ACASĂ, documentarul de debut lui Radu Ciorniciuc despre familia care a trăit 20 de ani în Delta Văcărești, și-a început circuitul festivalier la începutul acestui an, având premiera internațională la Sundance, și a câștigat deja 4 premii, la festivaluri importante.

Am stat de vorbă cu Monica Lăzurean-Gorgan, care va fi prezentă și la proiecțiile din cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania, a devenit anul acest membră a Academiei Americane de Film, instituția ce desemnează premiile Oscar.

Programul proiecțiilor la TIFF: joi, 6 august, de la 23:45 – Club Transilvania – https://bit.ly/2ZUpW6B și duminică, 9 august, de la 21:30 – UBB – https://bit.ly/2OJUrFB.

***

Despre Delta Văcărești se pot face zeci de filme, fără ca subiectul să fie epuizat. Documentare, artistice, docudrame etc.  De ce documentar? De ce un film despre familia lui Gică?

Radu Ciorniciuc a mers acolo ca jurnalist pentru a face un reportaj despre felul în care urma să se schimbe Delta, odată cu noul său statut de Parc Național. Atunci când a întâlnit familia Enache și în special copiii, a devenit interesat să-i înțeleagă mai bine: copiii se născuseră majoritatea acolo și crescuseră în natură, erau parte din ecosistem. Când și-a dat seama că familia trebuie să plece și povestea lor se schimbă, Radu și-a dorit să filmeze în continuare, pentru că posibilitatea de a spune o poveste într-un documentar era mult mai mare față de aceea unui reportaj care n-ar fi putut să cuprindă toate subtilitățile. Filmul a fost mai ofertant și generos ca mijloc pentru a spune o complexă poveste umană.

Ecosistemul deltei Văcărești este un ecosistem din care omul face parte concretă, n-avem cum să negăm evidența. Gică și familia lui sunt parte a locului. Cine pe cine a influențat mai mult: mediul natural pe Gică sau invers?

Din perspectiva mea de producător, aș spune că mediul influențează omul și omul influențează mediul, iar asta e marea frumusețe. Gică a preferat acest mediu pentru că i-a oferit libertatea de care el avea nevoie, mai ales că trăise în oraș, lucrase ca laborant și a dorit cu totul altceva pentru el și familia lui. Fiecare trage concluziile lui, până la urmă, nu știu cum a fost, de fapt, în cazul lui Gică, dar cred că a fost un mix interesant între cele două situații.

A conserva un ecosistem natural cum este Delta Văcărești, care este o deltă urbană (în fond) presupune intruziune în mediul natural și schimbarea minimă a unor condiții naturale. Cât timp au durat filmările?

Cred că pentru cei de la Parcul Natural Văcărești, conservarea nu e o muncă ușoară și, din câte știu, au intervenit puțin și cu foarte mare atenție în acel mediu, pentru a-i oferi protecția necesară.
În cazul filmărilor, acestea au durat din 2016 până spre finalul anului 2019. Radu a filmat în diverse locații și nu a fost un observator pasiv. Când și-a dat seama că familia va fi mutată din Deltă și nu aveau habar unde și ce vor face – mai ales pentru copiii care ieșeau extrem de rar în oraș și nu-l cunoșteau, a inițiat un proiect social. A strâns în jurul lor medici, asistenți sociali, terapeuți, pentru a-i ajuta să se integreze mai ușor în societate. Copiii au fost consultați, familia a căpătat acte, apoi s-au mutat cu chirie, copiii au făcut poze cu aparate foto primite de la Radu și acele poze din ultima perioadă petrecută în Deltă au fost puse într-o carte, iar din vânzările cărții Acasă s-a putut plăti acea chirie și ulterior casa lor, pentru a evita șirul nesfârșit al locuințelor sociale.

Cum ați primit vestea că filmul va fi proiectat la TIFF 2020? Gică și familia lui știu că vor fi pe marile ecrane din Cluj?

Gică și familia Enache știu că filmul a fost proiectat în festivaluri internaționale și a luat premii. Vali, băiatul cel mare, care este de fapt personajul principal al filmului, a participat la toate cele cinci proiecții pe care filmul le-a avut la începutul anului la Sundance, în SUA, unde a fost felicitat de toată lumea pentru curaj și dăruire. La TIFF am plănuit să venim cu toții, să-i avem alături pe copii, însă, din pricina condițiilor actuale, dificile pentru călătorii, am preferat să evităm orice risc și să punem la cale o altă întâlnire, în București. Aceasta va fi în deschiderea One World Romania, unde va fi proiectat filmul Acasă în prezența familiei și acolo sperăm să avem parte de o discuție frumoasă cu publicul. Dacă n-am fi fost în situația unei pandemii, cel puțin unul dintre copii ar fi participat la toate proiecțiile speciale ale filmului. Sper să ne vedem cu bine, cu toții. Și sper să vadă cât mai multă lume acest film la TIFF, în festivalurile verii, în proiecțiile în aer liber din toamnă în București și în țară și apoi pe HBO GO, Acasă fiind coprodus de HBO EUROPE.

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura