download-2Miercuri seară, după ce trecuse ploaia și ne obișnuisem deja cu ideea că toamna s-a instalat „ca la ea acasă” pe străzile Bucureștiului, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu s-a lansat romanul lui Dave Eggers, „O hologramă pentru rege”. Au pledat pentru această scriere trei doamne și un domn: Denisa Comănescu (directoarea Humanitas Fiction), Ioana Bâldea Constantinescu (realizator „Orașul Vorbește” de pe Radio România Cultural), Ema Stere (realizator „Vorba de cultură” de la același post de radio) și Marius Chivu, senior editor la Dilema Veche.

 

 

 

download-5Seară relaxantă și relaxată, deși subiectul romanului e o utopie care ridică multe întrebări generațiilor care trăiesc globalizarea cu toate efectele ei devastatoare – Ema Stere a mărturisit că a citit mult despre orașele utopice, construcții începute în multe părți ale lumii și a interesat-o mai ales pentru a înțelege ce alimentează această nestăvilită dorință de a (re)construi perfecțiunea. În schimb Ioana Bâldea Constantinescu a mers pe profunzimi, pe detaliile acelea fine și ascunse între pliurile acțiunii, acolo unde deșertul lasă doar urme de nisip și praf. Marius Chivu, bărbat fiind, a fost încântat de .. holograme; toate personajele cărții sunt holograme ale regelui (a, să nu uit, Ema Stere a făcut o adevărat pasiune pentru acest rege saudit, despre istoria sa personală chiar s-a documentat serios și l-a declarat chiar vizionar, ceea ce n-a crezut vreodată că o să spună despre un rege al lumii arabe!); iar aceste personaje vin spre Mecca – clădirea plină de birouri, acolo unde se reproduce într-o altă formă și manieră lumea lui Kafka din „Castelul”; deci… o utopie răsturnată, o utopie nedorită. Căci, până la urmă, asta e „O hologramă pentru un rege”: un vis american exportat în lumea arabă,  de unde și eternul conflict între cele două lumi care nu-și va găsi rezolvarea nicicând pentru că… apare pericolul chinez (inflația de oameni pregătiți să lucreze orice, oriunde și oricând, inclusiv poduri de dimensiuni uriașe pe teritoriul american!). Există chiar și povești de dragoste în acest roman, ce are deja o ecranizare cu Tom Hanks în rolul principal (lui M.C. filmul i-a plăcut, în schimb Emei Stere nu), povești cu finaluri diferite, căci lumile în care sunt trăite sunt la antipozi.

Așadar, căutați cartea dacă vreți o după-amiază deconectantă; luați-vă un ceai infuzat cu aromele toamnei și pregătiți-vă să plecați spre deșertul tuturor posibilităților.

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura