Când una dintre cele mai bune edituri de pe piața românească sărbătorește 25 de ani stai și te întrebi când au trecut. După care te uiți în bibliotecă și-ți dai seama că ai primele ediții din colecția de SF – seria „Dune” e preferata mea și acum, printre altele – sau găsești repede volumul „Prietenului care nu mi-a salvat viața” de Herve Guibert, o carte pe care ai folosit-o de multe ori atunci când aveai de vorbit despre prejudecăți. Asta la o primă trecere în revistă a rafturilor Nemira, da, am zis bine, rafturi. Care tind să se înmulțească cu trecerea anilor. „Nemira” este un brand cultural și pentru apariția lui pe piața editorială românească trebuie să-i mulțumim lui Valentin Nicolau. Ne-ar zâmbi de acolo de unde este acum dacă ne-ar vedea citind cărțile „Nemira”, știu sigur asta.

Vorbeam de rafturi și de aniversare; cum să sărbătorești altfel sfertul de veac împlinit dacă nu adăugând cărți pe rafturile deja încărcate. Ce-am ales eu?  Câte puțin din fiecare: două titluri din colecția Yorick – mă fascinează lumea teatrului cu tot ce presupune ea, culise, scenă, actori etc. Așadar, două nume mari ale teatrului românesc și nu numai: George Banu și Andrei Șerban.

 

0_2205

0_2188

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O altă  colecție foarte dragă mie este colecția Philemon, o colecție dedicată iubitorilor, cunoscătorilor și specialiștilor din domeniul științelor umaniste, în special psihologie și sociologie. Am ales Marie-Louise von Franz pentru că am mai citit titluri scrise de ea, apărute la alte edituri, dar și pentru calitatea elaborării discursului său științific. „Visele și viața” vine să completeze firesc discursul început de von Franz, iar „Capcanele sexului” îmi completează lecturile dedicate studiilor de gen, atât de actuale la momentul de față.

 

marie-louise-von-franz---visele-si-moartea

0_1976

 

etienne-perrot---visele-si-viata-lat-1024px

 

Nu m-am putut abține să nu mă uit și pe titlurile noii colecții Nemi, atât de frumoasă de iubită deja! Promite mult demersul editorial inițiat de Nemira și Laura Câlțea și sigur vor fi din ce în ce mai mulți cititori interesați de noile titluri. Eu mi-am ales „Gorila care voia să se facă mare”, pentru că deja citisem „Bufnița care se temea de întuneric” și care i-a plăcut mult și fetiței mele (deși are mult sub vârsta recomandată pe carte), dar apropo de fiica mea, pachetul „Nemi 2” e numai bun pentru vârsta ei. Cât privește „William Wenton și hoțul de luridium” bănuiesc că o să mă ajute să înțeleg mai bine modul cum gândește generația (pre)adolescentină de astăzi și care ar fi subiectele lor preferate.

 

jill-tomlinson---gorila-care-voia-sa-se-faca-mare---c1bobbie-peers---hotul-de-luridium---c1

 


nemi2-sans-cadou

 

Câte puțin din toate. Sper că v-am convins să vizitați cât mai repede site-ul editurii, unde găsiți până pe 22 iulie cărți cu o reducere considerabilă și mult mai multe titluri interesante decât cele propuse aici. Haideți să aniversăm 25 de ani ai Editurii Nemira citind Nemira! 🙂

 

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura