scenei sau chiar momente desfășurate pe scenă, dar fără a fi cuprinse nici în scenariu, nici în regie. A evocat figurile unor mari actori și artiști ai scenei românești, cum ar fi Stela Popescu, Florin Piersic, Gică Petrescu, Gheorghe Dinică și Dem Rădulescu. De altfel, de la cel din urmă ne-a împărtășit tuturor, crezul acestuia privind viața actorului de comedie: „Viața actorului de comedie stă gard în gard cu spitalul de nebuni.”. Replică ce dezvăluie, de altfel, esența comediei: puterea de a te ridica, prin râs, deasupra nebuniei lumii în care trăiești.

27950557_2018650454819039_1641609539_o

Revenind la microfon, terapeutul Marius Vornicescu a evocat, la rându-i, două întâmplări desfășurate în cadrul Centrului de Terapie prin Râs Mandarin: cea dintâi având în centru o doamnă aflată la vârsta deplinei maturități, dar care uitase când a râs ultima oară și care, grație jocurilor și activităților nonconformiste, a reînvățat să o facă; și cea de-a doua, despre o bunică de 80 de ani ce a venit la terapie împreuna cu fiica și cu nepoata, dar care a dat cea mai frumoasă lecție de viață, reușind să-și regăsească și să-și scoată la suprafață copilul interior, mai bine și mai eficient decât toți cei prezenți în acea zi la centru.

Cuvântul de încheiere i-a revenit moderatorului Sorin Lucaci, care s-a mulțumit să recomande tuturor lectura cărții lui Lenny Ravich, despre care ne-a mărturisit că, la cei 80 de ani ai săi, încă este o persoană foarte activă, ținând workshopuri interactive și fiind un adevărat one-man- show cu fiecare apariție publică.

Cam așa a fost la lansare. De acum, nu pot decât să vă recomand la rându-mi, să citiți cartea „Terapia prin râs”. Și bineînțeles, să nu mai luați viața chiar atât de în serios!

Share.

About Author

Avatar photo

Am 29 de ani şi am studiat timp de 11 ani teologie ortodoxă. Încă de pe băncile Seminarului am îmbinat dragostea pentru cunoaşterea lui Dumnezeu, cu aceea pentru cunoaşterea oamenilor, ajungând mai degrabă la o pasiune pentru antropologia creştină, pe care am încercat tot timpul să o îmbogăţesc cu „poveşti despre oameni”, culese din domenii cât mai diversificate de cunoaştere: istorie, psihologie, filozofie, dar mai ales literatură, pentru că în ea se contopesc uneori toate formele de cunoaştere. Am îmbinat dintotdeauna lecturile teologice cu scrierile marilor clasici ai literaturii române şi universale. Dar în tot acest timp, marea mea dragoste a rămas poezia. În ultima perioadă, o sinteză pe care nu am reuşit să o controlez, lăsându-mă mai degrabă furat de ea, mi-a condus paşii spre minunata lume a realismului magic şi a suprarealismului. Domenii de interes: religie, poezie, literatură pentru copii, literatură de orice gen (exclus S.F., thriller, polițist).

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura