În data de 18. 02. 2018, de la ora 19.00, la Teatrul Arte dell Anima (str. Făinari, nr. 17D, sector 2, București), a avut loc o nouă reprezentare a spectacolului Sylvya, de A.R. Gurney, în regia lui Alexandru Jitea, avândui-i în distribuție pe actorii: Oana Cârmaciu, Flavius Călin, Theodora Sandu, Vlad Bălan și Ana Maria Ivan.

Aș începe prin a spune că acest spectacol este unul cu tradiție pe Broadway, unde a fost jucat pentru prima dată în 1995, având-o în rolul principal pe celebra actriță Sarah Jessica Parker, și bucurându-se de un mare succes de public. Îndrăznesc să cred că nici varianta aceasta bucureșteană nu s-a lăsat mai prejos, socotind după explozia de aplauze de la finalul reprezentației.

Dar până la final, să trecem și prin spectacolul efectiv. Privită în linii mari, povestea ar putea trece drept una simplă, banală, cotidiană. Dar, supusă unei analize mai atente vom vedea că nu este decât cotidiană, nicidecum banală sau simplă. Este vorba despre vechea temă a relației omului cu animalul de companie și a perenei oscilări a acestuia din urmă, între viața domestică și chemarea naturii. Mai la obiect, lucrurile stau astfel: Într-o zi, Greg vine acasă însoțit de o superbă cățelușă, numită Sylvya, iar simpla prezență a acesteia în sânul căminului fericit pe care Greg îl construise împreună cu soția sa Kate are darul de a arunca în aer atmosfera de vis ce îl locuia dintotdeauna. Kate își simte căsnicia tot mai amenințată pe zi ce trece, și nu fără un motiv întemeiat, întrucât Greg se atașează de Sylvya mult mai mult decât și-ar fi dorit Kate. Lucrurile se complică și mai mult, când în anturajul lui Greg și al Sylvyei își fac apariția Tom și câinele acestuia, iar în intimitatea lui Kate își face simțită prezența, Leslie, o psiholoagă cu abilități îndoielnice. N-aș insista în continuare pe desfășurarea acțiunii, pentru că aș risca să vă strict surpriza pe care ar urma să o aveți, venind să vedeți acest spectacol. Voi spune doar că, precum în Shakespeare așa și în Gurney, totul se va termina cu bine.

Aș vrea ca în continuare să vorbesc puțin despre regia spectacolului, aparținând lui Alexandru Jitea. Și aș începe prin a sublinia inspirata alegere de a nu-i atribui personajului Sylvyei, niciun artificiu de tip costum – decor – recuzită, care să o asemene câtuși de puțin cu un câine. Ea apare pe scenă perfect umană și se desfășoară pe toată durata spectacolului, ca și când ar fi un om în toată puterea cuvântului. Deși dialogurile în care este implicată nu lasă nicio clipă locul confuziei. Dar tocmai de aici confuzia. Pentru că spectatorul va oscila tot timpul între a fi captiv în gândirea lui Kate care se comportă cu Sylvya, ca și cum aceasta nu este altceva decât un câine, și a empatiza cu atitudinea de apropiere sufletească pe care Greg o manifestă față de cea care nu va fi niciodată pentru el, doar un câine, ci mult mai mult de-atât. De-aici și comedia, de-aici și drama.

În ceea ce privește jocul actorilor, acesta poate fi descris în două cuvinte: magistral de natural. Toți actorii joacă fără cusur, creând o atmosferă cât se poate de veridică. Fără farafastâcuri, fără excese actoricești inutile într-o comedie de acest tip. Accentul va cădea totuși, așa cum însuși titlul piesei o cere, pe personajul Sylvyei, iar actrița Oana Cârmaciu se va remarca prin naturalețea cu care va da viață personajului canin, știind să fie și câine de casă și de suflet, dar și câine de parc, de tăvăleală. Și toate acestea, repet, fără a se folosi de artificii regizorale, ceea ce face cu atât mai spectaculos actul ei actoricesc.

Închei simplu, prin a felicita întreaga echipă ce a dus la realizarea acestui spectacol minunat, și prin a vă invita pe toți, cu mic și mare, iubitori sau nu de animale, să veniți la următoarele reprezentații ale acestuia, garantându-vă că nu veți regreta nicio clipă alegerea făcută.

Sylvya de A. R. Gurney – Teatrul Arte dell Anima

Regia: Alexandru Jitea

Cu: Oana Cârmaciu, Irina Ştefan și alții

Share.

About Author

Avatar photo

Am 29 de ani şi am studiat timp de 11 ani teologie ortodoxă. Încă de pe băncile Seminarului am îmbinat dragostea pentru cunoaşterea lui Dumnezeu, cu aceea pentru cunoaşterea oamenilor, ajungând mai degrabă la o pasiune pentru antropologia creştină, pe care am încercat tot timpul să o îmbogăţesc cu „poveşti despre oameni”, culese din domenii cât mai diversificate de cunoaştere: istorie, psihologie, filozofie, dar mai ales literatură, pentru că în ea se contopesc uneori toate formele de cunoaştere. Am îmbinat dintotdeauna lecturile teologice cu scrierile marilor clasici ai literaturii române şi universale. Dar în tot acest timp, marea mea dragoste a rămas poezia. În ultima perioadă, o sinteză pe care nu am reuşit să o controlez, lăsându-mă mai degrabă furat de ea, mi-a condus paşii spre minunata lume a realismului magic şi a suprarealismului. Domenii de interes: religie, poezie, literatură pentru copii, literatură de orice gen (exclus S.F., thriller, polițist).

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura