În cadrul Programului AICI „Autori Iubiți și Cărțile lor la Iași”, Iașul Cultural și Librăriile SEDCOM LIBRIS vă invită miercuri, 20 februarie 2019, începând cu ora 18.00, la Casa Cărții Iași, Sala de Evenimente, etaj II, Bdul Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 57, la întâlnirea cu autoarea Mihaela Gârlea. Vor prezenta: Prof. univ. dr. Luminița DUȚICĂ, Conf. univ. dr. Vasilica STOICIU-FRUNZĂ, violoncelistul Filip Cristian PAPA și autoarea, Mihaela GÂRLEA. Moderatoare și gazdă a serii va fi doamna Irina STRATULAT.

 

Cuvântul autorului

Pornit dintr-un impuls firesc de recunoaştere a tot ce m-a făcut să mă simt un om binecuvântat în multe dintre zilele vieţii mele, volumul I al cărții Iași, Cetate culturală. Oameni, gânduri, fapte prezintă artiști ieșeni, născuți la Iași sau care desfășoară o activitate susținută în acest oraș, nume recunoscute în plan local, național și mondial, precum mezzo-soprana Martiniana Antonie, violonista Mădălina Ivancia, dirijorul și profesorul Dorina Iușcă, violonista Mălina Ciobanu, actrița Ada Lupu, cântăreața Zenovia Roman, actorul Daniel Busuioc, pianistul Ionel Streba, artiștii de la „Puppets Art Time”, teatru de buzunar, Ansamblul „Tierra Sin Pan”, violonistul Tudor Bogdan Bolnavu, actrița Ina Paladi, solistul Sandu Bantaș, profesorul și compozitorul Gheorghe Duțică, solista Andra Botez, cântăreţul spaniol Salvador Sobral, actorul şi regizorul Toma Hogea, profesorul de canto Daniela Mihaela Ciocoiu, mezzosoprana Mirabela Castillo Osuna (Iușcă), soprana Cristina Simionescu, prim-balerinul Vlad Mărculescu, pianistul, compozitorul și dirijorul Vlad Răzvan Baciu, compozitorul, pianistul, dirijorul şi profesorul Ciprian Andrei Ion, soprana Daniela Maria Dumitru, omul de televiziune Ana Crudu, dar şi materiale sub formă de recenzii și reportaje despre diferite evenimente culturale, dar şi caritabile din Iași, momente de mare însemnătate spirituală pentru mine ca autor al acestei lucrări. Sunt un om care pare puternic. În realitate, pot fi văzută plângând lângă un om bătrân şi neputincios, în faţa unei icoane vechi, la auzul unui flaut sau al unei viori… Îmi plac avioanele care trec pe deasupra casei mele. Mă joc cu baloane de săpun… (Mihaela Gârlea)

 

Cuvântul redactorului de carte

A intra într-un dialog viu cu oamenii frumoși ai Iașului, într-o perioadă a unor profunde degringolade valorice și a unei lipse pronunțate de modele autentice, re-prezintă, în fond, un exercițiu de caligrafie afectivă în basorelief pe timpanul albastru al unui necesar lăuntric pe care-l datorăm identității noastre. Pentru a defini cât mai precis care ne sunt reperele adevărate la care e corect să ne raportăm și cărora le datorăm mai mult decât ar putea-o transmite vreodată cuvintele, dar și pentru a putea pretinde să fim respectați și apreciați de ceilalți la justa noastră valoare, este important ca, în primul rând, să ne cunoaștem, să ne iubim și să ne respectăm pe noi înșine. Recomandăm, așadar, această carte vie să treacă din mână în inimă și din inimă în minte, ca un fapt firesc, simplu și omenesc, care trebuia să vadă lumina tiparului atât pentru noi, cei de astăzi, care încă mai putem schimba ceva, dar și pentru cei de mâine, care se desprind și cresc din noi pentru un alt fel de viitor. (Alina Hucai)

 

Autoarea Mihaela-Loredana Gârlea a absolvit, mai întâi, Facultatea de Textile a Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi, iar mai apoi, Facultatea de Interpretare a Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu”. Astăzi este lector universitar doctor, profesor de canto-jazz şi muzică uşoară la Facultatea de Interpretare, Compoziţie şi Studii Muzicale Teoretice. Timp de opt ani a fost profesor de canto la Facultatea de Teatru din cadrul aceleiași universități ieșene. De-a lungul anilor, a obţinut numeroase premii ca solist, profesor îndrumător sau ca autor de carte. A fost realizator de emisiuni pentru copii, director de programe de televiziune, editor şi producător pentru opt albume cu muzică pentru copii şi muzică clasică, a scris poveşti şi poezii pentru copii, precum şi literatură de specialitate în domeniul Muzicii. A creat muzică pentru copii, muzică pentru scenă, dar şi muzica pentru piesa de teatru „Ana”, împreună cu soţul ei, pianistul Cristian Gârlea, spectacol în care a avut şi rol de Corifeu, jucând și cântând live în două stagiuni la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi. Cu peste 40 de articole susţinute public la diferite seminarii, colocvii, simpozioane şi cinci cărţi (unele premiate cu medalia de argint sau diplome de excelenţă), Mihaela Gârlea devine redactor şi corector la Revista „InSociety” în anul 2017. De atunci, scrie interviuri şi recenzii care, astăzi, fac obiectul cărţii de faţă.

 

„Urc scările cu greu… Tot urc. Une-ori simt că un picior fixat în plex mă împinge cu putere mult înapoi. Mă ridic întotdeauna cu genunchii zdreliţi, cu braţele aproape amorţite şi faţa umezită de transpiraţia câinilor ce-mi adulmecă băloşi respiraţia. Gâfâi a le-hamite, articulez în şoaptă sufocată câteva vorbe de duh ce-mi trec prin bolta palatină ca nişte viermişori ce se zbat către ieşire, printre dinţi. S-au adunat ani în care nu am văzut un cuvânt scris despre oamenii care ne stau de veghe, sufletului… Şi eu tot urc. Şi-şi pun ei, picătură cu picătură, har şi învăţare şi ne dau din pocalul biruinţei întru iubire de su-net, imagine, simţire să bem! Să ne adăpăm ochii ce-şi poartă, vii şi semeţi, însufleţirea, să ne adăpăm urechea atotcuprinzătoare şi preamultştiutoare şi preamultprimitoare, să ne adăpăm sufle-tul, poate atunci şi-o face milă de noi să ne accepte ca fiind OMUL din el. Umilă, scriu şi urc”, fragment din cartea Colindul omului către mănăstire. (Mihaela Gârlea)

 

 

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura