Fundația Academia Civică și Fundația Spandugino

vă invită să participați

luni, 4 decembrie, ora 17,

la conferința susținută de

IOAN STANOMIR:

IULIU MANIU SAU DESPRE ROMÂNIA DEMNITĂȚII

Moderator: Cristian Pătrăşconiu

Reprezentanța la București a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței

str. Jean-Louis Calderon, nr. 66

Vă rugăm să confirmați prezența la adresa: acivica@memorialsighet.ro

 ***

La întrebarea „De ce Iuliu Maniu?”, conferința propune în chip de răspuns o complexă abordare istorică, articulată în jurul mai multor teme fundamentale, care poartă de la tradiţia central europeană a statului de drept şi legalităţii la România restauraţiei democratice. Demnitatea umană, domnia legii și constituţionalismul sunt doar câteva dintre valorile esențiale cu care se confundă personalitatea lui Iuliu Maniu, valori care au condus opoziția sa neabătută față de politica mesianică și totalitară, etatismul și naționalismul acelor ani tragici. Astfel, moștenirea lui Iuliu Maniu se instituie, pentru cei de astăzi, ca o resursă vie de principii ale necesarei rezistențe la centralism, autocraţie şi patrimonialism.

Ioan Stanomir este profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, autor a numeroase publicații de referință în istoria ideilor politice. Printre volumele publicate se numără: Conştiinţa conservatoare: Preliminarii la un profil intelectual (2004); O lume dispărută: Patru istorii personale urmate de un dialog cu H.-R. Patapievici (coautor, alături de Paul Cernat, Angelo Mitchievici şi Ion Manolescu, 2004); Explorări în comunismul românesc (coautor, alături de Paul Cernat, Angelo Mitchievici şi Ion Manolescu, vol. I, II, III, 2004, 2005, 2008); Spiritul conservator: De la Barbu Catargiu la Nicolae Iorga (2008); Despre sunete şi memorie: Fragmente de istoria ideilor (2009); Apărarea libertăţii (1938–1947) (2010); Teodoreanu reloaded (alături de Angelo Mitchievici, 2011); Umbre pe pânza vremii: Secvenţe de istorie intelectuală (2011); Junimismul şi pasiunea moderaţiei (2013); Sfinxul rus: Idei, identităţi şi obsesii (2015); Comunism inc. (alături de Angelo Mitchievici, 2016); Rusia, 1917: Soarele însângerat. Autocrație, revoluție și autoritarism (2017); La Centenar: Recitind secolul României Mari (2018); Așteptând revoluția: Pașoptismul și vocile sale (2019).

***

Ciclul de conferințe „Justiția memoriei”, organizate de Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și Fundația Spandugino, coordonate și moderate de jurnalistul şi eseistul Cristian Pătrășconiu, propune idei și dezbateri în jurul unor teme de ardentă actualitate, reliefând rolul și importanța memoriei în evocarea și înțelegerea faptelor petrecute în perioada comunismului, sistem politic ce a provocat cele mai multe victime din întreaga istorie a umanității.

Fundația Academia Civică a fost întemeiată ca urmare a sugestiei Consiliului Europei de a crea o fundație care să realizeze şi să administreze proiectul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenței de la Sighet, adoptat de înaltul for internațional.

Proiectele Fundației Spandugino consolidează un model cultural al responsabilității pentru un viitor mai bun, în jurul a trei axe esențiale: reorientarea către valorile profund umane și viața spirituală autentică, educația insuflată de mentorii slujitori ai marilor idei, recuperarea memoriei ca sursă a posibilităților vii ale trecutului.

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura