Gábor Tompa iubește textele clasice, asta se știe prea bine. Așa se explică și de ce a montat O scrisoare pierdută, celebra piesă a lui I.L. Caragiale. Dincolo de faptul că textul este relevant și plin de sens și astăzi, mai mult decât oricând, mai există ceva care-i determină pe regizori să-l tot monteze (deși am impresia că în ultimii ani apetența unor regizori tineri pentru textele contemporane, dramaturgia nouă, nu prea mai lasă loc în repertoriile teatrelor românești pentru piesele lui Caragiale). Și ace ceva derivă direct din generozitatea cu care și-a construit fiecare personaj în parte scriitorul. Personaje ofertante, chiar și cele secundare, atât pentru regizor, cât și pentru actori. Nu există personaj pozitiv 100%, după cum nici unul negativ în totalitate, pentru că lui Caragiale îi era foarte clar că teatrul nu există în absența conflictului, iar personajele pozitive nu stârnesc conflicte, cel mult monologuri mai mult sau mai puțin insipide.

În O scrisoare pierdută avem conflicte interioare, dar mai cu seamă exterioare, date de lupta pentru putere, o luptă dusă în absența unui set de valori clare și a unei ambiguități politice de care ar fi trebuit să scăpăm de multă vreme (din păcate, n-am scăpat de ea, doar ne-am obișnuit ca făcând parte din fibra românului – „văd eu cum fac” este una dintre expresiile care rezumă această stare de fapt). Tompa are două soluții originale care diferențiază clar montarea lui de celelalte; prima ține de organizarea spațiului – scena este toaleta actualui Parlament, de un alb imaculat și de o lărgime suficient de mare, încât să-ți dea impresia că te copleșește, că ești mic și insignifiant (și așa sunt tratați toți cetățenii de către politicieni). A doua soluție ține de distribuție. Ca să fie și mai evidentă ambiguitatea personajelor (politice) și a taberelor/facțiunilor Farfuridi, respectiv Cațavencu, Gábor Tompa distribuie în roluri feminine bărbați și invers. Dar – și aici e marele lui merit – nu le dă voie să se și manifeste ca atare, cu alte cuvinte, Zoe este bărbat și se comportă ca un bărbat, Zaharia la fel etc. Contrastul este evident la nivel de costum, dar folosit în scopul constructului regizoral – de la un punct încolo nu mai contează decât găsirea scrisorii și aflarea numelui candidantului. Care nu va fi nici Cațavencu, ci Agamiță Dandanache. De menționat este faptul că n-ar fi obținut efectul optic maxim dacă decorul n-ar fi fost construit impecabil – niciu dubiu că ar fi butaforie – și costumele impecabile (cu un croi care aduce aminte de marile case de modă). Constrast evident între calitatea hainelor și calitatea personajelor care le poartă.

Dar să revenim la scenă. Pentru cei care au uitat, în fimele clasice exista cel puțin o scenă în care ele merg la toaletă ca să-i pudreze nasurile, să mai bârfească puțin sau să mai pună la cale vreo farsă; ei merg la toaletă pentru a-și împușca adversarul din mers sau pentru a rezolva „diplomatic” o scenă clasică de spionaj. La aceste clișee, pe care Gábor Tompa le activează intenționat prin intermediul mișcării scenice a personajelor, a felului cum se grupează ele în jurul polilor de acțiune – posibilii candidați – se mai adaugă un sens, deloc clișeistic, ci de-a dreptul realist- avem o clasă politică de toată jena. Indiferent din ce partid fac parte, politicienii noștri sunt toți la fel, lipsiți de scrupule și deloc interesați de binele cetățeanului. De aceea și transformarea scenei într-un ring de box devine total justificabilă – „politicienii” se luptă între ei pentru cauze mărunte și interese personale, nicidecum pentru cauze politice care să conteze cu adevărat. De aceea mănușile de boc sunt aduse în scenă, dar nu și purtate efectiv, nu avem parte și de un meci pe cinste, pentru că politicienii noștri nu sunt capabili de așa ceva. Evident că regăsim în fiecare personaj din spectacolul regizat de Gábor Tompa trăsături care ne aduc aminte de unul sau altul dintre politicienii anilor de după 1989. Cred că cea mai reprezentativă din  din acest punct de vedere este… Zoe, care este o libidoșenie dezgustătoare și de un egocentrism fantastic, cu gura mare și gata de sfadă oricând e vorba de un interes personal. Miklós Bács este fantastic în rol, se desfată construindu-l  și făcând o Zoe cât se poate de realistă, credibilă da capo al fine. Iar când auzi celebra „Zoe, fii bărbată!” deja râzi în toată regula de ridicolul situației în care se află.

E surprinzător felul cum regizorul reușește să păstreze în tot acest haos creat de „uite scrisoarea, nu e scrisoarea” o coerență a spațiului scenic și a jocului care impun montării în ansamblu ținută și eleganță. E un spectacol elegant, acesta este paradoxul, deși subiectul este unul cât se poate de grotesc – politica făcută pe genunchi, în funcție de interese meschine și fără niciun principiu călăuzitor. Deși toate scenele sunt sub imperiul lui „aici” și „acum” – nu există treceri evidente de la o scenă la alta, ci tăieri bruște, voit evidente – spectacolul are parte de acel continuum dat de personaje: ele nu se schimbă nicicum, rămân la fel de grotești și de pline de defecte. Nu întineresc, nu îmbătrânesc, nu cresc în ochii spectactorilor, ci rămân la fel de neadecvate în raport cu situațiile și roluurile sociale care le sunt atribuite. Coerența aceasta este dată și de o mișcare scenică care subliniază excelent viziunea regizorală; tandemul Vava ȘtefănescuGábor Tompa se dovedește a fi de succes și de această dată. La fel și în cazul scenografului și creatoarei de costume, T. Th. Ciupe și Carmencita Brojboiu fiind vechi colaboratori ai regizorului. N-o să insist prea mult pe Agamiţă Dandanache (excelentă Melinda Kántor în rol), doar atât o să spun: e o construcție de rol atât de detaliată, încât nici nu te mai întrebi cine-l joacă pe Dandanache, ci spui doar că e perfect în amețeala lui.

Az elveszett levél | O scrisoare pierdută • Theatre on Air – Teatrul Maghiar de Stat Cluj

Data premierei: 08 ianuarie 2006

Turnee și premii:

2006 – Festivalul Interetnic de Teatru, Tg- Mureș

2006 – „În vizită la Budapesta – Serile teatrului maghiar de peste hotare” (Teatrul Thalia)

2006 – Festivalul Dramaturgiei Românești, Timișoara

2006 – Festivalul Internațional de Teatru „Atelier”, Satu Mare

2007 – Festivalul Comediei Românești, festCo, București

Gábor Tompa • Premiul pentru cea mai bună regie

Miklós Bács • Premiul pentru cel mai bu actor în rol principal

_ _ _

Ștefan Tipătescu: Skovrán Tünde

Agamiţă Dandanache: Kántor Melinda

Zaharia Trahanache: Kali Andrea

Tache Farfuridi: Panek Kati

Brînzovenescu: Albert Csilla

Nae Caţavencu: Kézdi Imola / Péter Hilda

Ionescu: Vindis Andrea

Popescu: Csutak Réka

Ghiţă Pristanda: Laczó Júlia

Idős hölgy | Femeie în vârstă: Albert Júlia

Pripici Popa: Kató Emőke

Zoe Trahanache: Bács Miklós

Fiú | Fecior: Mányoki Bence

Részeg Polgár | Cetăţean turmentat: Boldizsár Emőke

Karvezető | Corifeu: Györgyjakab Enikő

Valamint | Precum şi:

Részeg polgárok kórusa | Corul cetăţenilor turmentaţi: Halmen Krisztina, Bíró Eszter, Benedek Ágnes

Farfuridi frakció | Fracţia Farfuridi: Vajna Noémi, Pethő Anikó, Nagy Eszter, Darvas Beáta,

Kovács Tímea Aletta, Domokos Erika

Caţavencu frakció | Fracţia Caţavencu: Madaras Júlia, Mezei Gabriella, Bándi Johanna

Rendező | Regia: Tompa Gábor

Dramaturg | Dramaturgia: Visky András

Díszlettervező | Decorul: T. Th. Ciupe

Jelmeztervező | Costumele: Carmencita Brojboiu

Koreográfia | Coregrafia: Vava Ștefănescu

Ügyelő | Regia tehnică: Mányoki László

Súgó | Sufleur: Bálint Zsófia

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura