102 aplicații, 5 câștigători, burse în valoare totală de 7.000 de euro

Pe certificatul lor de naștere scrie fiul sau fiica lui „Natural“. Locuri din România unde au căzut meteoriți. Lumea bâlciurilor într-o poveste despre oameni care n-au habar de lume, dar se simt în centrul ei. Căutarea virușilor în Delta Dunării. Vizitatorii Parcului Natural Văcărești și modul în care ei relaționează cu primul parc natural urban de la noi.

Centrul de Fotografie Documentară a primit un număr de 102 aplicații pentru primele burse oferite exclusiv pentru proiecte de fotografie documentară. Cele cinci proiecte care au obținut finanțare demonstrează, fiecare în parte, cât de variat poate fi abordată fotografia documentară.

Lucian Bran, Cosmin Bumbuț, Bogdan Croitoru, Nicu Ilfoveanu și Puiu Lățea, Alex Tomazatos sunt câștigătotii celor cinci burse, în valoare de 1.400 euro fiecare, oferite exclusiv pentru proiecte vizuale noi, documentate pe termen lung. Proiectele vor fi publicate în primele albume foto ale Colecției Centrului de Fotografie Documentară, de al cărei design și producție se va ocupa Radu Manelici, unul dintre cei mai premiați designeri de carte din România.

CÂȘTIGĂTORII BURSELOR CdFD

Lucian Bran va analiza un fenomen astronomic care, pe teritoriul României, este înregistrat de la 1852: căderile de meteoriți. „…Intenția mea este să fotografiez aceste zone, locurile de impact și rezultatul acestor evenimente. De la cârciuma La Meteorit din satul Mociu, județul Cluj, la oamenii care au o poveste de spus despre meteoritul care a căzut la ei în localitate, voi încerca să integrez cât mai multe referințe legate de aceste fenomene. Spre exemplu, există o legendă urbană care spune că la restauranul Meteor din Cluj, mâncarea se gătește într-un ceaun meteorit”…. „Propunerea mea urmărește o analiză asupra modului în care aceste evenimente sunt integrate în mentalul colectiv și ce sensuri pot căpăta.”

Cosmin Bumbuț va face o serie de portrete cu adulții și copiii care n-au fost recunoscuți de tații lor: „…la fiecare jumătate de oră în România se naște un copil cu tată necunoscut […] Vreau să fac portretele unor tineri pe al căror certificat de naștere scrie fiul sau fiica lui „Natural“. Vreau să-i fotografiez în mediul lor, reprezentativ pentru felul în care a decurs viața lor până în prezent și, de asemenea, vreau să fotografiez o amintire pe care o au cu tatăl lor sau o poveste legată de el: poate fi un obiect, un loc, o fotografie, o casă, un bunic etc. Aceast proiect mi se pare important în contextul în care Coaliția pentru familie organizează mitinguri împotriva avortului, deși în România se nasc deja zeci de mii de copii nedoriți.”

Bogdan Croitoru va studia vizitatorii din cel mai nou înființat Parc Natural al România: Văcărești. „Pe o arie de aproape 185 ha, bucureștenilor li se oferă un parc “altfel”, cu intervenții minime ale omului asupra ecosistemului format de-a lungul deceniilor, pe locul unui ambițios proiect hidrotehnic demarat în perioada comunistă, lăsat în paragină în ultimii 22 de ani. Acest spațiu în care viața sălbatică își intră în drepturi, are un statut aparte și se vrea destinat oamenilor cu respect față de natură, dar și cercetătorilor care văd în cea mai mare suprafață umedă urbană din Europa continentală o adevărată retortă a biodiversității. “

Nicu Ilfoveanu, alături de Puiu Lățea (antropolog) vor studia o lume ce a fascinat și continuă să ne fascineze: cea a bâlciurilor. “Prin amalgamarea celor două componente – prezența umană în tradițiile locale și continua semnificație a istoriilor vernaculare – se întreprinde construcția unei scene generice a unei drame ce urmează a fi dezvăluită. Sau, ca o parafrază la Thomas Bernhard din ultima sa carte, Extincție: propunem o poveste despre oameni care n-au habar de lume, dar se simt în centrul lumii. Basmul ridicat la nivelul mitologiei. Și invers, mitul deconstruit.”

Alex Tomazatos – fotograf și biolog în același timp, va imbina fotografia cu stiinta pentru a ilustra ceva ce nu vedem: cautarea virusurilor din Delta Dunării: “Delta îmi este un teren familiar, dar pe care l-am simțit dintotdeauna misterios și neexplorat…. Ca student în biologie, în ultimii 8 ani am căutat să fotografiez felul în care traiul specific al oamenilor din Delta Dunării este în strânsă legătură cu mediul înconjurător. O comunitate nu trăiește într-o dimensiune separată, ci este strâns conectată și influențată de restul ecosistemului. Dezechilibrele naturale vor avea întotdeauna repercusiuni la toate nivelele sociale.”

Centrul de Fotografie Documentară este proiectul unui grup de fotografi pasionați de fotografia documentară, care și-au propus să grupeze într-o arhivă digitală, alături de propriile proiecte, tot ce consideră reușit în fotografia documentară românească. Inițiatorii sunt Petruț Călinescu, Ioana Cârlig, Marin Raica și Ioana Călinescu, echipele din spatele proiectelor Post-Industrial Stories, Mândrie și Beton, PeriferiaB și Zâne.
www.cdfd.ro
Acest proiect este co-finanțat în 2017-2018 de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Parteneri: Arhiva de Imagine – Muzeul Național al Țăranului Român, Centrul Ceh București, Biblioteca Metropolitană, Departamentul de Sociologie SNSPA.
Parteneri media: Think Outside the Box, Scena9, Frontline, The Institute, ActiveWatch, OneWorld, Gala Societății Civile, theblacksea.eu

 

foto: Tiger Leaping Gorge 2015, China, ©Petrut Calinescu

Share.

About Author

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura