“Enciclopedia muzicii electronice românești”, de Septimiu Gheorghe Moldovan, a fost lansată nu fără entuziasm, la sfârșitul anului trecut, prin două evenimente la Târgu Mureș și Sibiu.

Autorul, medic rezident târgumureşean, fiind pasionat de muzică a fost împins de curiozitatea de a afla cât mai multe despre primii români care au experimentat şi promovat muzica electronică în România.

Cartea cuprinde 250 de pagini, 160 de biografii și acoperă aproximativ 50 de ani. A fost scrisa în 4 ani, timp în care majoritatea informațiilor au fost strânse direct de la muzicieni, biografiile au fost construite de la zero, cu interviuri, povestiri și citate la care aceștia au contribuit direct.

Imagine de la evenimentul de lansare din Sibiu, 20 noiembrie 2015 (sursa foto: pagina de Facebook Enciclopedia muzicii electronice româneşti)

Astfel, volumul vă oferă ocazia de a descoperi istoria muzicii electronice românești și pe cei care au contribuit la crearea și dezvoltarea acesteia, de la pionierii fenomenului până la muzicienii aflați acum în plină ascensiune.

Spectacole de lansare au avut și vor mai avea loc în România (București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara), cu expoziții foto de colecție, proiecții de videoclipuri și documentare, expoziții de sintetizatoare, plăci, casete și CD-uri de colecție, workshopuri, conferințe de presă, party-uri.

La Târgu Mureș (J’ai Bistrot, 8 noiembrie 2015) au fost prezente aproximativ 90 de persoane, iar printre invitați s-au aflat ADDO (Andrei Ștefan, unul dintre cei mai vechi în domeniu din Târgu Mureș) și HORACE DAN D. (Horațiu Dan Dumitraș, unul dintre cei mai importanți promoteri ai muzicii electronice din Transilvania), iar băieții de la DUAL SHAMAN au susținut o demonstrație live de muzică electronică.

„Muzica este o suprafaţă pe care te deplasezi în orice direcţie dar te întorci în punctul de unde ai pornit. Punctul de pornire şi Punctul final este întotdeauna Echilibrul. Când spui syntetizator, calculator, midi, mixer, sampler primul lucru care îţi vine în minte e muzica electronică. Timpul nu e o linie dreaptă. Nu are nicio formă. Noi nu prea putem să ne imaginăm ceva fără formă. Muzica electronică are şi formă şi timp. Se descoperă, se decodifică, se deschide ca o floare. Muzica electronică este o colecţie de povestiri, spuse cu o voce seducătoare, pline de fantastic, farmec şi îndrăzneală.” – Adrian Enescu (sursa)

Cartea este disponibilă pe site-ul editurii Digital Data Cluj: aici.

 

Proiect editorial co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. “Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.”

Articolul se bazează pe informații oferite de editură.

Share.

About Author

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura