Colecția Tradiții spirituale este printre cele mai recente colecții ale Editurii Paralela 45 și are deja în portofoliul ei cărți foarte bine alese, excelente pentru cei care doresc să-și îmbogățească cultura generală, dar și să aprofundeze cunoștințele despre diversele tradiții spirituale specifice diverselor culturi răspândite pe tot globul. Cele mai recente patru volume sunt cele prezentate mai jos.

Înțelepciune de la Muntele Athos de Jean-Yves Leloup

Jean-Yves Leloup este scriitor, filosof, teolog și preot. Autor a numeroase lucrări despre spiritualitatea creștină și isihasm – pe care l-a trăit nemijlocit la muntele Athos –, el se remarcă prin sinceritate, toleranță și nonconformism, ridicând probleme provocatoare și vehiculând idei îndrăznețe despre Ortodoxie, Biserică și viața spirituală în general.

Lucrarea conține trei părți: o corespondență despre creștinism și isihie purtată cu un prieten ateu; un „altfel” de dicționar de termeni ortodocși; o istorie a muntelui Athos și o cronologie a Ortodoxiei.

O lectură care intrigă și pune pe gânduri, scoțând cititorul din capcana viziunii înguste și a intoleranței și aducându-l pe calea Bisericii: „…o cale de mijloc, o cale paradoxală precum cea a lui Hristos, cel mai uman dintre toți dumnezeii, cel mai divin dintre toți oamenii”.

*

Rămâi cu atenția în inimă, rămâi în „Conștiința de a fi acolo!”, împreună cu Ființa care este acolo, respiră și iubește…

Pentru mine, a fi creștin nu înseamnă a fi superior celorlalți. Înseamnă pur și simplu a recunoaște prezența lui Hristos, pe deplin om și pe deplin Dumnezeu, vizibil și invizibil prezent „în tot și în toate”.

Jean-Yves Leloup

Cartea poate fi cumpărată de aici.

***

Alchimia internă chineză pe înțelesul tuturor de Chungtao Ho

șa cum arată și titlul, cartea face accesibilă tuturor cititorilor alchimia internă chineză (neidan). Scrisă într-un limbaj accesibil, ea conține totuși multe citate din textele tradiționale, care prezintă atât conceptele de bază, cât și instrucțiunile practice esențiale ale sistemului.

Realizată corect, alchimia internă aduce nenumărate beneficii legate  de sănătate, longevitate și înțelepciune, dar conduce pe cei cu adevărat dedicați și către ceea ce chinezii numesc „nemurire spirituală”.

Chungtao Ho deține o diplomă în filosofie la Hong Kong Buddhist  College, unde a și predat. El a practicat și studiat alchimia internă timp de mai multe decenii.

*

Esența marelui Dao nu are nimic de-a face cu mintea conștientă, cu cunoașterea sau cu intenția. Mai degrabă, ea se bazează pe realizarea faptului că în corp există un conducător care controlează toate creațiile ș i transformările.

Este ceea ce oamenii numesc astăzi Pivotul Central. Odată ce devii conștient de acest lucru, doar fă din liniște rădăcină și din stabilitate Fundație.

Guizhong Zhinan

Struniți ferm calul sălbatic al intenției ș i legați strâns mintea-maimuță.

Guizhong Zhinan

Cartea poate fi cumpărată de aici.

***

Cabala și Arborele Vieții de Zev Ben Shimon Halevi

Prezenta lucrare­ studiază o diagramă faimoasă a Cabalei – „Arborele Vieții” –, precum și principiile sale de funcționare, începând din perioada antică și până în prezent.

Sunt descrise în detaliu structura și dinamica Existenței, legile cosmice care operează în cadrul ansamblului celor Patru Lumi ale Scării lui Iacov, dar și exemple aplicate, cum ar fi funcționarea economiei, a unei relații amoroase, desfășurarea proceselor evolutive sau scopurile omenirii la nivel fizic, psihologic și spiritual. Noi, oamenii, suntem parte a interacțiunii dintre materie, formă și creație, într-un vast proces care își are originea în tărâmul divin.

Z’ev ben Shimon Halevi, cunoscut și ca Warren Kenton (1933-2020), s-a născut într-o familie de evrei sefarzi din Londra. El a fost implicat într-o muncă ezoterică de peste 60 de ani, contribuind la actualizarea învățăturilor Cabalei pentru vremurile noastre. A coordonat grupuri și a condus stagii în Marea Britanie și dincolo de granițele ei. Este autorul a 17 cărți traduse și publicate în mai multe limbi. A fost principalul tutore al societății Kabbalah (www.kabbalahsociety.org).

Cartea poate fi cumpărată de aici.

***

Mantra Yoga și sunetul primordial. Secretele mantrelor-sămânță (bījā mantra) de Dr. David Frawley (Pandit Vamadeva Shastri)

Practica mantrei (a sunetului și invocației sacre), legată de toate celelalte ramuri ale tradiției yoghine și tantrice, străbate întregul spațiu al spiritualității hinduse pe o perioadă de peste trei milenii. Ancorată profund în această tradiție meditativă, lucrarea de față analizează subiectul în mod exhaustiv – atât la nivel teoretic, cât și la nivel practic –, constituind un manual indispensabil pentru orice căutător spiritual.

Dr. David Frawley (Pandit Vamadeva Shastri) este autorul a peste 30 de cărți despre spiritualitatea hindusă, traduse în 15 limbi. După aproximativ 30 de ani de activitate, el este unul dintre cei mai respectați profesori ai înțelepciunii vedice antice (vedācārya) din ultimele decenii – atât în Est, cât și în Vest – și este, de asemenea, considerat un profesor (ācārya) de Yoga, Āyurveda și astrologie vedică.

*

„Mantra a constituit cel mai surprinzător și fascinant aspect al stu-diilor mele despre Yoga, cel căruia i-am dedicat cel mai mult timp. Este, probabil, unicul aspect care surprinde concomitent atât teoria, cât și practica. Este cheia întregii tradiții Yoga și a continuei sale adaptări.”

Dr. David Frawley

Cartea poate fi cumpărată de aici.

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

%d blogeri au apreciat: