Constanța – Bacău – Iași

După o primă etapă de succes la Constanța, Zilele Centrului de Cultură „George Apostu”, ediția a XXIX-a, continuă la sediul instituției, pe 23 aprilie 2024, ora 17.00, când întreaga creştinătate îl sărbătoreşte pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, „Purtătorul de Biruință”, cu un program captivant, prilej de abundent festin cultural, în spiritul unei valoroase preocupări pentru creația artistică, pentru patrimoniu, parte indestructibilă a ființei umane, dar și pentru a onora moștenirea inestimabilă a sculptorului George Apostu.

Păstrând un format clasic, Zilele Centrului de Cultură „George Apostu” vor privilegia artele plastice, muzica și cele mai recente produse editoriale: revista „Vitraliu” și albumul de artă „Vâlva visului” – Gabriela Culic, completând în cel mai frumos chip expoziția de pictură a Gabrielei Culic „Vâlva visului”, care va fi prezentată de criticul de artă, esteticianul, prof. univ. dr. Petru Bejan, de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași.

Lucrările artistei Gabriela Culic reprezintă un ciclu de opere care pătrund în tărâmurile visului și explorează multiple conotații simbolice, într-o manieră distinctivă și ușor de recunoscut, ce transmite subtilitatea și profunzimea universului interior al artistei, conturându-i o „scriitură” plastică proprie. Prin abordarea sa distinctivă și autentică, Gabriela Culic își afirmă poziția unuia dintre remarcabilii reprezentanți ai picturii contemporane, cu o viziune artistică profundă și inspirațională.

De foarte mult timp Gabriela Culic este preocupată de anumite teme și simboluri – cum sunt, de exemplu, corbul și lupul – ce țin de propriile ei introspecții și întrebări existențiale, de cunoaștere în general, ca și de spiritul a tot ceea ce menține legătura între universul terestru și viața spirituală. Gabriela și-a însușit spiritul celor două simboluri, dorind să fie însoțită în permanență de spiritul lupului, pentru că lupul înseamnă, printre altele, inteligență, luptă și adaptare, prezență permanentă în propria ta viață, cu instinctele tale, cu intuiția și voința ta… Dar și de spiritul cunoașterii și al memoriei, făcând apel la simbolul celor doi corbi Huginn și Muninn, ce îl însoțesc pe zeul Odin, zeul suprem din mitologia nordică.

Alice Neculea

Cea de-a doua parte a programului va aduce o altă notă de emoție și profunzime, prin interpretarea muzicală de către duo-ul de excepție format din conf. univ. dr. Raluca Ioniță-Dobre, la vioară, și lector univ. dr. Edit Mihaela Arva, la pian, de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, care propun publicului un repertoriu foarte atrăgător:

Béla Bartók – Dansuri populare românești pentru vioară și pian

Astor Piazzolla – Escualo pentru vioară și pian

Jules Massenet – Meditație din opera Thaïs

Frederico de Freitas – Allegro appassionato

Johannes Brahms – Scherzo din Sonata F. A. E. pentru pian și vioară

Cea de-a treia etapă a proiectului Zilele Centrului „George Apostu” se va desfășura la Palatul Culturii din Iași, pe 13 iunie 2024, marcând o frumoasă colaborare cu Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași.

Parteneri media: Deșteptarea, TVR Iași, Radio România Actualități, Radio România Iași, Radio Moldova, TV Moldova 1 (Republica Moldova).

Sponsorii celei de-a XXIX-a ediții a Zilelor Centrului „George Apostu” sunt EVERGENT Investments și EMD Complex.

Programul cultural pentru anul 2024 al Centrului de Cultură „George Apostu” se desfăşoară sub genericul „Patrimoniu – valoare și valorizare”.

Share.

About Author

Avatar photo

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura