• Federația Editorilor Europeni a publicat un studiu care arată cum au scăzut cifrele de afaceri ale editorilor și a crescut pirateria online
  • E nevoie de politici publice curajoase pentru revigorarea domeniuluicărții, transmite Asociația Editorilor din România

Asociația Editorilor din România anunță apariția unui studiu despre impactul pandemiei de Covid-19 asupra pieței de carte din Europa. Raportul elaborat de Federația Editorilor Europeni descrie, pe baza informațiilor colectate din statele UE, modul în care această criză a afectat fiecare element al lanțului editorial.

Odată cu închiderea tuturor activităților și magazinelor considerate neesențiale, la începutul primăverii acestui an, au avut de suferit și editurileși librăriile și bibliotecile. În doar câteva săptămâni, vânzările s-au prăbușit și, cu ele, un întreg lanț de producție a cărții.

Librăriile fizice sunt peste tot în lume principalul canal de vânzare al cărților, de aceea închiderea acestora a dus la scăderea dramatică a vânzărilor cu 75 și 95%. Până la sfârșitul lunii martie, în Italia, o țară afectată profund de pandemie, vânzările au scăzut cu 75% echivalând cu o pierdere de 20 de milioane de euro, Portugalia a înregistrat scăderi de 78%,Spania80%, iar în România s-au înregistrat scăderi și de 85%. În Franța, vânzările au scăzut cu 66%, iar unul dintre cele mai mari grupuri editoriale a înregistrat o scădere a vânzărilor de 90% la începutul lunii aprilie. Întregul ecosistem estimează pierderi de 500 de milioane de euro pe lună în Germania și de 200 de milioane pe lună în Spania.

Un alt inconvenient major al crizei provocate de pandemia de Covid-19 a fost imposibilitatea organizării târgurilor de carte. Acest lucru a afectat negativ autorii, editorii și librarii; târgurile de carte sunt ocazii de schimb de drepturi, de prezentare de noi titluri și, în unele cazuri, de a genera vânzări mari către public. Târgurile afectate până acum sunt cele din Paris, Londra, Bologna, Praga, Anvers, Tallinn, Salonic, Budapesta, Torino, Goteborg, Lisabona, Roma, București și alte câteva.

Alături de alte domenii economice, și sectorul cărții din România a fost profund afectat de efectele crizei sanitare. Materialul pregătit împreună cu colegii noștri de la Federația Editorilor Europeni, prefațat chiar de Comisarul European pentru Cultură, sperăm să stea la baza unor politici publice curajoase care să vizeze tocmai revigorarea acestui sector cultural atât de fragil, cel mai mic dinîntreaga Uniune Europeană”, a declarat Grigore ARSENE, președintele Asociației Editorilor din România.

Multe edituri, dar și librării și biblioteci, au mutat sau și-au consolidat activitatea în online, lucru care, adeseori, a generat extra costuri consistente într-o perioadă în care fluxul de capital s-a diminuat puternic. Vânzările online au crescut cu 52% în martie și cu 180% în aprilie în Flandra; multe platforme online și-au dublat sau și au triplat vânzările în Franța la începutul lunii aprilie; în Italia au ajuns la o cotă de 47%, iar până în iunie au devenit 40% din vânzările totalede cărți dinRomânia. Cu toate că vânzările online au înregistrat creșteri, ele nu au reușit să compenseze pierderile din vânzările fizice în niciuna dintre țările analizate. Mai mult, în această perioadă a crescut consistent și pirateria online, producând pagube și mai mari industriei de carte.

Studiul va avea și o fază a doua, la sfârșitul acestui an, pentru a le pune la dispoziție autorităților interesate toate datele necesare în luarea celor mai bune decizii.

Întregul raport poate fi consultat AICI.

Asociaţia Editorilor din România a fost fondată în 1991 şi este principala asociaţie profesională a editorilor de carte din România, care reuneşte editori din toate domeniile de interes cultural.

Asociaţia Editorilor din România îşi propune în mod special să promoveze lectură de carte de calitate şi scrisul, să uşureze accesul cititorilor la carte din punct de vedere material şiinformaţional contribuind astfel la o liberă circulaţie a ideilor, precum şi la integrarea culturii şi limbii române în circuitul mondial de valori.

Asociația Editorilor din România se află sub egida Federației Editorilor din România, care este membră a Federației Editorilor Europeni (Federation of European Publishers).

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura