Este Ajunul Crăciunului. Toate pregătirile s-au gătat. Și, nu, nu sunt din Ardeal, dar îmi place cum sună acest cuvânt. Eu vă scriu din inima Bărăganului, dintr-un sat din Ialomița. Dintr-o casă tradițională de țărani autentici. Sunt acasă. Bradul e frumos împodobit. Din „camera secretelor” răzbate până la mine mirosul de prăjituri, împletit foarte ciudat cu cel de cârnați, friptură, sarmale și alte grozăvii din carne de porc. Pentru a-i face față acestui miros ademenitor, am apelat la un tertip „de sezon”: am venit în întărirea mirosului de brad, cu mirosul vinului fiert.

Focul trosnește vesel în sobă, din laptop îmi colindă Alexandru Andrieș cu atipicele sale cântece de iarnă. De pe pereți mă salută portretul lui Esenin, dăruit cu ceva timp în urmă de un foarte bun prieten și poza Fridei în mărime aproape naturală. Icoana Nașterii Domnului mă veghează tăcută, iar din sens opus, mă ignoră cu desăvârșire, pupăcioșii din „Sărutul” lui Klimt (este o copie ieftină, o litografie; nu puneți la cale vreun jaf). Iar eu mă gândesc la anul ce aproape a trecut și la cât m-am îmbogățit în acest an… spiritual și intelectual. Despre averile materiale… mai bine să mai iau o gură de vin și să vă vorbesc puțin despre cărțile care mi-au mers la suflet și care mi-au încrețit încă puțin scoarța cerebrală.

În prima jumătate a anului, dat fiind că am fost departe fizic de orice fel de bibliotecă sau librărie de carte românească, întrucât Regatul Unit nu ține cu cititorii de limba română pe care îi înfiază, am avut un acces foarte mult restricționat la cărți. Cu toate acestea, am reușit să citesc câteva lucrări care mi-au ostoit dorul de cultură. Prima ar fi „Mintea de Dincolo” de Dumitru – Constantin Dulcan (Editura Eikon), o carte ușor controversată pentru mine, întrucât nu am reușit să fiu de acord cu toate ideile acestuia, dar din care am învățat o mulțime de lucruri noi și totodată mi-am deschis considerabil orizontul de gândire. A urmat „Psihologia emoției” a lui Jean – Paul Sartre, (Editura Univers Enciclopedic), din care trebuie să recunosc, am înțeles doar că emoția nu se cade a fi analizată cu instrumentele psihologiei, ci mai abitir cu cele ale fenomenologiei. Altfel spus, greu cu limbajul de specialitate. Dar cartea care mi-a marcat cel mai puternic prima parte a acestui an, a fost fără doar și poate „Filozofia lui Dostoievski” de Nikolai Berdiaev (Editura Institutul European), lucrare care m-a ajutat să înțeleg mult mai bine gândirea marelui scriitor rus în special, dar și spiritul rus în general. O carte din care am fișat aproape jumătate din text, și despre care am și scris pe bookhub.ro (altfel spus, dacă nu ați citit atunci, puneți mâna și citiți acum 🙂 ).

Odată cu revenirea în țară și cu reangajarea în librărie, pentru mine s-a redeschis raiul. Am căutat să citesc cât mai mult. Simțeam nevoia să recuperez. Așa se face că am citit și destule cărți slabe. Dar mult mai multe au fost cele din care am avut câte ceve de învățat. Nu voi face aici un clasament al cărților. Mi-ar fi foarte greu, dacă nu chiar imposibil (Între timp, la colindat „a venit” Maria Ghiorghiu, cu albumul „Pe la case luminate” – 1998). Voi face doar o listă cu cărțile care mi-au plăcut și care chiar m-au marcat într-un fel sau altul. Pentru început mă voi referi doar la cărțile de proză, teatru și eseistică. Despre poezie, ceva mai la vale, când vinul fiert mă va introduce, sublim, în… acea stare 🙂

Cele mai bune cărți de care m-am bucurat în 2017:

  • Max Porter, Durerea este o făptură înaripată (Editura Pandora M.);

  • Alessandro Baricco, Fără sânge (Editura Univers);

  • Nora Iuga & Angela Baciu, Mai drăguț decât Dostoievski (Editura Polirom);

  • Florin Bican, Singur printre mârlani (Editura Art);

  • Andrei Pleșu, Despre inimă și alte eseuri (Editura Humanitas);

  • Alejandro Zambra, Bonsai & Viața necunoscută a copacilor (Editura Curtea Veche);

  • Herta Muller, Animalul inimii (Editura Humanitas);

  • Ciprian Măceșaru, Portbagaj (Editura Trei);

  • Thomas Nagel, Ce înseamnă, oare, toate acestea? (Editura Humanitas);

  • Marin Sorescu, Setea muntelui de sare (Editura Art);

  • Daniil Harms, Mi se spune capucin (Editura Polirom);

  • Marguerite Yourcenar, Alexis & Lovitura de grație (Editura Humanitas)

  • Mia Couto, Confesiunile leoaicei (Editura Polirom) & Veranda cu frangipani (Editura Art);

  • Matei Florian, Cexina Catapuxina (Editura Polirom);

  • Mahatma Gandhi, Calea spre Dumnezeu (Editura Litera);

  • Dominique Naguez, Lenin Dada (Editura Art);

  • Dan Rhodes, Antropologia și alte o sută de povești (Editura Vellant);

  • Doina Ruști, Logodnica (Editura Polirom);

  • Bogdan Suceavă, Istoria lacunelor (Editura Polirom);

  • Mariana Enriquez, Ce-am pierdut în foc (Editura Art);

  • Roberto Bolano, Amuleta & O povestioară lumpen (Editura Univers);

  • Eugene Ionesco, Teatru I, II, V, & Căutarea intermitentă (Editura Humanitas);

  • Cristian Fulaș, Cei frumoși și cei buni (Editura Polirom);

  • Hermann Hesse, Peter Camenzind (Editura Rao);

  • Mihaela Noroc, Atlasul frumuseții (Editura Humanitas).

Cam asta a fost cu proza și eseistica. Mult, cu siguranță nu este. Puțin, e greu de spus. Suficient, niciodată. Dar asta a fost. La anul, mai multe!

Cât despre poezie… asta respir. Deci mi-ar fi greu să selectez o serie de volume care mi-au plăcut în mod deosebit. Așa că, vă voi recomanda aici, o serie de poeți care mie îmi îmbogățesc sufletul zi de zi. Și voi începe cu colegii mei din Direcția 9, care, nu că sunt colegii mei, dar o parte dintre ei chiar sunt foarte buni spre geniali. Așadar, îi recomand cu drag pe următorii: Adrian Suciu, Carmen Secere, Silviu Dachin, Florin Dochia, Violeta Anciu, Cecilia Costache, Irina Lazăr, Letiția Vladislav, Iulia Pațiu, Luminița Potîrniche, Maria Grădinaru, Dorin Croitor, Mihaela Stanciu, Tudor Voicu, Nicoleta Crăete, Tudor Gheorghe Calotescu, Maria Folea, Ion Toma Ionescu, Florin Ciocea, Simona Toma, George Gîtlan, Alex Povarnă, Relu Cazacu, Oana Cătălina Bucur, Emanuel Pătrăscioiu, Gabriel Dinu, Marius Dumitrescu, Costel Stanciu, Veronica Teodoru, Ciprian Chirvasiu, Valeriu Mircea Popa, Laura Cătălina Dragomir, Firiță Carp. Apoi vă voi trimite la poeții cenalului ”Glykon” de la Constanța, condus de Eduard Zalle și George Mihalcea; la ”helisienii” de la Slobozia: Costel Bunoaica, Gheorghe Dobre, Dan Elias, Nicolae Teoharie, Florentina Loredana Dalian; la frații basarabeni: Moni Stănilă, Alexandru Vakulovski, Dumitru Crudu, Liliana Nechit, Emil Galaicu-Păun; la ”grupul de la Bistrița”: Dan Coman, Ana Dragu, Marin Mălaicu-Hondrari, Florin Partene, Domnica Drumea; la membri cenaclului ”Art Creativ” condus de Daniela Toma și Ionuț Calotă, precum și la ”independenții”: Ligia Keșișian, Mina Decu, Dan Ciupureanu, Ionel Ciupureanu, Alexandru Potcoavă, Leonard Ancuța, Raluca Faraon, Daniela Luca, Dumitru Ichim.

Cam asta ar fi. Între timp, vinul s-a terminat și focul s-a stins. Căldura a rămas, atât în casă cât și în suflet. Bradul zâmbește pentru că a venit Moș Crăciun. Iar în ieslea din Bethleem și-n sufletele noastre, s-a născut pruncul Hristos, spre mântuirea întregii omeniri. Bucurați-vă!

Share.

About Author

Avatar photo

Am 29 de ani şi am studiat timp de 11 ani teologie ortodoxă. Încă de pe băncile Seminarului am îmbinat dragostea pentru cunoaşterea lui Dumnezeu, cu aceea pentru cunoaşterea oamenilor, ajungând mai degrabă la o pasiune pentru antropologia creştină, pe care am încercat tot timpul să o îmbogăţesc cu „poveşti despre oameni”, culese din domenii cât mai diversificate de cunoaştere: istorie, psihologie, filozofie, dar mai ales literatură, pentru că în ea se contopesc uneori toate formele de cunoaştere. Am îmbinat dintotdeauna lecturile teologice cu scrierile marilor clasici ai literaturii române şi universale. Dar în tot acest timp, marea mea dragoste a rămas poezia. În ultima perioadă, o sinteză pe care nu am reuşit să o controlez, lăsându-mă mai degrabă furat de ea, mi-a condus paşii spre minunata lume a realismului magic şi a suprarealismului. Domenii de interes: religie, poezie, literatură pentru copii, literatură de orice gen (exclus S.F., thriller, polițist).

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura