UPDATE – Câștigătorii sunt:

Comentariul nr. 3 – Belciug Ana Maria Briana

Comentariul nr. 15 – Andrei Bădică

Comentariul nr. 9 – Iuliana Neciu

Felicitări! Vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail contact@bookhub.ro pentru a stabili cum intrați în posesiia premiilor.

Vă mulțumim tuturor pentru participare și vă așteptăm și la concursurile următoare.

 

Premiul Nobel pentru Literatură 2018: scriitoarea poloneză Olga Tokarczuk

„O scriitoare magnifică.” (Svetlana Aleksievici, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură în 2015)

Olga Tokarczuk este laureata Premiului Nobel pentru Literatură 2018, anunțat astăzi de către Academia Suedeză. Laureatul Nobelului literar pentru 2019 este Peter Hanke. Mai multe detalii, aici.

Cărțile Olgăi Tokarczuk au apărut în colecția Biblioteca Polirom, coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu: Poartă-ți plugul peste oasele morților (2019, Traducere din limba polonă şi note de Cristina Godun), Călătoria oamenilor Cărții (2001, 2018; Traducere din limba polonă de Constantin Geambaşu), Ultimele povestiri (2018, 2019; Traducere din limba polonă şi note de Cristina Godun), Rătăcitorii (2018, Traducere din limba polonă şi note de Cristina Godun), Străveacul și alte vremi (2002, Traducere de Olga Zaicik). În pregătire, la Editura Polirom: Scripturile lui Iacob.

Născută în Sulechów în 1962, Olga Tokarczuk este unul dintre cei mai faimoşi şi mai iubiţi scriitori polonezi contemporani. Ea se numără printre cîştigătorii celei mai prestigioase distincţii literare poloneze, premiul Nike.

În 2018, Rătăcitorii, romanul la a cărui lansare The Bookseller afirma că Olga Tokarczuk este „probabil unul dintre cei mai mari scriitori în viaţă de care n-aţi auzit”, a fost recompensat cu Man Booker International Prize.

 „Poartă-ţi plugul peste oasele morţilor etalează din plin calităţile care au făcut ca Olga Tokarczuk să devină o prezenţă atît de remarcabilă în literatura contemporană… Este un amalgam uluitor de roman poliţist, comedie şi tratat politic, scris de o femeie a cărei inteligenţă extraordinară se îmbină cu o sensibilitate anarhică.” (The Guardian)

 „Rătăcitorii îmbină observaţiile unei călătoare moderne cu povestea unei secte religioase mereu rătăcitoare, biografia unui anatomist de acum mai bine de patru secole şi descrierea drumului postum al inimii lui Chopin de la Paris, unde a murit compozitorul, la Varşovia.” (The Guardian)

Un pachet de cărți format din următoarele titluri: Rătăcitorii, Poartă-ți plugul peste oasele morților, Ultimele povestiri și Călătoria oamenilor Cărții va ajunge la cea/cel  care răspunde la următoarea întrebare:

Cum credeți că va influența scriitura Olgăi Tokarczuk  câștigarea Premiului Nobel?

Perioada de concurs: 21 octombrie – 25 octombrie 2019.

Tragerea la sorți a celor trei câștigători se va realiza în dimineața zilei de 26 octombrie, nu mai târziu de orele 12.

Nu se admit mai multe răspunsuri de pe aceeași adresă de e-mail.

Succes și vă așteptăm cu răspunsuri cât mai originale!

Share.

About Author

23 de comentarii

  1. Scriitura autoarei poloneze va influenta prin 3 elemente pe care astazi cititorii le cauta, si anume:roman politist, comedie şi tratat politic, iar ceea ce surprinde este faptul ca aceste elemente apartin unei femei care instiga prin sensibilitate si atentie la detalii.

  2. Va da sperante la câștigarea Nobelului autoarelor curajoase, fie est europene, fie din alte zone ale lumii.

  3. Belciug Ana Maria Briana on

    Cred că va încuraja scriitoarele să fie mai deschise către combinarea unor subiecte care să atingă aspecte importante din societatea actuală.

  4. Daniela Dragomir on

    Poate comentariul meu este mai dur, dar cred că e un trend acum de a promova prin Nobel și scriitoarele mai puțin cunoscute….da, aduce un alt tip de introspecție, prin cumularea de spirit feminin, cu puțin avangardism și un fel de scriitură de tip Harry Potter! Și peste toate astea, adaugă, ptr a asigura grupul-tinta , feminismul ! A,și să nu uităm de izul politic inserat pe alocuri…Într-adevăr , intriga și va rămâne în analele Premiului ! Va aduce ptr viitorul literaturii – un tip de roman greu de încadrat că gen, baza fiind politica ,dar într-o manieră puțin polițistă, cu umor feminin, multe detalii …

  5. Cred că scriitura acesteia îi va ajuta pe alții să continuie și poate chiar să câștige Nobelul, având speranța că se poate.

  6. Frățilă Florentin on

    Influența va consta în creșterea exponențială a șanselor selectării unor noi scrieri bazate pe imaginația intuitivă specifică preponderent genului feminin.

  7. Din punctul meu de vedere, scriitura Olgăi Tokarczuk va influența câștigarea Premiului Nobel într-un mod pozitiv, în măsura în care aceasta deține o acuratețe a scrierii, perspicacitate și simț critic. Descrierea faptelor sociale face ca înțelegerea societății actuale să permită cititorilor surprinderea mecanismelor de funcționare a realității și a constructelor sociale.

  8. Cum va influența Premiul Nobel? Probabil va consacra genul de scriitură care combină suspense-ul Agathei Christie, introspecția Virginei Woolf, sentimentalismul lui Jane Austen și stilul documentar al Lorettei Napoleoni, de exemplu. Vom vedea mai des acest amalgam, acest mix de clasic și modern, adaptat la realitățile, dar și la nevoia de adaptare la acest “global village” in care trăim.

  9. Iuliana Neciu on

    Nu cred în rețete pentru cîştigarea premiului Nobel. Şi nu cred că scriitorii foarte mari şi buni îşi adaptează scrisul într-un fel care să le crească şansele de a-l cîştiga.
    Cred totuşi că va influența doar cîştigarea premiului Nobel de către Mircea Cărtărescu, prin empatie, pentru că sînt buni prieteni şi au stat împreună pe aceeaşi scenă la FILIT. 🙂

  10. Iuliana Blăjan on

    Bănuiesc că multe alte voci feminine vor fi motivate de premiul acordat scriitoarei Olga Tokarczuk și vor aborda teme de interes major pentru lumea contemporană.

  11. Ivan Nicoleta on

    Acest premiu dat scriitoarei, le poate întări convingerile și altor scriitori, că se poate scrie ceea ce gândești, liber! Felicitări și tot respectul!

  12. Intr-o societate a globalizarii, putem asista la o nuantare a stilului est-european. Cu siguranță autoarea este marcată de anii de ocupație comunista, asadar scrisul ei este impregnat de specific național

  13. Mădălina S. on

    Având în vedere că premiul Nobel a fost acordat într-un mod neașteptat în ultimii ani (lui Bob Dylan ca mai apoi să nu fie acordat deloc), nu cred că se poate spune că un scriitor/o scriitoare influențează modul în care este acordat premiul Nobel. Cumva am simțit în ultimii ani că cei care acordă premiul au încercat să fie neobișnuiți în alegerile făcute sau că au încercat să nu creeze un tipar. Câștigarea Nobelului de către Olga Tokarczuk poate va atrage pe viitor mai multă atenție asupra zonei est-europene (Polonia fiind în centru, dar aproape de blocul est-european).

  14. Laura Marinescu on

    Câștigarea Premiului Nobel de către Olga Tokarczuk sper că va readuce în lumină literatura europeană. Poate în același timp le va motiva pe alte scriitoare să aducă în discuție probleme contemporane.

  15. Andrei Bădică on

    Prin receptivitatea sa, complexitatea scriiturii sale, dar și prin efectul psihologic pe care operele sale îl cuprind.

  16. Gabriel Enache on

    Ar trebui ca… scriitura doamnei Olga Tokarczuk să (re)aducă în atenția juriului Nobel pentru Literatură faptul că nu mai trebuie acordat acest premiu pe alte criterii decît cele estetice…

  17. Cred că va inspira și alți autori, autoare să-și urmeze vocea interioară și să scrie cu conform ei, liber, original, despre teme pe care le consideră importante, să facă expună autenticitatea unei anumite părți a lumii, mai puțin cunoscută de publicul larg.

  18. Mihai Tanasie on

    Nu stiu cum, dar cu siguranta ca talentul ei va influenta generatia ei si de ce nu chiar si generatii mai vechi. Se poate vedea lumea , chiar si prin scriitura pe care o promoveaza scriitoarea.

  19. N-am citit inca nicio carte de-ale autoarei, sar imi doresc sa o fac, atat datorita premiilor pe care le-a primit, cat si prezentarii pe care i-ati facut-o. Sper ca aceia care vor castiga in anii urmatori sa fie cel putin la fel de inteligenti, de meticulosi si de pasionati ca si ea.

  20. Andreea Luiza on

    Cred ca scriitoarea prezinta o viziune despre lume intr-un stil personal si , cu siguranta ca va influenta generatia din care face parte, avand in vedere ca vine cu o scriitura noua pe care as dori sa o descopar mai mult.

  21. Poate in viitor vor fi premiati si alti scriitori care ii seamana, care nu sunt poate atat de cunoscuti peste hotare si totusi sunt maestri.in.arta povestitului, a imbinarii registrelor, care au umor si capteaza atentia foarte bine.

  22. Pare foarte inteligenta, citita si originala. Sigur stapaneste foarte bine scrisul si e posibil sa influenteze si prin temele abordate (poate vor mai castiga cei care au teme asemanatoare).

  23. Florin Gheorghiu on

    Scriitura Olgăi Tokarczuk nu va influenta in nici un fel castigarea premiului Nobel.
    Putem vorbi de cum va influenta castigarea premiului Nobel scriitura Olgăi Tokarczuk…
    An de an juriul Nobel cauta sa cuprinda intelesul expresiei “the most outstanding work in an ideal direction”
    Ideal, ideatic, idealist?
    Autorul nu trebuie sa fie cel mai mare, cel mai bun, cel mai citit, cel mai tradus, etc. Trebuie sa aiba “the most outstanding work in an ideal direction”
    Dinamita poate arunca in aer o stanca pentru a croi un pod sau poate distruge un oras. Este “the most outstanding work”; ce inseamna insa “in a ideal direction” ?

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura