Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște are deosebita plăcere de a anunța că în perioada 1 iunie – 27 august, 2023, Muzeul de Artă Târgoviște va găzdui expoziția „Pictură plus pictură egal pictură” semnată Marin Mihai Horea și Mihai Sârbulescu. Expoziția curatoriată de Maria Pașc și Andrei Rosetti se va vernisa joi, 1 iunie, 2023, ora 14:00, la Muzeul de Artă Târgoviște, Calea Domnească, nr. 185, în cadrul manifestărilor dedicate Zilelor Județului Dâmbovița. În deschiderea expoziției va lua cuvântul criticul și istoricul de artă Doina Mândru.

Despre „Pictură plus pictură egal pictură”, Maria Pașc, curatorul expoziției remarcă:

„O vorbă înțeleaptă zice: nu-i da povață celui care nu ți-o cere, pentru că nu te ascultă. Fă-l să ți-o ceară!” Întocmai așa face Mihai cu toți cei care au prilejul să-i fie aproape. Mihai Sârbulescu este un izvor cu apă bună care știe mai întâi să stârnească setea. L-am întrebat cum pot să deosebesc o piesă muzicală bună ori o poezie bună. Mi-a răspuns: simți că ți se adresează! L-am întrebat ce este pictura. Mi-a citat vorbele lui Ionică Grigorescu: Ce nu este pictură nu există. Despre profesorat, Mihai Sârbulescu prezintă următoarea formulă: Școală = disciplină (vocabular) + chiul. Afabil și inefabil. Ce este important este de nespus. A simplifica este marea chestie. Prin chiul, Mihai nu înțelege clasica lipsă de la ore, ci lipsirea de lucrurile superflue, de prisosul împovărător care se strecoară mai pretutindeni. În expoziția de față, Mihai Sârbulescu și Marin Mihai Horea aduc următoarea ecuație: Pictură plus pictură egal pictură. Care sunt termenii acestei ecuații? Mare, mic, mijlociu, cald, rece, un, doi, trei, pasaj! Firește, este vorba despre abstract, pentru că pictura în sine este abstractă. Cu totul altceva este reprezentarea. Când abstractul picturii se revarsă într-o reprezentare pe suprafața pânzei, avem de-a face cu o povestire, cu un lucru interdisciplinar: literatură plus pictură! Mihai, în pictură, ne arată ceea ce vrea el să arate: ascunsul pus la vedere.

Ascunsul pus la vedere este și pictura lui Marin Mihai Horea. Împletirea de culori, mărturisește el, răspunde unei imaginații care se potrivește cel mai bine cu felul său de a fi. În lucrările sale, Marin are în vedere legătura dintre forma geometrică și culoarea pe care o prezintă în chip diferit de la o lucrare la alta. Forma este singurul element care însoțește pururea culoarea (Platon). Culoarea se revarsă, așadar, prin formele geometrice, dar din îmbinarea lor lipsește în chip firesc narativul ilustrativ. Pătrat, triunghi, cerc. În ascunsul lor stă doar poezia. Mihai Sârbulescu i-a dăruit studentului său Marin un cuțit de paletă, unealtă pe care Marin și-a însușit-o pentru totdeauna pentru a-și picta viața, cu cea mai mare bucurie și pasiune.”

Expoziția „Pictură plus pictură egal pictură” semnată de Marin Mihaai Horea și Mihai Sârbulescu poate fi vizitată în perioada 1 iunie – 27 august 2023, la Muzeul de Artă din Târgoviște, Calea Domnească, nr. 185, de marți până duminică în intervalul orar 900 – 1700

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura