SoNoRo Festival, SoNoRo Conac, SoNoRo Musikland, SoNoRo Interferențe și SoNoRo Arezzo sunt cinci manifestări artistice organizate de Asociația SoNoRo. Inițial a fost doar festivalul omonim, treptat asociația dezvoltând și celelalte proiecte. Directorul executiv al acesteia, violistul Răzvan Popovici, nu doar că este un excelent ambasador al culturii românești, ci și un excelent orator, calitate care l-a recomandat pentru includerea sa pe lista numelor celor patru directori care au ținut sau urmează să țină conferințe plecând de la expoziția Nicolae Grigorescu – pictor al ethosului românesc organizată de Muzeul Național de Artă al României.

N-am văzut de mult timp coadă la casa de bilete a unui muzeu românesc; mai toți voiau să-l audă pe Răzvan Popovici. Unii erau fani vechi de-ai lui, aveau sacoșe cu SoNoRo înscris pe ele, alții îl salutau și încercau să-l prindă la un schimb de vorbe, semn că nu se știau de ieri, de azi. Dar cel mai mult mi-a plăcut diversitatea de vârstă: copii de vârste mici (preșcolari sau elevi de școală primară) care se învârteau printre oamenii mari fără să țipe, semn că nu erau la prima vizită într-un muzeu; tineri curioși să afle ceva nou despre Grigorescu, seniori dornici să cunoască opinia lui Răzvan Popovici vizavi de opera lui Nicolae Grigorescu.

Această prezentare necesită JavaScript.

Răzvan Popovici a satisfăcut toate așteptările; n-a plecat nimeni înainte de final, deși era foarte cald și evantaiele își făceau treaba din plin. Din contra, pe parcursul turului ni s-au mai adăugat vizitatori, atrași de numărul deja foarte mare de oameni, dar și de liniștea care era în galerie. Toți îl urmăreau pe muzician, care nu doar că s-a pregătit pentru conferință, dar a dat dovadă și de o deschidere către public fantastică. Prezentarea a început în prima sală a expoziției, cum era și firesc. Discurs foarte bine organizat, care a îmbinat cunoștințele despre formarea ca artist a lui Nicolae Grigorescu (școlile urmate sau la care s-a afiliat, tehnicile folosite, ciclurile de creație, aspecte legate de temele abordate etc.) cu subiectele unor tablouri din expoziție. Cu detalii scoase în evidență cu o naturalețe pe care mi-aș dori să o văd și la jurnaliștii culturali, Răzvan Popovici a reușit să mențină vie atenția unui public pe cât de divers, pe atât de greu de ținut în mână. De la picioarele foarte lungi ale femeilor și până la paleta de culori folosită în peisaje, trecând prin elementele de compoziție specifice peisajelor bucolice și ajungând la elemente de structură sociale pe care le putem detecta în galeria de portrete realizate de pictor; despre toate acestea a vorbit directorul executiv SoNoRo, fără să emită judecăți de valoare definitive, ferindu-se de cantonarea discursului în zona unei expertize de specialist, pentru că oricâte muzee a vizitat și oricât de mult a citit despre Nicolae Grigorescu și alți pictori, tot nu se poate pretinde a fi ceva mai mult decât un mare iubitor de artă. Și asta a făcut până la urmă, i-a determinat pe cei din public să privească tablourile cu alți ochi, să se apropie de un peisaj sau de un portret ca și cum le-ar fi văzut atunci pentru prima oară; am văzut oameni în vârstă, pasionați de artă, care nu doar că au zâmbit la auzul unor afirmații ale conferențiarului, ci chiar s-au uitat dintr-un alt unghi la un tablou sau altul, surprinși de revelația de care tocmai aveau parte.

Această prezentare necesită JavaScript.

Răzvan Popovici a trecut prin toate sălile, a invitat publicul să vadă pe îndelete tablourile, le-a dat timp vizitatorilor să se orienteze și să înțeleagă principiile care au stat la baza organizării expoziției, a ales pentru prezentare câteva tablouri și și-a motivat de fiecare dată alegerile, cu trimiteri fie la alți pictori sau alte școli de pictură (Doamne, ce bine ar prinde un astfel de curs în școli!), dar și cu mici anecdote menite să scoată conferința din zona prețiozității ridicole. Sepoate vorbi despre un artist și opera acestuia și fără să folosești expresii tehnice sau vocabular de specialitate, dar și fără să bagatelizezi subiectul și să-l duci în zona can-can-ului. Lui Răzvan Popovici i-a ieșit de minune acest echilibru, semn că ideea lui Călin Stejerean, directorul MNAR (aceea de a organiza seria de conferințe Turul directorilor), a dat roade. Ileana Mitu, referent al secției Educație, Comunicare, Proiecte Culturale din cadrul MNAR i-a fost aproape lui Răzvan Popovici pe tot parcusul  conferinței, suplinind cu date și amănunte discursul acestuia, răspunzând punctual unor solicitări din public, semn că a fost o întâlnire animată, vie, interesantă.

Dacă la primele două conferințe n-am putut ajunge, iată că Răzvan Popovici m-a făcut să-mi anulez din regrete, ba chiar să uit temporar faptul că nu suport canicula. Artistul Nicolae Grigorescu are în violistul și directorul de festival muzical Răzvan Popovici un excelent ambasador. Sper că se vor înmulți ambasadorii artei românești, este mare nevoie de oameni dornici să povestească despre artă și artiști.

*

Răzvan Popovici este violist, fondator și director al Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo. Răzvan este inițiatorul și directorul executiv al Festivalului Chiemgauer Musikfruehling din Traunstein, Germania și este în același timp inițiator şi al Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo din București pe care l-a transformat într-o platformă culturală europeană de mare succes. Din septembrie 2023 va fi profesor de violă la Conservatorul Regal din Antwerpen, Belgia.

*

În cadrul manifestărilor asociate expoziției Nicolae Grigorescu – pictor al ethosului românesc, MNAR invită publicul să participe la o serie de prelegeri sub genericul ”Turul directorilor”. Acestea vor avea loc în cadrul expoziției menționate și vor oferi o perspectivă personală asupra operei acestui artist, susținută de directorii unor importante instituții de cultură: Erwin Kessler, director al Muzeului de Artă Recentă (MARe), Răzvan Popovici, director al Festivalului Sonoro, Maia Morgenstern, director al Teatrului Evreiesc de Stat, Ioana Ciocan, director Art Safari. Diversitatea opiniilor, nuanțele specifice, aportul de sensibilitate pe care fiecare domeniu artistic îl poate oferi, vor concura la conturarea unui tablou al receptării actuale a operei celui care este considerat pictorul nostru național .

Calendarul prelegerilor:

– Duminică, 16 iulie, ora 16.00: Erwin Kessler, director al Muzeului de Artă Recentă (MARe)

– Sâmbătă, 29 iulie, ora 16.00: Ioana Ciocan, director Art Safari

– Duminică, 6 august, ora 16.00: Răzvan Popovici, director al Festivalului Sonoro

– Duminică, 27 august, ora 16.00: Maia Morgenstern, director al Teatrului Evreiesc de Stat

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura