Fiindcă epidemia de COVID-19 ne-a luat prin surprindere pe toți și copiii s-au trezit peste noapte cu o vacanță intempestivă, ne-am gândit să facem o miniserie de articole cu recomandări de lectură pentru aceștia. Sunt cărți pentru a căror scriitură garantăm, cărți despre care știm sigur că-i va captiva pe cei mici. Începem cu o serie de cinci cărți apărute în Colecția Smart Age a Editurii Corint Junior, o colecție relativ nouă pe piața editorială românească, dar care și-a consolidat locul în topul preferințelor de lectură a celor mai mici cititori. Titlurile alese sunt pentru copii cu vârste de peste 12 ani, copii pretențioși și care nu se lasă ușor duși de nas.

O mențiune specială: aș recomanda cititorilor să înceapă cu ultima carte prezentată – Șapte lucruri importante – din mai multe motive: e inspirată dintr-un caz real și e numai bună pentru a ne da seama că vremurile pe care le trăim nu sunt cele mai grele, dar sunt un prilej foarte bun pentru a ne dezvolta compasiunea și empatia, pentru a conștientiza cât de important este ajutorul celor bolnavi sau bătrâni etc.

Adevărul lui Mason Buttle de Leslie Connor

Mason Buttle este ciudatul dintr-a șaptea. E înalt ca o prăjină, transpiră tot timpul și abia reușește să scrie și să citească, din cauză că e dislexic. Tipii duri din școală îl hărțuiesc fără milă, iar el nu se obosește să se apere. Însă nu hărțuiala îl necăjește cel mai mult, ci faptul că adevărul său, spus cu zgârcenie, dar cu toată sinceritatea, nu este înțeles și acceptat. Mason a fost martorul unui accident în care i-a pierit un prieten, iar asta îl face din start suspect pentru toată lumea, mai puțin pentru Calvin Chumsky, un puști foc de deștept, dar neajutorat. Cei doi băieți se împrietenesc și se izolează în lumea lor. Însă alt accident, în care Calvin dispare fără urmă, îl face din nou ținta tuturor suspiciunilor. Cine va crede, în sfârșit, adevărul lui Mason Buttle?

„O poveste despre eliberare. Talentul lui Leslie Connor de a crea personaje complexe face din această carte o lectură obligatorie.” – Kirkus Reviews

Cartea poate fi cumpărată de aici.

Maddie Little și formula prieteniei de Erin Teagan

Madeline Little este sigură că va deveni un mare om de știință, precum bunicul ei, un faimos biolog. Este pasionată de studiul bacteriilor și i se pare că e mai ușor să se lupte cu microbii decât să accepte că bunicul său a murit, că sora ei suferă de o boală gravă, că prietena ei cea mai bună a schimbat școala și acum o ignoră. Când cei din jur i se par banali și enervanți, preferă să scrie POS-uri („proceduri operaționale standard“), adică pașii pe care îi are de făcut ca să scape de ei. Dar, când POS-urile ei răutăcioase sunt citite de noii colegi din gimnaziu, Maddie nu poate repara lucrurile decât aplicând formula prieteniei descoperită de bunicul său: „În viață, cel mai important lucru e să fii binevoitor. Totdeauna binevoitor.“

Cartea poate fi cumpărată de aici.

Povestea norocoasei Ruth de Ruth Behar

Ruthie Mizrahi este supranumită Domnișoara Șotron, Regina din Queens, atât de bună este la acest joc pentru fete. Familia sa e refugiată de puțin timp din Cuba, iar Ruthie are de învățat multe despre limba, obiceiurile și cultura noii sale patrii, America. Un accident de automobile schimbă totul. Prizonieră într-un corset de ghips, Ruthie învață mai întâi să se cunoască și să facă față neputinței. Din fericire, ajutată de familie și de prietenii care se perindă prin camera ei, aducându-i daruri frumoase și povești de viață, Ruth se simte mai puțin singură, mai puțin abandonată și găsește forța de a-și vindeca trupul și sufletul, redevenind astfel Domnișoara Șotron, Regina din Queens.

„Profesoară de antropologie culturală și poetă, autoarea și-a construit cartea inspirându-se dintr-o experiență personală din copilărie, astfel încât nu e deloc surprinzător că povestea lui Ruthie sună atât de autentic. Tonul cărții este liric și bogat în nuanțe, amănuntele culturale (etnice, religioase și sociale) se întrepătrund, iar povestea în sine este foarte captivantă. O puternică și deosebit de elocventă evocare a luptei pe care fiica unor emigranți o dă pentru a se reface după un accident și pentru a se simți ca acasă în noua sa patrie.” Kirkus Reviews

Cartea poate fi cumpărată de aici.

Merci Suárez  pornește într-o nouă cursă de Meg Medina

Merci Suárez merge la o școală scumpă, unde nu e decât o bursieră. Familia sa, de cubanezi din America, extinsă pe trei generații, e destul de nevoiașă. În plus, bunicul suferă de Alzheimer.

La școală, Merci trebuie să facă față șicanelor unei fete razgâiate, care îi înscenează o abatere de la disciplina strictă a instituției de învățământ.  Totuși, firea sa prietenoasă și optimistă o ajută să treacă peste toate provocările și acasă, și la școală, și să „schimbe vitezele“, ca la bicicletă, pentru a porni într-o nouă cursă, cea a maturizării.

„Prinsă între universul familiei și anturajul de la școală, între confortul de acasă și ispititoarea chemare a independenței, Merci Suárez este o încântătoare eroină care, în ciuda serioaselor provocări cu care se confruntă, este de neclintit în ceea ce privește puternica sa conștiință de sine și dragostea nemărginită pentru la familia. Cititorii se vor bucura să afle cum încearcă din răsputeri să păstreze ceea ce contează când totul pare să se schimbe.” – The New York Times Book Review

„Medina scrie autentic, emoționant, cu mult umor… O poveste extraordinară și profund tulburătoare.” – Kirkus Reviews

Cartea poate fi cumpărată de aici.

Șapte lucruri importante de Shelley Pearsall

Orbit de furie, Arthur Owens, de 13 ani, orfan de tată, săvârșește o faptă pentru care merită să fi e trimis într-o școală de corecție. Însă tocmai victima sa îi oferă șansa de a se îndrepta și de a descoperi șapte lucruri foarte importante despre căință, iertare și bunătate.

Un roman inspirat dintr-un caz real.

Arthur T. Owens ajunge la tribunal spre a fi rejudecat pentru ce îi făcuse domnului Hampton, pe care îl lovise cu o cărămidă. Arthur, care e un copil bun, e „condamnat“ să muncească în folosul victimei. Primește o listă cu șapte lucruri foarte importante, și anume sticle, folie, carton ondulat, bucăți de lemn, becuri, cutii de cafea și cioburi de oglindă, pe care trebuie să le adune din coșurile de gunoi. Sunt deșeuri, dar domnul Hampton le consideră lucruri foarte importante pentru opera sa de artă și, desigur, pentru drumul către împăcarea cu sine a lui Arthur.

„O carte care iradiază, la fel ca și opera de artă care a inspirat-o.“  Kirkus Reviews

Cartea poate fi cumpărată de aici.

Share.

About Author

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura