Un tulburător spectacol despre exil, idealuri și vocația

unei generații de a avea statutul de „emigranți în propria țară”  

Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău vă invită să luați parte la un moment cultural unic în peisajul teatral românesc. Pretextul este oferit de punerea în scenă a spectacolului „America de-Acasă”, în regia lui Geirun Tino, după piesa cunoscutului dramaturg român Mircea M. Ionescu. Pe 20 și 22 decembrie 2019, în Sala Mare a Teatrului Municipal „Bacovia”, începând cu ora 18,00, actori români din Cahul, Vârșeț, Viena, București și, nu în ultimul rând, Bacău vor aduce sub lumina reflectoarelor o inedită privire retrospectivă asupra istoriei recente a României – văzută prin ochii unui fost emigrant, plecat în SUA în anii ’80 ai secolului trecut pentru a trăi experiența Libertății, revenit în România, după 1990, cu speranța că pământul țării natale ar putea deveni, în sfârșit, un Pământ al Făgăduinței.

Ineditul acestui spectacol rezidă, în mod esențial, în fundamentarea și conceptualizarea sa. Bunăoară, ideea de a crea, prin intermediul Limbii Naționale, punți de legătură între diferitele comunități românești risipite de destin în întreaga lume, gândul de a face din acest vector identitar de natură comunicațională o veritabilă Patrie comună cu granițe spiritualizate și, mai ales, materializarea acestor deziderate într-un proiect teatral reprezintă o premieră în spațiul cultural românesc. Nu în ultimul rând, amintim faptul că montarea acestui spectacol constituie etapa finală a activităților derulate de Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău în cadrul Rezidenței Internaționale de Teatru în intervalul 11 noiembrie-22 decembrie 2019.

Mircea M. Ionescu (autorul piesei), Geirun Tino (regizor), Oleg Cășuneanu și Tudor Andriuță (actori, Teatrul Republican Muzical-Dramatic „B. P. Hașdeu” din Cahul), Ionel Cugia (actor, Teatrul Național „Sterija” din Vârșeț, secția în limba română), Claudia Motea (actriță, București), Bogdan Matei (actor, Teatrul Municipal „Bacovia”), Gheorghe Vlăduț Gavriș (Viena), Sofija Lučić (scenografia, costume), Simona Baicu (coregrafia), Andreea Simon (conducerea muzicală), Eliza Noemi Judeu, Florina Găzdaru, Dumitru Rusu și Bogdan Buzdugan (actori ai Teatrului Municipal „Bacovia” implicați în producție) și un grup de elevi de la Colegiul Național de Artă „George Apostu” (Cristina Bodnarciuc, Karla Merlușcă, Andreea Radu, Denisa Mina, Cosmin Rusu) constituie tot atâtea argumente pentru a nu rata propunerea noastră de a participa la acest spectacol-eveniment.

Rezidența Internațională de Teatru beneficiază de un substanțial aport financiar din partea AEROSTAR S. A. Grup Industrial Aeronautic – Bacău – România, precum și de o generoasă constribuție din partea Societății AGRICOLA S. A., cărora, și pe această cale, organizatorii le adresează cordiale mulțumiri.

Vă invităm, așadar, să trăim împreună, printre atâtea Cortine de Fier ridicate de noi în Libertatea postdecembristă, „Visul american” de-acasă.

Programul cultural pentru anul 2019 al Centrului de Cultură „George Apostu” se desfăşoară sub genericul „Identitate, Alteritate, Spirit european”.

Share.

About Author

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura